Välgörenhetsorganisationen Oxfam har kommit med en ny rapport, Inequality Kills. Man har fokus på fattigdom i spåren av covid-19-pandemin, som försämrat många människors förutsättningar till arbete och utveckling. Det som sticker ut i rapporten är dock hur mycket världens miljardärer kunnat utöka sin förmögenhet under pandemiåren.

Enligt rapporten har miljardärernas förmögenhet stigit mer under pandemiåren än de gjort på 14 år. Stater har pumpat in pengar i ekonomin som åtgärd mot till exempel nedstängningar som drabbat företag. Totalt har man skjutit till 16 biljoner USD, främst till finansmarknaden. Miljardärerna har sett sin förmögenhet öka under samma tid med fem biljoner USD, från 8,6 till 13,8 biljoner USD. Enligt Oxfam dubblade de tio rikaste personerna sina förmögenheter medan 99 procent av mänskligheten blev fattigare.

Vilka är dessa tio män som fördubblat sina förmögenheter? Beror deras framgång på goda kontakter med statsmakten i olika länder, på att marknaden fungerar, eller finns det några andra orsaker?

Världens rikaste man 2021 var Jeff Bezos, grundare av och före detta vd för Amazon. Medan nedstängningarna lamslog västvärlden gick hans företag som tåget av förklarliga skäl: leveranser med paket blev för många det enda sättet att köpa vissa sorters varor. Bezos lämnade under året posten som vd för att sitta i styrelsen. Amazon är ett av Amerikas fem megaföretag. På olika nivåer, delstatlig, federal, lokal, har Amazon fått 3,7 miljarder USD i stöd enligt en rapport från 2020. Datacenter, lagerlokaler, stora butiker och annat har man fått stöd för att bygga.

Plats två. Elon Musk. Mångsysslaren Musk är mest känd för sin roll inom Tesla. Han har ofta uttalat sig negativt om statliga subventioner. Tesla har dock gynnats av statliga och delstatliga subventioner. 2010 fick man ett lån på 465 miljoner USD av energimyndigheten. Och delstaten Nevada gav Tesla 1,3 miljarder USD i skattesubventioner för att få en batterifabrik byggd i Reno.

Plats tre. Bernard Arnault med familj. Bernard Arnault är vd för lyxvarumärkeskonglomeratet LVMH, Moët Hennessy Louis Vuitton, det högst värderade företaget i Europa 2021. Statliga subventioner och stöd har varit viktiga för Arnault när han byggt upp sitt imperium. Senast lyckades han hösten 2020 mobilisera stöd från den franske utrikesministern som ingrep på Arnaults sida i dennes förhandlingar för att överta det amerikanska juvelerarmärket Tiffany’s. Affären slutade framgångsrikt för Arnault.

Plats fyra. Bill Gates. Gates är känd som grundare av Microsoft och har på senare tid blivit både känd och ökänd för sitt engagemang för vaccin och vänskap med serievåldtäktsmannen Jeffrey Epstein. Gates har aktier i åtta stora vaccinproducenter och finansierar även hälsomyndigheten i Storbritannien som bestämmer vilka vaccin landet ska köpa in.

Plats fem. Mark Zuckerberg är vd för Facebook, som äger WhatsApp och Instagram. Företaget har serverhallar i Luleå med el kraftigt subventionerad av svenska staten. I etableringar i USA har man fått liknande möjligheter, till exempel i Georgia där man fick en ”megadeal” och slipper 355 miljoner USD i fastighetsskatt över en tjugoårsperiod. Totalt har Facebook fått 800 miljoner USD i bidrag på olika nivåer i USA sedan 2010.

Plats sex. Warren Buffet. Vd:n för investmentbolaget Berkshire Hathaway och åldermannen bland riskkapitalister har investerat i både vindkraftverk och jordbruk, sektorer som är kraftigt subventionerade av staten. Buffet har till och med sagt att vindkraft vore en “skitinvestering” utan fördelaktiga skatteregler.

Plats sju. Larry Ellison. Ellison är vd för IT-företaget Oracle som han var med och grundade 1977. Oracle har fått 7,5 miljoner USD i skattelättnader i Kalifornien sedan 1996. 100 miljoner USD i subsidier och andra investeringar gör delstaten Tennessee för att Oracle ska bygga ett nytt högkvarter vid Cumberlandfloden.

Plats åtta och nio. Larry Page och Sergey Brin, båda grundare av Google. Google har under åren fått minst 630 miljoner USD i skattelättnader och subventioner på olika nivåer i USA. Precis som Facebook har man fått stöd för att bygga datacenter. Det är okänt hur mycket Google tjänat på att inte behöva betala för sin enorma förbrukning av bandbredd, samtidigt som man lobbat för att privatpersoner ska betala mer.

Plats tio. Mukesh Ambani. Ambani är största ägare och verksam i indiska konglomeratet Reliance Industries Ltd. Man sysslar med bland annat telekom, textilhandel och massmedia. Det finns indikationer på att Indiens regering lättade på regler kring nyemission och tillåtelse för att lista sig på utländska börser för att gynna Reliance Industries Ltd, i ett skede när landet var nedstängt på grund av covidpandemin. Samtidigt hade regeringen en uttalad plan att gynna inhemska börser och handel i rupies, men megaföretaget fick plötsligt särbehandling.

Denna översikt visar att nästan alla av världens tio rikaste personer har fått statliga subventioner för sina företag. Skadorna dessa statliga subventioner förorsakat konkurrenter är svåröverskådliga och vilken teknisk utveckling vi kunde haft kan man bara gissa sig till.

Filip är reporter på Morgonposten.