Efter nära ett halvsekel som senator, vicepresident och president verkar amerikanerna ha tröttnat på Joe Biden. Han är i dag nästan lika impopulär som Jimmy Carter och miljontals väljare tar sig dagligen för pannan när de ser och hör honom på nyheterna.

Det som spökar politiskt är främst det kaotiska uttåget ur Afghanistan, rekordhög inflation och oförmågan att få covid-epidemin under kontroll. Bidens anhängare hoppas därför att om dessa problem försvinner så kommer han att bli populär igen. Men det stora problemet är att han är en politisk drummel som är nästan lika svår att hata som att älska.

Biden kan vara både trevlig och rolig, fast det senare mest på omedvetna sätt. Han växte upp som son till en mångsysslare som hittade sitt gebit som försäljare av begagnade bilar. Den cyniske kan redan av detta dra vissa slutsatser om de särdrag lille Joe ärvde av sin far. Man skulle kunna säga att slughet är en av hans främsta egenskaper.

År 1972 lyckades han som 29-åring tack vare ändlös energi och ett vänligt, stortandat grin bli invald i senaten. På hästhandlarvis lyckades Biden sedan hålla sig flytande i Washington DC:s politiska träskmarker. Fast notera flytande, för han kom aldrig att briljera.

Som regel har Biden också hamnat på fel sida av historien. Faktum är att han haft fel om nästan allt. Som när han 1990 motsatte sig det rättfärdiga Irakkriget efter Saddam Husseins invasion av Kuwait, men valde att stödja George W. Bushs förödande dito 2003. En annan vurpa blev att han 2010 motsatte sig dödandet av Usama bin Laden.

Biden har även visat sig vara korrupt. Som vicepresident hjälpte han sin drog- och sexmissbrukande son Hunter att tjäna storkovan som konsult. De exakta turerna om vad som hänt med olika utländska aktörer är oklart. Avgjort är dock att Biden på TV skröt om att ha tvingat Ukraina att lägga ner en förundersökning mot sonen i utbyte mot ekonomiskt bistånd. Det är exakt det brott som demokraterna senare försökte ställa Donald Trump inför riksrätt för.

Mest känd är Biden dock för sina lite väl rättframma uttalanden, som samlade kan fylla en hel bok. Några av hans grodor har varit semirasistiska kommentarer av typen: ”Fattiga barn är lika smarta som vita barn.” Han har också kallat amerikanska soldater för ”dumjävlar” när de inte applåderat åt hans tal på rätt ställe, benämnt en något rotund bonde för ”fetknopp” och en ung student för ”ljugande hundansikte”.

Bidens medarbetare försöker numera bortförklara hans verbala fadäser med att han stammar. Men tittar man på gamla filmklipp finner man inga spår av ett sådant handikapp. Tvärtom betraktades Bidens retoriska talang länge som en av hans starka sidor. Om man nu ser att ständigt avbryta och häckla sina motståndare som en sådan.

Vi kommer osökt in på Bidens mentala hälsa. Flera presidenter har haft sådana problem. Woodrow Wilson tvingades exempelvis efter en stroke lämna över styret av USA till sin fru. Annars rör det sig bara om att äldre presidenter som Ronald Reagan med åren blivit lite trötta och glömska.

Men i Bidens fall handlar det inte om seniora ögonblick och att emellanåt nicka till under tråkiga möten. Medarbetare vägrar numera till exempel att låta honom intervjuas av journalister som de vet skulle ställa svåra frågor.

Att hålla tillbaka den pratglade Biden är dock som att valla katter – det funkar helt enkelt inte. Sedan han blev president har listan på allt från simpla missförstånd till rent svammel blivit milslång.

Biden har också gjort arga utfall mot både politiska fiender och väljare som får till och med media att klia sig i huvudet. Incidenterna verkar också komma allt tätare, vilket är oroande. Så sent som igår for han ut mot en journalist som ställde en enkel fråga om varför en demokrat i Georgia inte hade dykt upp på ett av hans möten.

Man behöver inte fundera länge för att begripa. Har man släktingar med demens förstår man hur det är fatt – att han snart kommer behöva både gåstol och blöjor för att klara sig. Och vi pratar här om den man som ska fixa den amerikanska ekonomin, stoppa ryssen från att invadera Ukraina och som ytterst sitter med fingret på Stora Röda Knappen.

Oron över Bidens tillstånd blir heller inte mindre när man betänker att hans vicepresident Kamala Harris två främsta politiska företräden har visat sig vara hennes kön och hudfärg. Dessutom grundlade hon sin politiska karriär sängvägen, men det är en annan historia.