En före detta älskarinna har beskrivit Boris Johnson som en man som ser sig själv som ful, men som litar på sin charm för att förföra kvinnor. Hon har också sagt att Johnson har en ”österländsk mentalitet” och att han menar att det inte är rimligt att en man håller sig till en kvinna. I Johnsons fall har principen också gällt politiska ståndpunkter. Varför ha en princip när man kan ha två – även om de är motstridiga. Man kan ju ändå strunta i bägge när det gäller en själv.

Men nu har Johnsons forna torped och inpiskare vänt sig mot honom. Tar historien om den på alla områden ständigt otrogne Johnson slut nu?

När de brittiska öarna stängdes ner maj 2020 efter påbud om coronarestriktioner från regeringen samlades premiärministerns stab och deras vänner till spritfest för att fira vårens ankomst. ”Ta med ditt eget dricka”, löd uppmaningen. Ordern till befolkningen var den motsatta – att man skulle hålla sig isolerad och undvika kontakt med andra. Mer än 40 personer träffades och festade, däribland premiärministern Boris Johnson.

Nu sitter han löst. Misstroendevotum är inte omöjligt. Även i det egna partiet tycker ledande företrädare att Johnson skämt ut sig och att han nu är en belastning för de konservativa.

Men kanske klarar han sig kvar? Man får inte glömma bort att han har ridit ut värre stormar än den här. Johnson är inte en man som dras till kaos, han skapar kaos. Det är hans naturliga miljö. Han är som han är och hans kaotiska privatliv borde kanske gjort att han aldrig blev premiärminister.

Men det blev han ändå. Det säger en del om honom – och om Storbritannien.

När han var de konservativas skuggminister för kulturfrågor fick han sparken 2004. Det avslöjades att han varit otrogen och haft en långvarig affär med journalisten Petronella Wyatt. Han hade lovat att skilja sig från sin fru när Wyatt blev gravid. Det gjorde han inte och Wyatts mamma läckte historien till pressen. Wyatt kom från en familj som hörde till Labourpartiets toppskikt. Socialdemokratisk adel. Det var som om Ulf Kristersson hade haft en otrohetsaffär med Anna Johansson, dotter till Göteborgs starke man Göran.

Johnson förnekade allt, men blev av med sin post på grund av att partiledningen ansåg att hans beteende – och hans ljugande – var omoraliskt.

Kanske spelade det roll att det verkade som om Johnson dessutom samtidigt haft en affär med ytterligare en journalist; Anna Fazackerley på The Times. En tidning från vilken han förresten fick sparken 1988 efter att ha förfalskat ett citat.

Johnson har varit gift tre gånger, varje äktenskap har varit omgivet av rykten om otrohetsaffärer och spekulationerna är många om antalet barn han ska ha satt till världen. Alla älskarinnor verkar inte ha valt att göra abort. En del hävdar att Boris kanske jobbat ihop ett helt fotbollslag, eller snarare en spelartrupp med rätt många avbytare beredda på bänken.

Bråk med fästmön

Under striderna om vem som skulle bli de konservativas partiledare 2019 drogs Johnson in i ett annat bråk. Polisen knackade på hemma hos honom efter det att grannar larmat om lägenhetsbråk mellan Johnson och hans dåvarande fästmö – nuvarande fru – Carrie Symonds. 

Johnson lyckades dock både knipa partiledarposten och behålla Symonds.

Det var inte första gången ordningsmakten la sig i Johnsons privatliv. När han var Londons borgmästare inleddes en utredning om hans relation med Jennifer Arcurri, en amerikansk affärskvinna, med vilken han hade ett långvarigt förhållande. Hon fick tillgång inte bara till borgmästarens kropp utan till staden Londons kassakistor, som släppte iväg cirka tre miljoner kronor till henne.

Den första utredningen lades ner med kommentaren att inget brott begåtts men att det hade varit bra om Johnson varit öppen med att det fanns en jävssituation. Det hela utspelade sig 2019 (ja, samtidigt som partiledarstriden och bråket med fästmön). En ny utredning om Johnson och Arcurris relation – och vad som faktiskt hände – har inletts av Londons etikkommitté. 

Egentligen är kanske Johnson ändå en konsekvent person, hans gränslöshet gäller på alla områden. Det är inte så noga med regler. Efter det att han avgått som utrikesminister 2018 fick han be om ursäkt för att han inte redovisat sidoinkomster på en halv miljon kronor.

Kanske gör det att han är förlåtande mot andra som bryter mot reglerna.

När den instans som bevakar ministrars uppträdande kom fram till att inrikesministern Priti Patel betett sig otillåtet mot statstjänstemän skyddade Boris henne och hon slapp avgå. Det gjorde istället i protest Sir Alex Allan – innehavare av posten som oberoende rådgivare till premiärministern när det gällde regeringsmedlemmars uppträdande.

Johnson har ofta fått kritik för att han byter ståndpunkt efter vad som mest gynnar hans karriär. Men kanske har han ingen ståndpunkt eller politisk linje som han kan avvika från? 

Småfeg och ful

Den tidigare älskarinnan Petronella Wyatt har i sina beskrivningar av Johnson talat om hur konflikträdd han är, och att han vill bli omtyckt av alla. Han håller med den han talat sist med, har hon sagt. Hon har också berättat om hur stolt Johnson är över sitt turkiska påbrå genom sin farfarsfar. En del av turerna kring premiärministern påminner också om dem vid den ottomanske sultanens hov. 

Eftersom Johnson träffar människor hela tiden kan det ibland verka som om han intar flera ståndpunkter samtidigt. Han har under pandemin intagit olika hållning. En period talade han om att han hellre ”såg lik staplade på varandra på gatorna” än införde eller skärpte restriktioner. Sedan har ändå restriktioner införts eller skärpts. Men han och hans medarbetare har alltså inte brytt sig om dem.

Eftersom han har svårt att säga nej till den han talat med sist, blir det i första hand de som befinner sig hans närhet som drar nytta av detta. Han skyddade sin chefsrådgivare Dominic Cummings för att denne brutit mot covidrestriktioner – som Johnson infört.

Cummings var Johnsons chefsideolog och organisatör under Brexitkampanjen och han skaffade sig en mycket stark ställning i premiärministerns stab. Disciplinen var stenhård, alla ministrar skulle göra som de var tillsagda. Cummings ansågs ha inlett ett krig mot media från sin position. Det borde i så fall ha varit helt i Johnsons smak. 1995 läcktes ett inspelat samtal mellan Johnson och hans vän Darius Guppy.

Johnson lovade att ordna fram adressen till en journalist som undersökte Guppy så att journalisten skulle kunna få ett kok stryk: ”Några blåtiror och ett brutet revben”.

Många ministrar drog säkert en lättnadens suck när Cummings fick sparken av Johnson i november 2020. Cummings anklagades för att ha läckt uppgifter om Johnson, även om dennes privatliv.

Nära rådgivare till premiärministern som tvingas avgå förväntas hålla inne med sina kunskaper. Men Cummings är inte som andra. Snart blev det fullt krig. Cummings vet allt om det som hänt i premiärministerns närhet de senaste två åren, och han använder det nu mot Johnson. Det är Cummings som läckt de mest uppmärksammade sakerna om spritfesten i maj 2020 och avslöjat att Johnson var närvarande.

Cummings var hjärnan bakom valsegern som gjorde att Storbritannien lämnade EU. Nu får vi se om han också blir mannen som gör att Johnson måste lämna premiärministerposten. För som Cummings uttryckte det när han efter sin avgång anklagades av Johnson för att ha varit illojal och läckt uppgifter. Cummings sa att han aldrig gjort det, men:

“[…] when I do, you’ll fucking know about it.”

Boris är chefredaktör för Morgonposten.