I kölvattnet av rättegången och den fällande domen mot Ghislaine Maxwell har nu prins Andrew blivit stämd i ett civilrättsligt mål av Virginia Roberts Giuffre som hävdar att hon blivit utsatt för trafficking av Jeffrey Epstein. Prinsen, hertig av York, försöker nu få målet ogiltigförklarat av domstolen. Giuffre hävdar att hon som sjuttonåring blev tvingad att ha sex med Epsteins vänner, bland dem prins Andrew.

Carolyn Andriano som vittnade i rättegången mot Ghislaine Maxwell har också under ed vittnat om att Virginia Giuffre redan 2001 som sjuttonåring berättade för henne om när hon hade sex med prins Andrew. Guiffre hade berättat för Andriano om hur hon, prins Andrew, Jeffrey Epstein och Ghislaine Maxwell tillsammans hade varit på middag och att Guiffre sedan hade sex med prinsen.

Prins Andrew säger att han inte ens minns att han träffat Giuffre – än mindre att han skulle ha haft sex med henne. Det är ändå märkligt att han känner behov av att påpeka att han inte minns att han träffat en person som anklagar honom för ett brott. Behöver man inte två sina händer borde ett nekande räcka långt. Särskilt som det sedan länge har cirkulerat ett vid det här laget ökänt fotografi på prinsen och en mycket ung Giuffre tillsammans.

Dessutom verkar prins Andrews minne vara aningen selektivt. I ett mejl till Ghislaine Maxwell 2016 bad han henne nämligen att höra av sig när hon har tid, eftersom han hade ”specifika frågor rörande Virginia Roberts [Giuffre]”. Men sedan försvinner hon ur minnet igen.

Samtidigt försöker Andrew i panik sälja sin 220-miljonersvilla Helora i Verbier i Schweiz för att kunna fortsätta betala sin stab av jurister och advokater. Mamma drottningen har nämligen tröttnat på kostnaderna för sonens synder. Villan som han och hans ex-fru Sarah Ferguson, hertiginna av York, köpte 2014 var trots juridiska krav och processer inte betald till fullo förrän i november 2021. Eftersom hertigparet fortfarande var skyldiga säljaren av villan drygt 60 miljoner kronor så har de heller inte kunnat sälja den. Nu kan villan säljas för att finansiera processandet i domstolen i New York och i framtiden kanske även i andra domstolar.

Advokaterna sliter dygnet runt för att undvika att det blir en rättegång. De bedömer med största sannolikhet att prins Andrew inte skulle uppfattas som trovärdig inför en jury.

I en TV-intervju med prinsen på BBC Two för ett par år sedan avfärdade Andrew helt Guiffres minnen av honom. Hon hade hävdat att han svettades ymnigt när de dansade och Andrew svarade med att påstå att det var omöjligt. Vid just den tiden kunde han inte svettas på grund av en överdos adrenalin under sina hjältedåd i falklandskriget. Ifall du har sett intervjun förstår du hur hans jurister resonerar.

Om Andrew åberopar en medicinsk åkomma, men sedan inte kan leverera vare sig ett läkarintyg eller ens en lapp från mamma så kommer juryn med största sannolikhet att fälla honom. Detsamma gäller hans briljanta och knivskarpa minne av hur han åt med sin dotter på en specifik pizzeria just det datumet för drygt tjugo år sedan. Att han säger sig minnas datumet så exakt just på grund av att han så sällan är i området får honom att verka mer skyldig än oskyldig. Andrews ursäkter är märkligt skolpojksinfantila och ger som bäst ett måttligt intelligent intryck. Hans jurister betraktar det nog som högst riskabelt att ställa prins Andrew inför en jury i New York.

Det som kan hindra fallet från att nå rättegångssalen är en överenskommelse mellan Virginia Giuffre och Jeffrey Epstein från 2009 som gav Giuffre en halv miljon dollar i ersättning. I överenskommelsen finns en klausul som säger att Giuffre fullständigt frikänner Jeffrey Epstein eller annan person som kan inkluderas som potentiell svarande. Det är formuleringen i överenskommelsen som prins Andrews jurister hoppas ska kunna förhindra att ärendet tas upp i domstol, även om han inte nämns personligen vid namn. Det är nu upp till domaren Lewis Kaplan att bedöma om överenskommelsen kan anses som gällande över eventuellt rättsligt ansvar från prinsens sida.

Hur det än går med de rättsliga turerna så får man fråga sig hur huset Windsor ska kunna rentvå sitt namn med en prins som umgås med en dömd pedofil och en person dömd för trafikerande av underåriga flickor. Den högsta eliten är van vid att komma undan ansvar och det spelar mindre roll om det är Lennart Geijer i Sverige på 70-talet eller Bill Clinton i USA (under hela sin levnad). De är helt enkelt vana vid att media sluter upp bakom dem. Den här gången är det dock så många som ska skyddas att några offer behöver göras. Kungahuset vill nog mest av allt vända blad.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!