Förr tatuerade människor in sin kärestas namn på armen eller barmen. Sedan blev det djur och kinesiska tecken. Eller en Ferrari, eller … ja, motiven var många. Allt var möjligt.

Men våren 2020 hände något oväntat. I Sverige ville människor ha bilden av en statsepidemiolog tatuerad på sin kropp.

Det blev en världsnyhet att människor i Sverige gick till en tatuerare och för att smycka sin hud med Anders Tegnell.

Men i dag är Anders Tegnell inte längre en världsnyhet. Han syns knappt ens längre i de svenska nyheterna. Han spelar en undanskymd roll, och mer och mer har Magdalena Andersson – sedan hon blev statsminister – tagit över som den som förklarar vad som gäller angående restriktioner och vaccinkrav.

Har de som en gång tatuerade in Anders Tegnells bild ångrat sig, eller är han fortfarande en stor hjälte för dem? Finns det rentav människor som fortfarande vill ha en tatuering med hans bild?

Anna Berglund i Jönköping sa i början av coronakarusellen att hon aldrig skulle ångra sig oavsett vad som hände. Samtidigt tyckte hon det var jobbigt att folk kommenterade att hon inte tog situationen på allvar eftersom fler dog i Sverige under Tegnells strategi än i andra länder. Det märkliga var att dessa personer kom från andra länder än Sverige. Anna bedyrar att hon visst tar restriktionerna på allvar men ibland kommer på sig själv med att glömma någon restriktion och då skämmas. 

Det är vanligt att folk frågar varför någon har en viss tatuering. När Tegnells utseende blivit bortglömt undrar man hur samtalet går för Anna: 

Är det där din farsa eller? 

Nej det är Sveriges statsepidemiolog år 2020. 

Och de som ångrat sig? Hur gör de? Tar de till en laserbehandling för att få bort tatueringen eller ber de att få tatueringen omgjord? Till vad i så fall?

Vi besökte Rickard Ask – som sedan 1996 driver Lilla Gatans Tatuering i Solna – för att få förslag på hur man kan göra för att dölja att man en gång har tatuerat in Anders Tegnell på sin kropp.

Han ritar raskt och spontant på teckningen som jag visar upp och förvandlar Tegnell till en viking med mycket barskt och erövrande utseende. 

Det vanligaste, förklarar Rickard, är att folk vill täcka över sina ex och det bästa sättet är att göra om porträttet till någon annan med olika attiraljer. Ett ex blev en indian. Istället för att göra Tegnell till viking hade man kunnat fylla de vanliga glasögonen så att de blev solglasögon, ändra om håret eller någon annan detalj i ansiktet för att maskera Tegnells identitet, säger Rickard.

Rickard gör också en skiss av hur Tegnell kunde bli en blomma där linjerna och den legendariska statliga tjänstemannen göms i bladens konturer, färger och skuggor.

Morgonposten förklarar det mycket märkliga fenomen som innebär att någon låter sig tatueras med en bild som föreställer någon som tatuerat sig med Tegnell. Och så kommer det en tredje person och tatuerar sig med en bild av den som tatuerat sig med …

Ja, ni förstår. En meta-tatuering.

Rickard och hans kollega berättar att de känner igen meta-tatueringar från sin bekantskapskrets där en familj gjort något liknande med motiv på sig själva.

Tegnells påbud har Rickard inte märkt av mer än att de under en tid behövt ha munskydd och begränsa antalet människor i studion. Han tror att politikerna skickade fram Tegnell i det tidiga skedet för att de inte tog sjukdomen på allvar. 

Rickard är inte heller så förvånad över att någon tatuerat in Tegnell. 

Det finns folk till allt. Till och med någon med Zlatan på benet.  

Det har varit en händelserik förmiddag för Rickard som tidigare på morgonen hade polisen på besök som frågade kring ett personrån som skett ett par dagar tidigare lite längre ner på gatan. Det är ovanligt med rån men kommer de så är det i vågor berättar Rickard. Lite som covids olika varianter alltså, men inte heller rånen har bekymrat Rickard så värst för när den typen av våg kommer brukar hans grannar bli utsatta men inte han. 

När jag går därifrån inser jag att jag kunde frågat en sak till; om Rickard trodde sig kunna förvandla Tegnell till Magdalena Andersson lika smidigt som till en viking eller ros?

Harald är reporter på Morgonposten. harald@morgonposten.se