Välkommen till vår bevakning av Hatsu honbasho 2022. En honbasho är en officiell huvudturnering och är de enda som påverkar sumobrottarnas rank. De kan ses som sumons Champions League. Sedan 1958 arrangeras sex honbashon om året och Hatsu är en av tre som hålls i sumons nationalarena Ryogoku Kokugikan i Tokyo. Hatsu kan översättas med ”den första” och honbashon kallas ofta nyårsturneringen. Det är egentligen ingen skillnad på de sex turneringarnas status, även om det alltid är extra speciellt att vinna i Kokugikan. Turneringen pågår i 15 dagar och brottarna i de två högsta divisionerna brottas en gång om dagen medan övriga brottas under sju av dagarna.

Hatsu 2022 senshuraku – söndag 2022-01-23 SISTA DAGEN!

Resultat makuuchi senshuraku

Så var vi framme vid senshuraku – tuneringens sista dag – då allt ska avgöras.

I striden om turneringssegern ställs först Abi mot Kotonowaka, båda på 11-3 och en seger efter ledaren Mitakeumi. Det blir en fantastisk match där Abi kör upp sina armar i Kotonowakas hals, men Kontonowaka backar inte. Abi viker av åt vänster och drar i Kotonowaka, som dock lyckas bromsa in och vända 180 grader. Abi attackerar direkt men vid tawaran är det Kotonowakas tur att glida åt vänster och ge Abi en knuff i ryggen. Abi vänder dock på en femöring men nu attackarerar Kotonowaka och driver Abi bakåt längs tawaran. Abi får till ett bra slag med vänsterarmen och går på motoffensiv och driver Kotonowaka till kanten av dohyon, där Kotonowaka ännu en gång lyckas vika åt sidan. En intensiv serie slag och knuffar följer, innan Abi stiger åt sidan och låter Kotonowakas momentum få honom att falla framåtstupa. Abi kvar i matchen om yushon. Kotonowaka slutar på 11-4 efter en bra basho.

I den sista matchen på dagens schema möts yokozuna Terunofuji och sekiwake Mitakeumi. De stöter samman vid tachiai och Mitakeumi blockerar effektivt yokozunanas armar från att ta tag i hans mawashi. Mitakeumi håller sig lågt och tar sig innanför Terunofujis armar. Han trycker därmed upp Terunofuji upprätt, vilket ger mongolen dålig balans. Mitakeumi får tag i Terunofujis mawashi och ledsagar ut honom med en yorikiri. Mitakeumi tar hem yushon på 13-2 och är därmed även klar som ozeki. Ett stort grattis! Terunofujis högerknä har plågat honom extra mycket efter förlusten mot Meisei och kan mycket väl ha kostat honom turneringssegern.

I den andra änden av banzuken förlorar M16 Tsurugisho mot gästande Kotokuzan från juryo och slutar på 6-9. M18 Oho härnäst förlorar sin femte raka match vilket innebär makekoshi (7-8). M14 Ichiyamamoto besegrar en skadad Myogiryu men landar på 5-10. Dessa tre herrar tillsammans med M8 Hidenoumi (0-0-15) och M17 Kaisei (5-7-3) har alla resultat vilka borde innebära att de ramlar ner till juryo. De som ligger minst dåligt till bör vara Tsurugisho och Ichiyamamoto.

Vilka ska då ta deras platser? Juryos vinnare J2 Kotoshoho (11-4) imponerar och han får sällskap av J1 Kagayaki (8-7), J2 Nishikigi (9-6) och J4 Kotokuzan (10-5). Alla förutom den sistnämnde gör comeback i makuuchi. Det krävs dock en väldigt generös befordran för att hitta en femte kandidat. Närmast har vi J5 Azumaryu på 9-6, men det ska inte räcka. 

Takanosho besegrade Takarafuji och slutar på 7-8. Det ska betyda att han ramlar ner till komusubi och i o m att Mitakeumi blir ozeki och både Meisei och Daieisho faller ner bland maegashira så öppnas tre platser upp bland sanyaku. Abi och Wakatakakage bör ta de två sekiwake-platserna medan Hoshoryu ligger bäst till för den andra luckan bland komusubi. Det blir trångt i det övre skiktet bland maegashira, där vi vill trycka in Onosho, Daieisho, Ura, Ichinojo och Tamawashi.

Andra värda att nämna är 32-årige Ishiura (11-4) som gör sin bästa basho och debutanten i den högsta divisionen Wakamotoharu (9-6) som klarar kachikoshi och som jagar sin yngre bror Wakatakakage. Shodai vinner idag, men nog sagt om honom.

Yusho

Mitakeumi 13-2 (tredje)

Jun-yusho

Abi 12-3 (andra raka)

Specialpriser

Shukun-sho (pris för enastående insats)

Abi

Kanto-sho (pris för kampanda)

Kotonowaka

Gino-sho (teknikpris)

Mitakeumi

Banzuke makuuchi

Hatsu 2022 dag 14 – lördag 2022-01-22

Resultat makuuchi dag 14

Ishiura och Kotoeko möts i en intensiv match där Kotoeko försöker låsa sin motståndares armar och kasta honom medan Ishiura försöker få grepp om Kotoeko. Det slutar med att Ishiura tar tag i Kotoekos axel, svänger runt och slutligen ut honom. Ishiura har brottats fantastiskt den här turneringen och kommer ta ett stort kliv uppför banzuken. Jag hoppas han kan fortsätta på det här sättet.

Nykomlingen Oho som inledde med 7-3 har tappat sitt självförtroende och sin drivkraft. Han förlorade idag håglöst mot en medioker Akua. Han har nu fyra raka förluster och en förlust imorgon skulle innebära att han får vända tillbaka ner till juryo.

Wakatakakage vinner och bör med sin kachikoshi vara klar för sanyaku då han är den högst rankade bland maegashira. Även Onosho och Tamawashi vann sina matcher idag och är kvar i kampen om en plats bland sanyaku. Ura och Ichinojo förlorade däremot och är borta från sanyaku-diskussionerna.

Mitakeumi tvekar inte utan tar genast initiativet och för Takarafuji mot tawaran. Takarafuji stretar emot kort, men får snabbt ge sig och kliva ut ur dohyon. Takarafuji bör därmed ha försummat sin chans till en plats bland sanyaku. Mitakeumi med tolv segrar har nu stora chanser att bli ozeki. Han har hursomhelst yushon helt i sina egna händer.

Takanosho tar kommandot i matchen och driver Kotonowaka framför sig. Vid dohyo-kanten greppar dock Kotonwaka sekiwakens mawashi med vänsterhanden och kastar honom till marken med en uwatenage. Kotonowaka har imponerat och är fortsatt med i yusho-kampen och kommer klättra ordentligt i banzuken till nästa basho. Takanosho tappar sin plats som sekiwake och behöver en seger imorgon mot Takarafuji för sin första turnering som komusubi.

Shodai får vänsterarmen under Hoshoryus armhåla och trycker upp honom upprätt ställning. Vid tawaran försöker sig Hoshoryu på en sotogake och båda faller i backen med huvudet före. Gyojin pekar på Shodai, medan reprisen antyder att Shodais knä kan ha rört marken först. Efter en monoii  beslutar våra shimpan om en torinaoshi. I det andra försöket får Hoshoryu ozekin i mer rörelse än han är bekväm med och vid tawaran får mongolen en Shodai i obalans på fall. Hoshoryu är därmed fortsatt med i kampen om en plats bland sanyaku. Shodais katastrofala serie turneringar fortsätter. Han har under de senste sex turneringarna endast mäktat med 46 segrar på 89 matcher. Inte i närheten av godkänt för en ozeki, speciellt med tanke på det skrala utbudet på yokozuna och andra ozeki.

Dagen avslutas med matchen mellan Terunofuji och Abi. Abi trycker sina långa armar under yokozunans haka och håller honom på avstånd. Terunofuji försöker få tag på sin motståndare men hamnar istället med sidan mot Abi. Abi utnyttjar detta och trycker ut Terunofuji ur dohyon. Yokozunan haltar på sitt högra ben när han tar sig upp på dohyon igen. Båda står på tre förluster och jagar tillsammans med Kotonowaka en seger efter ledaren Mitakeumi.

På senshuraku möts Terunofuji och Mitakeumi, medan Abi tar sig an Kotonowaka. Vinner Mitakeumi tar han hem yushon och cementerar även sin befordran till ozeki. Vinner Terunofuji kommer han, Mitakeumi samt vinnaren i matchen mellan Abi och Kotonowaka mötas i kettei-sen – en typ av slutspel där (om det rör sig om upp till tre brottare) alla möter alla och den med flest segrar tar hem turneringssegern.

Abi, Onosho, Hoshoryu och Tamawashi i turordning hoppas på en plats bland sanyaku. Onosho möter Wakatakakage, Hoshoryu ställs mot Aoiyama medan Tamawashi ska försöka besegra Ishiura.

Toppen efter fjorton dagar

Två förluster

Mitakeumi

Tre förluster

Terunofuji

Abi

Kotonowaka

Banzuke makuuchi

Hatsu 2022 dag 13 – fredag 2022-01-21

Resultat makuuchi dag 13

Ishiura var i farten igen. Han greppar snabbt tag i Ohos mawashi med vänsterhanden vid ryggen och högerhanden vid magen. Han tar sedan med sin motståndare på en två och ett halvt varv medurs karusellfärd. Efter ett försök att fälla Oho med benet, vänder han på karusellen och kastar elegant sin motståndare med en shitatehineri. Ishiura står på 9-4 och visar i den här bashon vad han kan.

Kotonowaka tar initiativet mot Tamawashi och för honom mot tawaran. Där lyckas Tamawashi föra Kotonowaka åt sidan och trycka ut honom ur dohyon. Det många missade var dock att mongolen klev utanför dohyon innan han fick Kotonowaka på fall. Kotonowaka kvar på tre förluster.

Dagens stora match stod mellan ledarna Mitakeumi och Abi. Det blev en match av oshi-zumo med knuffar och puttande, men Mitakeumi lyckades hålla sig nära sin motståndare så Abi kunde inte utnyttja sina långa armar. Abi försökte då istället backa och dra ner sekiwaken, men Mitakeumi hade god balans och ledde Abi ut ur dohyon.

Shodai ser ut att ta kommandot mot Onosho och trycker honom mot tawaran. Där får dock Onosho högerarmen om ozekins nacke och kastar ner honom med en kubinage. Shodai därmed kadoban. Han ser därmed ut att slippa Terunofuji även denna basho. Det är dock lite skamligt att som enda ozeki inte få möta den enda yokozunan på senshuraku.

Terunofuji greppar direkt Takanoshos arm och därefter hans mawashi. Han vinner snabbt och enkelt med en yorikiri. Han såg ut att ha bråttom. Kan det vara så att han är skadad och inte vill ha någon lång match?

I kampen om yushon möter Terunofuji imorgon Abi, Mitakeumi ställs mot Takarafuji (på stabila 9-4) medan Kotonowaka tar sig an Takanosho. På söndag ställs troligen Abi mot Shodai, Kotonowaka mot Hoshoryu och slutligen Terunofuji mot Mitakeumi.

Bland sanyaku har vi Mitakeumi som behöver en seger till för att nå tolv segrar, vilket bör räcka för att ta ett steg upp i banzuken. Då båda komusubi är makekoshi och Takanosho står på 6-7, så kan samtliga platser fyra lämnas vakanta till nästa basho. Takanosho behöver en seger till för att endast falla ner till komusubi.

Aspiranterna till sanyaku är dock ganska många. Wakatakakage, Ura och Ichinojo står på 7-6 och kan med en bra avslutning ta en plats. Om dessa inte lyckas kan Tamawashi (även han 7-6) smyga förbi. Lite längre ner har vi Onosho, Hoshoryu och Takarafuji på 9-4 och främst Abi på 10-3.

I bottenstriden kommer M8 Hidenoumi sluta på 0-15 medan den skadade M17 Kaisei och M16 Tsurugisho endast har fem segrar var. M14 Ichiyamamoto på 4-9 ligger även han illa till, precis som M10 Akua (3-10) och M9 Chiyonokuni (2-11). M13 Yutakayama (5-8) liksom M18 Oho (7-6) behöver en seger till för att vara säkra på att hålla sig kvar.

Toppen efter tretton dagar

Två förluster

Terunofuji

Mitakeumi

Tre förluster

Abi

Kotonowaka

Banzuke makuuchi

Hatsu 2022 dag 12 – torsdag 2022-01-20

Resultat makuuchi dag 12

Kaisei drog sig ur idag efter han skadat sitt högerben i gårdagens match. Om han inte kommer tillbaka imorgon så blir det juryo nästa för honom. Fusensho-seger för Kagayaki från juryo, som i stället kommer ta sig upp till makuuchi.

Som jag varit inne på tidigare brukar Mitakeumi tappa under den andra veckan och den här bashon är inget undantag. Idag förlorade han mot Onosho, efter en initial knuffest varefter Onosho tog ett steg åt sidan och tryckte ner sekiwaken. Mitakeumi har därmed förlorat två av sina tre senaste matcher och riskerar kasta bort sina chanser att bli ozeki. Onosho är för övrigt den brottare som ser nöjdast ut efter en seger – han nickar förnöjt och svassar till sin sida av dohyon. Samtidigt är han en av de som ser ledsnast ut efter en förlust. Han säkrade hur som helst kachikoshi idag och är en kandidat till en plats bland sanyaku.

Abi kör sina vanliga oshi-knuffar men lyckas först inte flytta på Takanosho. Sekiwaken tar ett par steg bakåt och ämnar göra avstamp mot tawaran, men missbedömer avståndet och kliver utanför dohyon. Abi är därmed i kapp Mitakeumi i slaget om yushon. Takanosho står på 6-6 och ser ut att kunna tappa sin plats på banzuken. 

Shodai överlever en dag till efter dagens vinst mot Hokutofuji. Hokutofuji försöker trycka och knuffa ut Shodai, men lyckas inte rubba ozekin som kan hantera attacken. Slutligen drar Shodai sig åt sidan samtidigt som han trycker ner Hokutofuji som faller huvudstupa. Shodai behöver vinna resten av matcherna för att klara kachikoshi.

Dagens stora skräll stod Meisei för i matchen mot Terunofuji. Efter tachiai där Meisei trycker upp Terunofujis huvud med sin hand mot yokozunans hals, greppar han Terunofuji, utnyttjar hans momentum och drar honom ut ur dohyon. Terunofuji ser ut att ha skadat ett av sina trasiga knän när han landar. 

Yokozunan står därmed på två förluster precis som Mitakeumi och Abi. Imorgon möts de två sistnämnda medan Terunofuji tar sig an Takanosho.

Toppen efter tolv dagar

Två förluster

Terunofuji

Mitakeumi

Abi

Tre förluster

Kotonowaka

Banzuke makuuchi

Hatsu 2022 dag 11 – onsdag 2022-01-19

Resultat makuuchi dag 11

Kyujo för två brottare inför dagen. Myogiryu har skadat sin ena biceps medan Shimanoumi har en skada i baksida lår. Det innebar fusensho-segrar för Wakamotoharu respektive Endo.

Terutsuyoshi inleder matchen mot Yutakayama med en fräck neko-damashi (handklappning framför ansiktet på motståndaren). Därefter för han högerhanden under Yutakayamas vänstra armhåla, vrider kroppen åt höger och vrider samtidigt Yutakayama runt sin hand och ner på dohyon. En oerhört elegant makiotoshi.

Chiyonokuni tar sin första seger under bashon när han besegrar Okinoumi med en hatakikomi.

Abi började starkt mot Ichinojo, trots att han nästan halkar, och fick mongolen att backa. Ichinojo lyckas dock komma innanför Abis armar och för i stället Abi till andra sidan dohyon. När han ska avgöra får Abi tag i Ichinojos arm och drar honom åt sidan och ner i backen. Abis repertoar är lite större än den var för ett par år sedan och står fortsatt på två förluster.

Mitakeumi tar initialt initiativet mot Shodai. Han får armarna om ozekin och för honom till tawaran. Shodai lyckas dock hålla sig kvar, får grepp om Mitakeumis mawashi och tar sig tillbaka till mitten av dohyon. Båda brottarna har händerna på mawashin och Shodai blir först att göra en offensiv, men blir stoppad. Sedan är det Mitakeumis tur och Shodai kan inte stå emot. Shodai förlorar åter men visar i alla fall på lite kämpatakter. Med sju förluster och fyra dagar kvar talar dock allt för en makekoshi. Mitakeumi står på tio segrar och har för första gången tvåsiffrigt antal segrar som sanyaku. I o m segern mot ozekin gissar jag att det räcker med två segrar till för att han själv ska bli ozeki. Det kan behövas då våra två befintliga ozeki troligen kommer vara kadoban.

Chiyoshoma inleder starkt mot Terunofuji. Får tag i yokozunans mawashi och får honom i rörelse och lite ur balans. Efter ett tag får dock Terunofuji grepp om landsmannens mawashi med båda händerna och då är det bara en fråga om när. Yokozunan bär Chiyoshoma ut ur dohyon.

Toppen efter elva dagar

En förlust

Terunofuji

Mitakeumi

Två förluster

Abi

Banzuke makuuchi

Hatsu 2022 dag 10 – tisdag 2022-01-18

Resultat makuuchi dag 10

Vi har avverkat den andra akten av tre och saker börjar klarna. Vi tar en titt på bashon ur olika synvinklar.

Yushon

I topp har vi Terunofuji och Mitakeumi med nio segrar. Terunofuji mötte Onosho som först försökte knuffa yokozunan men han kom ingen vart. Han provade då att dra, men det betydde bara att han öppnade upp för Terunofuji att leda ut honom ur dohyon. Mitakeumi råkade ut för sin första förlust mot Hokutofuji. Hokutofuji höll armarna tätt inpå sin kropp vilket gjorde att sekiwaken inte kom åt att greppa tag i honom. Mitakeumi blev även upptryckt av Hokutofuji och kunde inte stå emot utan trycktes ut ur dohyon.

Abi ser först ut att enkelt besegra Okinoumi med sina knuffar och slag, men vid ringkanten får Okinoumi tag i Abis arm och Abi hamnar med fötterna på tawaran vänd mot publiken. Han dra sig dock snabbt undan, greppar tag i Okinoumis arm och kommer på rätt sida om sin motståndare och leder ut honom med en oshidashi. Takarafuji tar emot Ichiyamamotos slag utan större besvär innan han för ut honom, även det med en oshidashi. Abi och Takarafuji skuggar ledarna med åtta segrar. Dessa båda har än så länge sluppit möta högt rankade brottare, men det kommer snart bli en ändring på det.

Ozeki

Takakeisho kommer vara kadoban nästa månad pga hans skadefrånvaro. Shodai ser inte heller ut att komma undan kadoban efter endast fyra segrar på tio dagar. Idag var han åter på defensive och Takanosho kunde vinna enkelt. Imorgon möter ozekin Mitakeumi vilket av allt att döma blir svårt. Efter sin första förlust måste nu Mitakeumi vinna minst tre av de resterande matcherna för att bli ozeki. En seger imorgon skulle innebära ett stort steg.

Sanyaku

Om Mitakeumi blir ozeki öppnas en av sekiwake-platserna upp. Sekiwake Takanosho på 6-4 bör kunna klara en kachikoshi, även om han har både Terunofuji och Mitakeumi kvar att möta. Det ser tuffare ut för våra komusubi – Meisei (4-6) och Daieisho (3-7). Lyckas det inte nå åtta segrar kan det öppnas upp tre lediga platser bland sanyaku.

Vilka ligger då bäst till att ta dessa platser? M3 Tamawashi på 7-3 är i nuläget främst bland aspiranterna, medan M6 Abi och M7 Takarafuji på 8-2 har möjlighet att ta stora steg upp för banzuken. Det hänger dock även på hur M2 Ura (5-5) och M2 Ichinojo (5-5) avslutar bashon. Vi får också hålla ett öga på M5 Onosho (6-4).

Degradering

Sämst till för att flyttas ner till juryo har vi M9 Chiyonokuni på 0-10, tätt följd av M8 Hidenoumi som kommer sluta på 0-0-15 pga sin avstängning. M16 Tsurugisho på 4-6, M12 Chiyotairu på 3-7 följer därpå. M17 Kaisei (5-5) måste för allt i världen undvika en makekoshi.

Det måste dock finnas någon från juryo som ska ta deras platser. Vi har J2 Jotoshoho (8-2) och J1 Kagayaki (6-4) som främsta kandidater. Därefter finner vi J4 Kotokuzan (6-4), J6 Asanowaka (7-3) och J5 Kaisho (6-4). J2 Nishikigi (5-5) behöver minst fyra segrar till för att vara aktuell för uppflyttning.

Toppen efter tio dagar

En förlust

Terunofuji

Mitakeumi

Två förluster

Abi

Takarafuji

Banzuke makuuchi

Hatsu 2022 dag 9 – måndag 2022-01-17

Resultat makuuchi dag 9

Kotonowaka besegrar enkelt Tochinoshin med en oshidashi. Georgien, som så sent som ett och ett halvt år sedan var ozeki, måste börja vinna för att hålla sig kvar i makuuchi. En envis Kotoeko tvingar ut den 40 kg tyngre Chiyotairyu med en yorikiri. Både Kotonowaka och Kotoeko är med sju segrar fortfarande med och slåss om turneringssegern.

Dagens snyggaste seger stod Ishiura för. Hans vänsterhand greppade Tsurugishos mawashi vid ryggen medan han med högerhanden höll ett grepp vid magen. Han vred sedan hela kroppen i en halv cirkel samtidigt som han drog sin motståndare ner mot marken. En vackert utförd shitatehineri (vridet underarmskast). Tsurugisho väger 80 kg mer än Ishiura.

Mitakeumi fortsätter köra över sina motståndare. Idag var det Okinoumis tur att eskorteras ut med en yorikiri. Han står nu på 9-0 och behöver vinna fyra av de kvarstående sex matcherna för att säkra sin plats som ozeki. Besegrar han Shodai eller Terunofuji bör det räcka med tre.

Shodai besegras av Meisei med en yoritaoshi (nerpressning med grepp om mawashin). Anser alla utom gyojin som pekar sin gumbai på ozekin. Flera shimpan ser dock ringdomarens misstag och ändrar domslutet efter en monoii. Shodai har endast råd med två förluster till för att undvika kadoban nästa basho.

Terunofuji lät Hokutofuji stångas och trötta ut sig. När yokozunan fått nog av att vänta kastade han enkelt ner motståndaren med en elegant shitatenage.

Toppen efter nio dagar

Obesegrade

Mitakeumi

En förlust

Terunofuji

Två förluster

Abi

Takarafuji

Kotonowaka

Kotoeko

Banzuke makuuchi

 

Hatsu 2022 dag 8 – söndag 2022-01-16

Resultat makuuchi dag 8

 

Dagens match utspelades mellan 189 kg tunge Chiyomaru och 168 kg tunge Akua. De brottades i ett frenetiskt tempo och med vilda örfilar utdelade av Akua. Matchen böljade fram och tillbaka över dohyon och till slut lyckades Chiyomaru dra Akua i armen och svänga runt bakom honom och vinna med den ganska ovanliga tekniken okuridashi (knuffa ner bakifrån). Även Onosho vinner senare med en okuridashi i matchen mot Chiyonokuni.

I nästa match lyckas Takarafuji med konststycket att snurra runt 360 grader och rädda situationen efter Shimanoumi vridit honom åt sidan. Takarafuji vinner sedan med en hatakikomi (trycka ner motståndaren).

Abi råkade ut för sin andra raka förlust i matchen mot Hoshoryu. Mongolen greppar tag i Abis mawashi med högerhanden direkt vid tachiai och forcerar ut den tidigare ledaren med en oshidashi. 

Den 37-årige Tamawashi landar hårt med bröstet mot tawaran i sin seger mot Hokutofuji. Åldermannen har tydliga besvär när han tar sig upp. Han är fortfarande med i slaget om yushon så vi får hoppas att det inte är något allvarligt.

Mitakeumi har lite besvär med Daieishos oshi-zumo men han tar spjärn mot tawaran innan han jagar ut sin motståndare genom en oshidashi. Han kvarstår i ensam ledning.

Shodai vinner över Endo utan att imponera. Endo får grepp om ozekins mawashi med högerhanden efter han dragit dennas arm. Han tar initiativet men när han försöker trä in vänsterarmen innanför Shodais arm gör ett dubbelhandsgrepp, kliver han utanför dohyon med högerfoten och matchen är förlorad.

Terunofuji tar vid tachiai tag i Okinoumis mawashi med båda händerna. Han avvaktar lite innan han lyfter sin motståndare till tawaran och för ut honom med en yorikiri. Mer imponerande sumo av yokozunan idag.

Toppen efter åtta dagar

Obesegrade

Mitakeumi

En förlust

Terunofuji

Två förluster

Tamawashi

Onosho

Abi

Takarafuji

Kotonowaka

Kotoeko

Banzuke makuuchi

 

Hatsu 2022 dag 7 – lördag 2022-01-15

Resultat makuuchi dag 7

Onoshos bas-sumo är densamma som Abis, även om han inte är lika endimensionell. Han har gott om erfarenhet av att falla pladask på magen när motståndaren tar ett steg åt sidan efter han haft för mycket framåtlutande momentum i sin oshi-attack. Det var precis vad som hände idag mot Abi, fast den här gången var det Abis tur att stupa när Onosho steg åt sida och tryckte ner sin motståndare. Abis första förlust i turneringen medan Onosho står på 5-2.

Mitakeumi mötte favoritdödaren Tamawashi, som i de två föregående matcherna besegrade en ozeki respektive en yokozuna. Tamawashi tryckte initialt tillbaka Mitakeumi med sina armar mot överkroppen, men sekiwaken tog snabbt över initiativet och drev skoningslöst ut sin motståndare från dohyon med en yorikiri. Jag har aldrig tidigare sett Mitakeumi brottas så här bra. Må han hålla hela vägen. Han står nu ensam i ledningen.

Ozeki Shodai mötte Okinoumi som endast mäktat med en seger tidigare. Han får ett grepp om Okinoumis mawashi men kan ändå inte ta initiativet i matchen. Okinoumi för ut ozekin från dohyon i andra försöket med en yorikiri. Shodai tycks helt sakna självförtroende och är illa ute med tanke på att han bland annat har Terunofuji, Mitakeumi och Takanosho kvar att möta. Han slapp visserligen möta Terunofuji förra bashon pga sitt dåliga resultat. 

Apropå vår yokozuna så mötte han Endo idag och han började lite trevande. Endo fick tag i mongolens mawashi och hade honom sidledes mot tawaran. Terunofuji stod dock stadigt och Endo kunde inte rubba honom. Terunofuji fick grepp om Endos mawashi och arm och kunde enkelt forcera ut honom. 

Toppen efter sju dagar

Obesegrade

Mitakeumi

En förlust

Terunofuji

Abi

Banzuke makuuchi

 

Hatsu 2022 dag 6 – fredag 2022-01-14

Resultat makuuchi dag 6

Den här bashon fortsätter leverera bra och underhållande sumo.

Kaisei lyckades med konststycket att vinna med ryggen vänd mot motståndaren. Bushozan från juryo tog sig runt bakom brasilianaren men halkade direkt framstupa på shikirisen medan Kaisei föll bakåt och satte sig på Bushozan. Kaisei kommenterade att han inte är van vid den här typen av vinster. ”På slutet halkade jag och hamnade på honom och satte mig på honom”.

Dagens mest effektiva tachiai stod Chiyotairyu för då han knuffade Ishiura så han flög så han balanserade på tawaran, följd av en andra knuff och Ishiura hamnade i knät på Sadanoumi. Chiyotairyu sa ”Jag lät honom inte göra någonting. Jag lät honom inte komma åt min mawashi. Jag lät honom inte röra på sig. Precis som planerat.”

Shimanoumi jagade ut Abi mot tawaran men Abi visade på danstalanger när han spann runt och höll sig kvar och vann med en uwatenage (överarmskast). Abi fortsatt obesegrad. Efter matchen sa Abi att han inte bryr sig så mycket om sitt resultat. ”Min arm roterade inte som jag förväntade mig så jag tvingades dra, men min kropp var följsam så det var bra.”

Ura tar hem priset för dagens seger då han vid doyhons kant trär sig runt bakom Kiribayama och greppar tag runt honom. Ura lyfter Kiribayama mot tawaran på andra sidan dohyon och för sedan ut honom med en okuridashi (knuffa ut bakifrån).

Mitakeumi agerar bulldozer när han forcerar ut Endo ur dohyon utan någon som helst tvekan och som det såg ut utan något motstånd. Vår sekiwake imponerar mer än vanligt och jag börjar tro att han kanske kan klara det som krävs för att bli ozeki.

En närmast uppgiven Shodai förlorar igen. Den här gången är det jätten Ichinojo som utan några större problem trycket ut ozekin. Shodai sa efter dag fem att i nuläget känner han sig omotiverad. Vi får se om han kan klara en kachi-koshi och undvika att bli kadoban till nästa basho.

Dagens överraskning stod Tamawashi för när han besegrar Terunofuji. Han får genast yokozunan på defensiven med sin oshi-zumo och när Terunofuji försöker ta sig närmare Tamawashi halkar han och faller framåtstupa på händerna. Det här gör definitivt bashon än mer spännande. 

Toppen efter sex dagar:

Obesegrade:

Mitakeumi

Abi

En förlust:

Terunofuji

Tamawashi

Banzuke makuuchi

Hatsu 2022 dag 5 – torsdag 2022-01-13

Resultat makuuchi dag 5

Toppen efter fem dagar (obesegrade):

Terunofuji

Mitakeumi

Abi

Banzuke makuuchi

Hatsu 2022 dag 4 – onsdag 2022-01-12

Det var flera händelserika och underhållande matcher idag: Chiyomaru besegrar Ichiyamamoto, Takarafuji vinner mot Tobizaru, Onosho går segrande i matchen mot Hoshoryu, Hokutofuji besegrar Chiyoshoma medan Endo vinner matchen mot Takanosho.

Priset för dagens snyggaste seger går dock till Shimanoumi som besegrar Sadanoumi med en uwatedashinage (dragande överarmskast).

Mitakeumi flyger ut ur dohyon medan Meisei tar ett kliv ur densamma i matchen dem emellan. Shimpan vill hålla en monoii och beslutar om en torinaoshi där Mitakeumi enkelt driver ut Meisei. Mitakeumi behöver minst åtta segrar under de återstående elva dagarna för att bli ozeki. Han brukar dock tröttna under den andra veckan, så vi får se hur långt han räcker.

Kyujo för Takakeisho. Han skadade ledbandet i höger vrist i gårdagens match mot Ura och drog sig ur bashon idag, vilket betyder en fusensho-seger för Kiribayama. Tyvärr har det blivit en alltför vanlig syn.

Wakatakakage tar kontroll i matchen mot Shodai och driver ozekin ut ur dohyon och ser ut att ha vunnit. Han har dock fortsatt problem med fotarbetet och kliver utanför dohyon innan han fått ut Shodai. Ozekin vinner utan egen förtjänst.

Ura gjorde en stark match mot Terunofuji. Han höll en låg position och försökte tvinga Terunofuji i rörelse vilket neutraliserade yokozunan. Ura fick Terunofuji till tawaran och det krävdes en avancerad manöver för att mongolen skulle kunna hålla sig kvar i dohyon. Terunofuji avstyr och sträcker sig efter Uras mawashi och medan Ura drar sig bakåt försöker han greppa Terunofujis arm men den glider honom ur händerna och han faller på ändan. Terunofuji fortsatt obesegrad.

Toppen efter fyra dagar (obesegrade)

Terunofuji

Mitakeumi

Onosho

Abi

Myogiryu

Resultat makuuchi dag 4

Banzuke makuuchi

Hatsu 2022 dag 3 – tisdag 2022-01-11

Resultat makuuchi dag 3Abi-klonen Ichiyamamoto tar sin andra raka seger i o m vinsten mot Aoiyama. Det anmärkningsvärda är att det var genom en yorikiri (utforcering framifrån med grepp om mawashin), dvs yotsu-zumo. I gårdagens vinst mot Tochinoshin använde han sig också av yotsu-zumo även om vinsttekniken blev oshidashi. Både Abi och Ichiyamamoto är normalt specialiserade på oshi-zumo (knuffa och putta ut motståndaren).

Original-Abi höll sig dock till oshi-zumo när han besegrade Tobizaru. Den flygande apan började bra men Abi tryckte ner honom med hjälp av en hatakikomi. Abi startar den här bashon lika bra som den förra. Då räckte det till en jun-yusho. Kan bråkstaken – som nyligen varit avstängd efter att ha brutit mot corona-restriktioner – nå hela vägen den här gången?

Ura var tillbaka trots att han blev omtöcknad efter att igår ha slagit huvudet i golvet. Takakeisho läste det jag skrev igår och använde sig av sina vågrörelser, men publikfavoriten Ura stod emot. Snart fick Ura tag i Takakeishos mawashi och då vet man att ozekin är illa ute. Han lyckas trycka ner Ura när han forceras mot kanten av doyhon, men Tatakeishos ben viker sig samtidigt. Gyojin pekar på Takakeisho, men en av shimpan räcker upp sin arm och vi har en monoii (överläggning). De kan inte avgöra vem som vann utan bestämmer sig för en torinaoshi (ommatch). 

Vid det andra försöket låter sig en slutkörd ozeki bli lurad när Ura bestämmer sig för en henka (hoppa åt sidan vid tachiai). Eller nästan henka, då han tillåter en lätt sammanstötning med Takakeisho innan han viker av. Henka är en tillåten teknik men ogillas av många, då man undviker att ta sig an sin motståndare. Inte hedersamt anser man. Ura kan eventuellt ursäktas, då hans huvud kanske inte klarade en match till. Takakeisho kan nu nog glömma alla tankar på en yusho.

Ura intervjuades efteråt och han berättade att han inte minns någonting av vad som hände. Varken idag eller igår. 

Även vår andra ozeki Shodai förlorar idag. Han är chanslös mot Daieishos oshi-sumo och ser åter loj ut.

Terunofuji gör processen kort med landsmannen Kiribayama. Greppar hans arm med ena handen och mawashin med den andra och vinner med en uwatenage (överarmskast).

Toppen efter tre dagar (obesegrade)

Terunofuji

Mitakeumi

Onosho

Abi

Myogiryu

Oho

Banzuke för makuuchi

Hatsu 2022 dag 2 – måndag 2022-01-10

Resultat makuuchi dag 2Taihos sonson Oho tar sin andra raka seger efter han besegrar Kotoeko med en effektiv tsukiotoshi (nerknuffning). 

Dagens snyggaste seger levereras av Ishiura med en elegant shitatenage (underarmskast) mot Sadanoumi.

Mitakeumi verkar ha siktet inställt på att bli Ozeki. Han ser väldigt stadig ut och tryckte utan problem ut den väldige Ichinojo med en oshidashi (utforcering framifrån) efter att han (i ultrarapid) fått mongolen i rörelse.

Takakeisho försökte upprepa sin effektiva och ursinniga oshi-offensiv från igår, men Meisei var med på noterna. Han greppar tag i ozekins arm, stiger åt sidan och trycker ner vår köttbulle med en tsukiotoshi. Takakeisho bör nog återgå till att använda sin effektiva vågrörelseattack om han vill vara inblandad i kampen om turneringssegern.

Ura kommer ingenvart mot Shodai. Tvingas bakåt och greppar frenetisk Shodais arm medan han faller baklänges ut från dohyon. Han slår bakhuvudet i golvet och vacklar ostadigt upp på dohyon. Ett par yobidashi springer fram och ger honom stöd när han tar sig ut mot omklädningsrummet. Tidigare har man varit väldigt dålig på att hantera liknande situationer och alla har suttit och tittat på när en rikishi med hjärnskakning raglat fram. Stor risk för att Ura drar sig ur turneringen.

Vår mongoliske yokozuna Terunofuji har som vana att tålmodigt suga upp motståndarens attack för att sedan tvinga ut eller kasta honom. Ingen skillnad under den här turneringen så här långt. Även om det sett lite mindre stabilt ut än det brukar göra.

Terunofuji, Shodai och Mitakeumi de enda tre sanyaku som är obesegrade efter två dagar.

Banzuke för makuuchi

HATSU 2022 DAG 1 – söndag 2022-01-09

Dags för ett nytt sumo-år och idag drog Hatsu basho i gång i Tokyo. Som vanligt numera har vi en storfavorit.

Favoriten

Terunofuji har totalt sex turneringssegrar. Under de nio turneringarna i makuuchi sedan hans återkomst från skada har han vunnit fem och under 2021 blev det fyra yusho och två jun-yusho (andraplatser). Efter sin jun-yusho i september blev Terunofuji utsedd till yokozuna och han tog därefter hem yushon både i september och november. Han har vunnit 42 av sina 45 senaste matcher och har en segerrad på 18 matcher att bygga vidare på. Han är helt enkelt den klara favoriten att ta hem sin sjunde yusho.

Utmanarna

Den främste utmanaren till Terunofuji är det faktum att de sex senaste januariturneringarna har vunnits av en rikishi som aldrig tidigare vunnit. Även den här gången är det svårt att på förhand gissa vem det skulle vara, men Abi tog en jun-yusho senast och hotade Terunofuji under senshuraku. 

Av våra två ozeki är det vanligen Takakeisho vi kan sätta störst hopp till. Får han vara någorlunda frisk är han den näst bäste rikishi vi har. Tyvärr har han ofta haft skador sedan han nådde sin nuvarande rank. Med sina två yusho är han dock näst bäst efter Terunofuji bland aktiva brottare. 

Även Mitakeumi har vunnit två turneringar. Vår evige sanyaku har lite i skymundan smugit fram som en kandidat till att äntligen bli uppflyttad till ozeki. Med först nio och sedan elva segrar i de två senaste turneringarna krävs det 13 vinster i januari för att nå upp till det magiska talet 33. Nu ska vi komma ihåg att Mitakeumi endast nått 13 segrar en gång tidigare i sin karriär. Han har endast nått ett tvåsiffrigt resultat två basho i rad en gång som sanyaku. Det japanska sumoförbundet kan dock vara lite desperata att fylla på längst upp i banzuken, med tanke på att Terunofujis knän kan ge upp när som helst och att en håglös Shodai skulle kunna falla i graderna. Av den anledningen kan det räcka med 12 vinster för Mitakeumi, i alla fall om han kan besegra minst en ozeki. Både Asanoyama och Shodai blev uppflyttade efter 32 segrar.

Frånvarande

Vi har en pågående spelskandal. Hidenoumi och den precis till juryo uppflyttade Shiden från Kise beya har båda tvingats lämna återbud. Spelande är strängt reglerat i Japan så det här har av allt att döma ingenting med läggmatcher att göra. Sumoförbundet ser dock inte med blida ögon på spelande efter de stora skandalerna för 10 år sedan. Utredning pågår och i värsta fall kan de tvingas lägga mawashin på hyllan. 

Vi har även den numera obligatoriska corona-frånvaron att rapportera om. Tagonoura oyakata har testats positiv och alla rikishi på stallet får därmed stå över. Takayasu är stallets ende brottaren i makuuchi.

Banzuken för makuuchiTakakeishos stallkamrat Takanosho är åter bland sanyaku och gör sin femte basho som sekiwake. Intressant att notera är att han aldrig varit komusubi. Debutanter i makuuchi: Wakamotoharu (stallkompis och äldre bror till Wakatakakage) och Oho (sonson till den store yokozunan Taiho).

Resultat dag 1Inget anmärkningsvärt att rapportera från den första dagen. Terunofuji och Shodai fick kämpa för sina segrar medan Takakeisho och Mitakeumi vann enkelt. Både Oho och Wakamotoharu vann övertygande i sina debutmatcher i högsta divisionen. Dagens snyggaste seger stod Hoshoryu för med sin sotogake (utsidetripping).