Vill Australiens regering visa att de är bäst i klassen när det gäller coronarestriktioner? Lurades tennisgiganten Novak Đoković medvetet i en fälla av myndigheterna? Ville man också samtidigt förnedra Serbien?

Frågorna är många. Likaså protesterna mot behandlingen av Đoković.

Tennisstjärnan Novak Đoković har fått problem vid sin ankomst till Australien. Han har rest dit för att delta i Australian Open, en av världens fyra Grand Slam-turneringar. Serben Đoković har vunnit 20 Grand Slam varav den australiska nio gånger, hans bästa tävling således. Han är för närvarande rankad som världsetta i tennis.

Đoković har valt att inte vaccinera sig mot covid-19, vilket fått stor uppmärksamhet och skapat problem vid inresan till Australien. Landet har haft mycket hårda restriktioner för sin befolkning och vid flera tillfällen stängt ned landet i vad de anser vara ett nödvändigt krig mot viruset.

Delstaten Victoria där storstaden Melbourne är belägen har haft brutalt hårda nedstängningar under pandemin. Under den senaste var människor fångna i sina hem med endast två timmars undantag för att gå och handla eller träna. Maximalt runt tre kilometer fick man lämna huset, brott mot restriktioner bötfälldes med 1300 till 15000 USD. Det har till och med skapats problem för personer som rest mellan delstater i det egna landet. Protester mot nedstängningarna har varit våldsamma, i september kommenderades 2000 poliser ut och 235 personer skadades under demonstrationerna.

Đoković anlände till Melbourne onsdag 5 januari men fick där avslag på sin visumansökan och blev tagen i förvar av gränspolisen. Han hade i sociala medier meddelat att han rest till Australien med ett medicinskt undantag, något som visade sig vara ogiltigt, när han väl var på plats. Han har haft covid-19 under de senaste sex månaderna och använde det som skäl i sin ansökan om undantag från landets regler om att bara släppa in vaccinerade personer. Undantaget var signerat av chefsläkaren för landets tennisförbund, Tennis Australia. Han hade även fått godkänt av organisatören av Australian Open och av delstaten Victoria. Trots detta avslogs hans visumansökan.

Federala och delstatliga myndigheter och Tennis Australia har senaste dagarna skyllt på varandra i fallet. Đoković har fått mycket stöd av sina fans världen över, men också mycket kritik från australiensare som varit tvungna att ta tre sprutor vaccin för att tillåtas ett någorlunda normalt liv under pandemin.

Serbiens president Aleksandar Vučić menar att Đoković utsatts för trakasserier i och med behandlingen av australiska myndigheter. Detta då han fått sitta många timmar i förhör på flygplatsen. Efter telefonsamtal med Đoković säger presidenten att man vidtagit samtliga diplomatiska åtgärder för att förbättra situationen och att hela Serbien står bakom honom. Han pekar speciellt ut Australiens premiärminister Scott Morrison som skyldig till en häxjakt. Morrison själv förnekar att visumprocessen har något att göra med relationen till Serbien generellt.

Krav har höjts om att han bör flyttas till ett bättre hotell, då det som används av gränspolisen är ökänt för sin låga standard. Hotellet i fråga är The Park Hotell och påstår sig ha fyra och en halv stjärna i standard. Men gäster som förväntat sig en kulinarisk vegemite sandwich har upptäckt maskar i maten, och vissa har blivit bitna av vägglöss. Vissa gäster har gett hotellet hyfsade betyg, men andra skriver ”undvik till varje pris”. Uppgifter om eldsvådor och utbredd ohygienisk miljö förekommer.

På flera håll i världen har folk samlats för att visa sitt stöd till tennisstjärnan, även utanför hans skamfilade hotell i Melbourne. Đoković pappa Srdjan säger att det här inte bara är en kamp för Novak utan för hela världen. Srdjan håller tal inför en folkmassa och utropar: ”De försöker få ner honom på knä. Det kommer inte ske! De lyckades aldrig få Serbien på knä. Vi attackerade aldrig någon, vi försvarade oss bara. Och Novak försvarar sig själv nu, bröder och systrar. Vi är stolta över dig Novak! Vårt hjärta, vår själ, vår stolthet”.

Serbiens patriark Porfirije har skickat en julhälsning och säger att miljoner ortodoxa ber för honom.

Premiärminister Scott Morrison har fått kritik för att medvetet ha politiserat ärendet. Han har själv förnekat att visumavslaget har något att göra med relationen till Serbien. ”Regler är regler, lika för alla” menar Morrison, och slår sig för bröstet för landets hantering av pandemin. Samtidigt har Australiens ambassadör i Belgrad David Emery kallats upp till utrikesministern som i starka ordalag uppmanat honom att personligen verka för att lösa Đokovićs situation i Melbourne. Utrikesministeriet säger att Đoković har lurats åka till Australien för att bli förödmjukad.

Serbiska parlamentets talman Ivica Dačić skräder inte orden när han säger att australiska myndigheters beteende är mycket skamligt. ”Han är den bästa tennisspelaren i världen, ett heligt namn och en legend. Detta är ovanligt, skamligt och mycket respektlöst” säger talmannen om situationen.

Svenskättade amerikanske tennisspelaren Tennys Sandgren har uttalat stöd för Đoković och säger att Australien inte är värdiga att få arrangera en Grand Slam. Sandgren har själv inte vaccinerat sig, och drog sig ur turneringen efter att inte ha mött kraven för att få ett medicinskt undantag. Sandgren har nått kvartsfinal i tävlingen två gånger tidigare. Även världstolvan Feliciano Lopez har uttalat sig och sagt att en Grand Slam utan världsettan Đoković inte är något man vill se.

En tidigare hård kritiker av Đoković är australiske tennisproffset Nick Kyrgios, för närvarande rankad som nummer 93 i världen. Han har varit positiv till vaccinering, som han själv tagit främst för sin mors hälsas skull. Men behandlingen av Đoković anser han vara riktigt dålig. 2020 kritiserade han Đoković för att ha arrangerat tennistävlingen Adria Tour på Balkan, där det slarvades med säkerhetsföreskrifter kring covid-19, och flera spelare och även Đoković själv sågs festa på en nattklubb.

Đoković fick kritik mot sin ovilja till vaccinering redan i april 2020. Han hade då i en Facebook-chatt med andra serbiska tennisspelare sagt sig inte vilja ta ett vaccin mot covid-19 när resande och turneringar skulle komma i gång igen. Framstående serbiske virologen Predrag Kon påpekade då vikten av immunologi för folkhälsan. Kon beskrevs av SVT som ”Serbiens Anders Tegnell”. ”Det är många som frågat mig om min åsikt. Jag har berättat vad jag tycker vilket jag har rätt till. Jag är inte en expert men jag vill ha möjlighet att göra vad som är bäst för min kropp” sade Đoković då, och den inställningen har han hållit fast vid.

Det har också lyfts frågor kring Đokovićs agerande efter ha testat positivt för covid-19. Australiska nyhetsprogrammet The Projects inslag Law & Order: Unvaxxed Serb Unit menar att Đoković testade positivt för covid-19 den 16 december i fjol men att han inte isolerade sig alls. Han träffade en hel del människor dagarna efter beskedet, delade ut priser och träffade barn i olika sammanhang.

Đoković har vunnit Australian Open tre år i rad, vilket hjälpt till att säkra förstaplatsen på världsrankingen. I och med att han nu riskerar inte kunna delta kan hans förstaplats också ryka. Han missar poäng från förturneringen ATP Cup och även från själva huvudturneringen. Det öppnar upp för ryske Daniil Medvedjev eller rysk-tyske Alexander Zverev att ta förstaplatsen.

Skulle han tillåtas spela har han chans att ta sin 21:a Grand Slam och bli den bästa spelaren genom alla tider. 10 januari beslöt en australisk domstol att släppa honom på fri fot, men landets immigrationsminister Alex Hawke beslutade 14 januari att neka Đoković visum. Nekandet godkändes 16 januari av tre domare och visumet annulleras. Đoković kommer lämna landet och får tre års inreseförbud.

Filip är reporter på Morgonposten.