Ett självklart inslag så här års är psykologens bästa tips för dig att klara dina nyårslöften. Här kommer de!

Finn trygghet i att du inte är den första i världshistorien som ställer ut nyårslöften

Babylonierna tillskrivs typiskt vara tidigt ute med sedbruket för 4000 år sedan. De lovade bot och bättring i det nya året vid vårdagsjämningen. Löftena skulle ge god skörd och grönska och kunde vara av typen, att spara istället för att slösa, att betala tillbaka skulder eller att lämna tillbaka sådant man lånat från grannar. Romarna sysslade med nyårslöften och flyttade seden till ingången av januari månad. De offrade till guden Janus, som januari månad är uppkallad efter. Han symboliserar begynnelse och övergång och helgades särskilt den första dagen i det nya året. Många kristna grupper har lagt stor vikt vid nyårslöften, de har lovat uppfylla sin plikt och göra mer rätt för sig. Du som detta nyår funderar kring löften, tveka inte, utan var stärkt i att du följer en lång och rimlig tradition. Dina nya löften i år, är gamla sedan årtusenden. 

Påminn dig själv om att uppsidan är större än nedsidan

Det finns en risk att du inte lyckas uppfylla dina nyårslöften. Det kan vara så att du lovar att träna och röra på dig mer, eller att äta mindre och nyttigare. Du kanske uppfyller dina löften en tid, några veckor, men sen går det inte längre. Det byggs upp ett tryck, en saknad eller en trötthet, efter vilken du faller dit igen. Men tänk då att uppsidan förmodligen varit större än nedsidan, alltså du har vunnit mer än du förlorat. Du har vunnit några veckors goda vanor, du har gjort en ansträngning som gick väl ett tag. Du har tränat eller bevisat att du kan hålla efter din kost en tid. Nedsidan, att du sitter skönt i soffan inkrupen under ett täcke mot slutet av januari, kakor serverade till kvällsmackan. Är det verkligen en större förlust? Du kanske rent av kan kosta på dig det, så duktig som du varit de första veckorna efter de heliga utfästelserna. 

Jobba med dina tankar, håll dig positiv, konkret och aktiv 

Att bibehålla sin optimism och planera för att göra något bra för sig själv, är generellt bättre än nyårslöften om saker man inte ska göra och med inslag av självkritik. Så för att lyckas gynnar det en mer att formulera sig i stil med, “jag ska äta nyttigare i år”, än att påminna sig själv om att, “i år måste jag undvika allt onyttigt”. Det är också bra att formulera sina nyårslöften mer specifikt och det som ska göras mer konkret. Jämför till exempel nyårslöftet: “Jag ska äta frukt om jag blir hungrig efter middagen eller om jag går upp mitt i natten” med det mer vagt formulerade: “Jag ska bara äta nyttiga saker och inte massa onyttigt sent på kvällen som jag gjort hela julen”. Det är centralt också att använda sina tankar för att aktivera sig. Med inställningen om att agera nu och vila sen, blir det mycket bättre resultat än om man skjuter upp saker med en vag förhoppning om att man hittar motivation någonstans senare i veckan. 

Skapa utrymme, gör plats för ditt bättre själv att växa

Det kanske bästa rådet, till dig som vill klara dina nyårslöften, är att varva ner för att ge dig själv de bästa förutsättningarna för att nå dina mål. När man har mindre stress får man mer ork och motivationen dyker oftare upp av sig självt. Det är inte sällan vi bara vill ha ett minskat midjemått och en lite bättre ekonomi. Men under press och stress så tryter vår motståndskraft och en liten sallad behöver kompletteras med pizza och en enkel prisjämförelse online, utvecklas till klickshopping på amazon. Lugn och ro, att vara utvilad och göra klart, det är sådant som skänker harmoni och sänker stressnivåerna. Jag föreslår nyårslöften av typen vila mer, jäkta mindre och göra klart staketet innan du påbörjar nästa projekt. Lämna för all del tillbaka grannens verktyg när du är klar, så är det lättare att slappna av och andas ut, medan du väntar på god skörd och grönska, i det nya året.