Varför inleder vi en serie om sumo? Varför skulle vi inte göra det? Vill man förstå sin egen kultur och sig själv är det alltid bra att kliva in i andra kulturer, speciellt om det rör sig om en högt stående civilisation som den japanska.

Följ med oss in i en värld av traditioner, en värld med egna begrepp om heder och ära, om tillåtet och otillåtet. Sumo är en kampform som speglar Japan och dess historia.

I det första avsnittet börjar vi med att bland annat avliva en del vanföreställningar. Samt bekräfta sanningshalten i vad som först kan verka vara en myt.

Det finns många myter om sumo. Vissa myter upprätthålls gärna av sumoförbundet och andra involverade, då de visar på bandet mellan sumon och shintoismen och på sumons långa historiska rötter. Sedan finns det andra typer av myter, som bottnar i okunskap och ibland i rena missförstånd. Det är de sistnämnda jag tänkt att vi ska försjunka i ett litet tag.

Myt 1: En ringdomare som fattar ett felaktigt domslut måste begå självmordRingdomare Kimura Kōnosuke (till vänster i bild) har inte begått självmord

FALSKT: Han måste lämna in sin avskedsansökan, som dock i princip alltid avslås.

Myt 2: Handrörelsen segrande sumobrottare gör då de mottar segerpengar är tecknet för hjärtaHakuhō utför tegatana o kiru efter en av sina segrar

FALSKT: Handrörelserna görs för att tacka de tre gudarna Amenominakanushi no kami, Takamimusubi no kami, Kamimusubi no kami.

Kvinnor besudlar dohyōn

SANT: Traditionellt anses kvinnor orena enligt buddistisk tro på grund av deras menstruation. 1990 förbjöds den kvinnliga ministern Mayumi Moriyama att dela ut en trofé under en turnering i Tokyo och tio år senare upprepades detta då Ōsakas guvernör Fusae Ōta inte fick delta i prisutdelningen under en turnering i hennes hemstad. 2018 kollapsade Maizurus borgmästare Ryōzō Tatami när han höll ett tal från en dohyō. Ett antal kvinnor, varav en sjuksköterska, sprang in på dohyōn för att assistera. En ung domare uppmanade dem upprepade gånger att lämna dohyōn innan de åtlydde honom.

Sumobrottare får inte köra bilSumobrottare på tunnelbanan

SANT: Efter ett antal allvarliga bilolyckor med sumobrottare bakom ratten förbjöd sumoförbundet brottare från att köra bil. Det handlar även om att ge upp världsliga ting från världen utanför sumo. Det är inte ovanligt att se sumobrottare som köar för att ta en taxi eller som sitter på tunnelbanan. Sekitori får dock äga en bil och låta en chaufför köra dem.

Hawaiinskae brottaren kinishiki blev inte befordrad till yokozuna eftersom han var utlänningHawaiianske ozekin Konishiki

FALSKT: Han blev inte befordrad för att hans resultat inte levde upp till de krav som gällde vid den tidpunkten. Jämför med Takanohana som blev befordrad först efter sin sjunde turneringsseger.

Sumobrottarnas frisyrer är utformade för att fungera som hjälmar om brottarna landar på huvudetHarumafuji med en chonmage-frisyr respektive en oh-ichoh-mage-frisyr

FALSKT: Frisyrerna representerar deras status som samurajer, men ger inget skydd vid fall.

En vanlig sumomatch

FALSKT: Kostymerna är väl inte så verklighetstrogna?

Den skallige sumobrottaren Taikomaru

FALSKT: Det finns både ungdomar vars hår inte växt tillräckligt långt och äldre brottare vars hår inte längre räcker till som fortfarande brottas. Taikōmaru drabbades av håravfall och blev helt flintskallig men kunde ändå fortsätta brottas i åtta år.

Myt 9: Sumobrottare trycker upp sina testiklar i buken för att skydda dem under matcher.

James Bond ser på sumo

FALSKT: Se Keanu Reeve sparka tidigare makuuchi-brottaren Yamamotoyama i filmen John Wick 2 och läs Man lever bara två gånger. Hollywood och Ian Fleming är trovärdiga källor.

Myt 10: Sumobrottare är kastrerade eftersom de måste ha tjockt hår och att ta bort testiklarna minskar testosteronproduktionen.

FALSKT: En ledtråd är att sumobrottare måste bygga stora och starka muskler.

Yokozuna Chiyonofuji – bara fett

FALSKT: Sumobrottare har gott om muskler, är väldigt starka och tränar såsom förväntas av en idrottsman på högsta nivå. Men till skillnad från andra kampsporter finns det inga viktklasser i sumo och i en match mellan två jämnstarka brottare så har den som är tyngre och lägst tyngdpunkt en fördel. De lägger på fett ovanpå musklerna då det gör dem till bättre sumobrottare.

Myt 12: Sumobrottare väger vanligen 200 kg.

Konishiki Yasokichi vägde upp till 287 kg när han tävlade

FALSKT: De flesta väger en bit under 200 kg, men det finns ett fåtal som når upp till 200 kg.

Yokozuna Taiho Koki blev 73 år gammal

Myt 13: Sumobrottare dör unga.

GANSKA SANT: Medellivslängden för sumobrottare som brottats i makuuchi (den högsta divisionen) är cirka 65 år, vilket är ungefär densamma som för en tungviktsboxare. Medellivslängden för japanska män ligger på runt 78 år.

Myt 14: Sumobrottare dricker mycket alkohol och är alkoholister.

FALSKT, MEN: De är inte generellt nykterister. Och det finns alkoholister bland sumobrottare precis som i alla andra grupperingar. Exempelvis tidigare maegashira Nankairyū från Samoa som förutspåddes en lysande karriär, men drack så mycket att han slutligen tvingades ge upp sumo. Yokozuna Ōtori drack en gång så mycket inför en dohyō-iri att han behövde hjälp under ceremonin, men fortsatte och kunde slutföra.

Yokozuna Akebono dricker en öl

Pressen påstod att Konishiki på sin 28-årsdag drack 120 flaskor öl, 10 tequila och 10 whiskey. Konishiki sa att det var nonsens då han inte dricker whiskey. Så hur var det med ölen och tequilan?

Bara delvis sant, svarade Konishiki, 10 tequila stämmer men jag drack fler än 120 öl.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!