Nu närmar sig nyårsafton och i tidningar och tv tjatas det om champagne. Vilken sort ska man köpa? Vad är mest prisvärt? Vilken champagne serverar man till nyårssupén och vilken till tolvslaget?

Det är en vacker sed att skåla in det nya året. Men varför i champagne?

Svenska folket har en uppenbarligen obetvinglig lust att befinna sig utomhus när klockan är fem minuter i tolv 31 december. Det är begripligt på något sätt. Jag vet inte varför, men det förhöjer känslan att stå därute i minusgrader i en snödriva. Eller på balkongen eller på en terrass.

Men är det inte då lite konstigt att dricka en väl kyld porlande dryck? Dricker du en iskall Pommac i skidspåret? Nej, tänkte väl det. Varför då stå i tolv minusgrader och klinga med spröda glas fyllda med en väl kyld Pierre Gimonnet & Fils Special Club, 2014? Kan väl kännas friskt, men är på ett annat plan inte friskt. (Just den champagnen försöker dessutom förena smakstråk av nougat med grapefrukt. Varför?)

Champagne vid tolvslaget på nyårsafton är en sed vi tagit över från kulturer i varmare delar av Europa. Nyåret i Sverige skålar man i mitt tycke faktiskt stilenligt in med en mer värmande dryck. Här kommer några förslag.

En konjagare är aldrig fel för att få upp värmen. Varför inte en Grönstedts Le National (Nr 40962)?

Toner av russin, hasselnötter och vanilj. Värmande i sig. Och faktiskt perfekt efter maten om du kommer direkt från det nyss avslutade supébordet.

Varför slutar så många att dricka glögg när julen är över? Kan man tänka sig något bättre än att skåla i glögg utomhus medan man ser på fyrverkerierna? Prova Skedvi Glögg (Nr 70753). Lite smak av bär; lingon och blåbär. Kanel. Sötma med honungston. Spetsad med akvavit gjord på knäckebrödsrester – nu kan vi snacka kretslopp och återbruk.

En snaps till nyårsskålandet är en utmärkt idé. Men motsäger jag inte mig själv då? Jag tyckte ju det var konstigt att dricka kallt bubbel ute i kylan. Visst, brännvin ska serveras lika kallt som fortplantningsorganet på en isbjörn. Men alkoholstyrkan gör att det värmer ändå.

Du kan till exempel testa Revsunds Distillery Orrnäset (Nr 34941).

Smaken har ett anslag av apelsin samt fläder och läder eller är det älgört?

En eldig grappa med lite, lite oljighet passar också bra vid det här tillfället. Nu finns det en bra svensk grappa; Lotima Digestif tillverkad på Lottenlund i Skåne. Visst vill du skåla i något robust, som samtidigt har en mjukhet i smaken där päron och mandel förenas.

Jag vet att det inte är givet att alla mina förslag finns på just ditt systembolag, och du hinner då inte beställa dem tills nyårsafton. Men ta förslagen som allmänna anvisningar och leta efter något liknande. Jag är din vägvisare bort från nyårsaftonens champagneträsk.

Eller så gör du så här om ni ska möta det nya året utomhus. Fyll några termosar med varm choklad eller kaffe. Blir det choklad tar du med en flaska rom, vilken som helst går bra. Och blir det kaffe tar du med en flaska whisky (samma sak där, sorten är inte så viktig). Fem minuter innan tolvslaget fyller ni på muggarna. Lämplig flaska skickas runt, var och en stänker i så mycket som den vill ha i sin mugg. Sedan kan ni skåla.

Känns det ändå inte lite befriande att slippa ifrån det där bubblet (som vare sig du eller de andra någonsin tyckt riktigt om)?