Nyligen dömde Södertörns tingsrätt en man i 30-årsåldern till ett bötesstraff för olaga hot mot försvarsminister Peter Hultqvist.

Hotet bestod i att mannen i juli 2021 hade publicerat en bild på en pojke med ett trägevär med en bild på försvarsministern bredvid. I senare inlägg kompletterades bilden med frasen ”Man down!”.

I ett polisförhör erkänner målsäganden – det vill säga försvarsminister Hultqvist – att han brukar ”kolla av bl.a. Twitter” och då söker på sitt eget namn. Hultqvist berättar även att han ”reagerade direkt” när han såg inlägget och ringde Säkerhetspolisen:

Av förundersökningsprotokollet framgår att Säpo har lagt stora resurser på att identifiera mannen bakom memen. Myndigheten har jämfört flera konton på sociala medier för att hitta den skyldige. Till slut ledde spåren till en arbetslös man i 30-årsåldern som är bosatt i Stockholmsområdet.

Redan en månad efter det olycksamma inlägget sitter mannen i Säkerhetspolisens förhörsrum i Solna. Han erkänner direkt att det var han som skrev och publicerade inlägget – men förnekar samtidigt brottsligt uppsåt och menar att det hela bara var ett skämt med anspelning på regeringskrisen och med en referens till hans vän Kimpa:

Mannen berättar även att han tidigare använt samma fras och bild även i andra memer – till exempel när president Biden snubblade i en flygplanstrappa. Han säger till utredarna från Säpo att han inte är intresserad av politik och framförallt följer musiker och kändisar.

Försvarsministern låter sig dock inte övertygas av förklaringen. I förundersökningsprotokollet står att bilden på pojken med trägeväret har framkallat ”allvarlig rädsla för egen säkerhet hos målsägande”:

I förhör utvecklar Hultqvist sina tankar kring inlägget och menar att den offentligt publicerade bilden på pojken med leksaksgeväret kan vara ett led i planläggning av ett mord på honom:

Domstolen trodde inte på förklaringen från mannen och gick helt på försvarsministerns linje. Mannen dömdes till 70 dagsböter för olaga hot. Trots att mannen saknar inkomster krävde Peter Hultqvist ett skadestånd på 10 000 kronor från honom – av vilka han tilldömdes 5000 kronor av domstolen.

Morgonposten har pratat med försvarsministerns pressekreterare Toni Eriksson och frågat om Peter Hultqvist – som efter den senaste löneförhöjningen uppbär en månadslön på 142 000 kronor från skattebetalarna – har några moraliska betänkligheter mot att kräva en arbetslös person på ytterligare 10 000 kronor.

Med ett skratt meddelade Eriksson att försvarsministern avböjer att svara på frågan.

Morgonposten har även varit i kontakt med den numera dömde mannen som vidhåller att inlägget var ett skämt, men kommer inte att överklaga domen. Mannen uppger sig inte förstå hur skämtet kunde ha misstolkats.

Apropå försvarsministerns skadeståndskrav skriver han följande i ett sms:

”Det känns trist men det är som det är.”

Av Frivårdens personutredning följer att mannen är ostraffad sedan tidigare och har varit arbetslös i ett år – detta eftersom han mått dåligt, lidit av ångestattacker och varit deprimerad.

Han vill inte svara på Morgonpostens fråga om han ska behöva ta ett lån för att betala skadeståndet till försvarsministern. Mannens konton på Twitter, Instagram och Facebook är numera borttagna.

Detta är inte första gången personer som kritiserar eller hånar Hultqvist på sociala medier råkar illa ut. I april avslöjades att ”agent Bravo” från Säpo kom med tre uniformerade poliser och gjorde en husrannsakan hemma hos 77-årige Hasse Johansson som i en skämtsam YouTube-video visade en leksakspistol och skällde ut försvarsministern.

Leksakspistolen beslagtogs – medan Hasse Johansson hamnade på IVA med covid-19 efter polisrazzian som genomfördes utan munskydd eller några skyddsåtgärder.

Egor Putilov är undersökande journalist.