Svenska klubbar som brottas med problem när det gäller ledning, tränare, och spelare kanske kan lära något av två tyska storklubbars historia.

Schalke 04 är den fjärde största klubben i Europa sett till antal medlemmar och har en stor supporterskara i Ruhrområdet och hela Nordrhein-Westfalen. Både klubbens och hemstaden Gelsenkirchens bästa dagar ligger dock längre tillbaka i historien, vilket Schalkes degradering till andradivisionen understryker. Under 1930-talet och de första åren på 1940-talet innan krigslyckan vände för Tyskland var klubben överlägsen andra tyska lag och vann då majoriteten av sina inhemska titlar.

Klubbens identitet byggde på hemstaden Gelsenkirchens gruvindustri och många av spelarna kom från gruvarbetarfamiljer. En stor arbetskraftsinvandring från Ostpreussen till gruvor och industrier i Ruhr medförde också att många kända spelare i områdets fotbollsklubbar hade slaviska namn.

Två av Schalkes stora förgrundsgestalter under storhetstiden hade en släktbakgrund i Ostpreussen, Ernst Kuzorra och lagkamraten och tillika svågern Fritz Szepan. Den tidens politiska realitet medförde att det tyska landslaget blev ett skrytprojekt för nazistpartiet, i vilket man inte lyckades införliva den politiskt ointresserade Kuzorra, trots försöken att tvätta bort hans slaviska påbrå och påstå att han var helt tysk. Lite bättre lyckades man med Szepan som hade en framgångsrik karriär i landslaget och var kapten i det ”Enade Tyskland” efter Anschluss och deltog i två VM.

Schalke vann sex av sina totalt sju mästerskapstitlar under perioden, den sista och sjunde titeln kom 1958. Schalke nämns även i en scen från tyska krigsfilmen Das Boot, en film annars mest känd för det remixade soundtracket av U 96. Filmen handlar om en tysk u-båt under andra världskriget, och i klippet beklagar sig båtsman över att Schalke har förlorat med 5-0 och därmed missar finalen. På den tiden spelades det slutspel och final om mästerskapspokalen.

Övergångsbråk

2011 vann Schalke DFB-Pokal, den inhemska cupen och tillika näst viktigaste trofén i tysk fotboll. Under sommaren såldes lagkaptenen, målvakten Manuel Neuer, till ärkefienden FC Bayern München. En övergång som gjorde Neuer mycket illa omtyckt bland fansen i sin gamla klubb. Övergången var även kontroversiell för FC Bayern som hade möten med upprörda fans. Det finns inga bilder på Neuer i bar överkropp, vilket sägs bero på att han har en Schalke-tatuering på ryggen.

Klubben var åren efteråt fortsatt en toppklubb och spelade regelbundet i Champions League, men började successivt halka nedåt. Säsongen 2017/18 slutade man tvåa, sedan 12:a, på 14:e plats och säsongen 2020/21 på 18:e och sista plats i Bundesliga. Laget vann ingen match under de 14 första omgångarna av säsongen då man åkte ut, och man är det enda laget som haft fem tränare under en och samma säsong.

Staden Gelsenkirchen har upplevt ett långsamt förfall sedan gruvindustrin avvecklades på 1990-talet. Man har haft svårt att utveckla nya arbetstillfällen, till skillnad från grannstaden Dortmund som gjort en lyckad satsning på IT-sektorn. Istället har man blivit en nod för den turkiska minoriteten i landet. 15,5% av befolkningen hade 2009 sitt ursprung i Turkiet. Ibland har man nedsättande kallats för ”Türkenklubb” av motståndarfansen.

Förlust mot “rörmokare”

Hamburger SV, HSV, åkte ur Bundesliga säsongen 2017/18. Laget var med vid grundandet av Bundesliga 1966 och hade en klocka inne på Volkparkstadion som visade år, dagar och minuter som gått sedan den första avsparken. Efter nedflyttningen togs klockan bort och ersattes med stadions koordinater.

Att ta sig tillbaka har visat sig enklare sagt än gjort och säsongen 2020/21 slutade man på en fjärdeplats och missade både direktuppflyttning och kval, trots att man länge haft en topposition i tabellen.

I staden Hamburg är man det stora laget, med lokalrivalen St. Pauli, känd för sin säregna supporterkultur, som enda utmanare. Hamburg är till skillnad från Gelsenkirchen en välmående modern storstad som lyckats förnya sig, och lämna sin gamla hamnarbetarkultur. Dyra nybyggda hus som ser ut som fyrkantiga lådor utgör de nya hippa kvarteren i gentrifierade gamla hamnarbetarkvarter, i ett svenskt sammanhang ligger Hammarby Sjöstad nära till hands som jämförelse.

Klubben har en något mer utspridd meritlista med både inhemska och internationella framgångar på 1970- och 80-talen. För svensk del är IFK Göteborgs seger över HSV i Europacupfinalen 1982 mest känd. Då alla svenska klubbar på den tiden var amatörföreningar sades det i Tyskland att man förlorat mot ett gäng rörmokare. Man har trots förutsättningarna inte på högre organisatorisk nivå kunnat hänga med sina konkurrenter, utan halkat efter sportsligt åren innan degraderingen till 2. Bundesliga.

Man har rättat mun efter matsäck och byggt ett slagkraftigt men inte ekonomiskt överdimensionerat lag som numera är ett topplag i andraligan. Att studsa tillbaka har inte visat sig vara det enklaste och andra lag har hunnit åka ur och vända upp igen medans HSV blivit kvar.

Min magkänsla säger att HSV kommer ta sig upp igen och lyckas stabilisera sig i Bundesliga inom några år. Däremot är jag betydligt mer osäker på Schalkes framtid. Man har haft en bra ekonomisk grund men det är tveksamt om man har skickligheten i styrelserummet för att snabbt kunna studsa tillbaka. Pengar avgör till en löjligt hög grad vilken tabellplacering ett lag får, så stora klubbar faller oftare på individuella svagheter hos nyckelpersoner i föreningen. Speciellt om en klubb har en identitet av att vara ett topplag kan omställningen bli svår och ta längre tid än man på förhand skulle tro.

Efter 18 spelade omgångar av årets säsong ligger HSV på en tredjeplats och Schalke på plats fyra. Båda står på 30 poäng men HSV har en bättre målskillnad.

*

Hammarby har sparkat tränaren Miloš Milojević. En dålig situation kunde bara lösas genom att gå skilda vägar med serben. Vart han tar vägen nu är oklart men han ryktas vara på väg till Röda Stjärnan i Belgrad.

Milojević sägs ersätta nuvarande tränaren Dejan Stanković. Stanković var som spelare en stor profil i Serie A, med framgångar i Lazio och Inter. Stanković är också den enda som representerat tre olika nationer i VM-turneringar, Jugoslavien, Serbien och Montenegro och… Serbien.

*

Sergio Agüero lägger skorna på hyllan efter ha fått tillbaka problem med hjärtat. Sejouren i FC Barcelona blev knappt ett halvår lång och fem tävlingsmatcher hann han spela.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.