I november 2018 dömde Stockholms tingsrätt en man i 40-årsåldern till ett långt fängelsestraff för att bland annat ha hotat flera statsråd under augusti 2017. Totalt fick 21 statsråd ofrankerade brev med pulver och ett handskrivet hot ”Snart är du död” till sina bostadsadresser.

De flesta statsråden öppnade brevet och tillkallade polisen när de upptäckte att det fanns pulver i det. Några statsråd ringde Säpo direkt och lät deras specialister ta hand om breven utan att öppna dem själva eftersom breven såg konstiga ut enligt flera polisförhör som Morgonposten har tagit del av – de saknade nämligen frimärken och adressen var handskriven.

Men en reaktion sticker ut; den dåvarande finansministern Magdalena Andersson fattade misstankar om brevet, men istället för att ringa polisen tog hon brevet med potentiellt livsfarligt pulver till Finansdepartementet och lät sina underställda ta hand om det.

Det gick flera dagar innan man slutligen kunde konstatera att pulvret var ofarligt – i de flesta fallen var det vanlig stärkelse. Tiden till beskedet om att pulvret var ofarligt måste ha varit svår och ångestfylld för Magdalena Anderssons personal. Av polisens förundersökningsprotokoll framgår att ”flertalet personer” på Finansdepartementet hade varit i kontakt med brevet och att återkopplingen om innehållet önskades ”snarast”.

I ett förhör med polisen efter händelsen hävdar Andersson att hon inte minns om hon öppnade brevet själv, men bekräftar att hon tog med det till finansdepartementet och ”fick skäll för det”.

Det finns ingen rimlig förklaring till att Andersson tog brevet till Regeringskansliet och tillät sin personal öppna det eller handskas med det på något annat sätt – trots risken att bli förgiftad.

Morgonposten har ställt frågor till Anderssons pressekreterare. Däribland har vi frågat varför Andersson tog brevet till Finansdepartementet. I skrivande stund har vi inte fått några svar på våra frågor.

Egor Putilov är undersökande journalist.

3 kommentarer

Tranquillity
1 månad

Det känns väl tryggt. Att vi får en statsminister som är nästan lika IQ-befriad som vår tidigare. Hemska tanke att vi skulle få en ledare som tänker efter före, har lite sunt förnuft eller bara inte är helt dum i huvudet.

Haschberg_SKP
1 månad

Svensken får de ledare de förtjänar.

Dr.Marmelad
1 månad

Kan vara ett listigt sätt att bli av med dålig personal utan att behöva betala diverse avgångsvederlag och uppsägningstider.