Ledningen för New York-polisen får ofta kritik. Vad kritiken än gäller så är huvudanklagelsen att de som styr kåren är för slapphänta när det gäller att ta itu med problemen. Poliskåren har anklagats för rasism, eller för att inte ingripa hårt nog mot BLM-demonstranter. Polisen har kritiserats hårt för att vara för våldsam och brutal, men samtidigt av andra fått skäll för att de inte tar i hårt nog mot brottslingar.

Alla som kritiserar poliskåren i New York är dock alltid ense om en sak. Ledningen tar inte tag i problemen i de egna leden.

Men efter 44:e polisdistriktets blöta julfest förra torsdagen visade ledningen att de minsann kan vara snabba med att ingripa mot vad de tycker är otillåtet i de egna leden. Poliserna från distriktet håller annars ordning i Bronx, men eftersom de tydligen själva ville vara lite oordnade på sin julfest hölls den på Rory Dolans bar i staden Yonkers, strax norr om polisernas vanliga territorium. Biljetterna kostade 75 USD, och det var öppen bar. Möjligen tyckte polislöjtnant Nick McGarry att han till en början fick valuta för pengarna eftersom en nybliven poliskvinna i allas åsyn genomförde en avancerad lap dance åt sin chef.

Videofilmerna som spreds av tidningar och i sociala media efter festen visar att även om hon är nybörjare som polis, så verkar hon ha stor erfarenhet av lap dance.

McGarry har redan bestraffats av ledningen och sparkats neråt till en tjänst i tunnelbanan. Vilka efterräkningar det blir för dansösen är oklart. De som spekulerar i att hon kanske befordras till en tjänst i högsta ledningens närhet kommer nog att få fel.

Två dagar innan den här julfesten utnämndes Keechant Sewel till ny polischef för New York. Hon är den första kvinnan på den posten och svart. Hon lär vara mindre road av tanken på kvinnliga poliser som genomför en lap dance på sina överordnade.

Veganen och polisveteranen Eric Adams, som tillträder som borgmästare den 1 januari 2022, utnämnde Sewel med förklaringen att hon ”utstrålade känslomässig intelligens”. Adams utlovade också att Sewel skulle vakna varje morgon och vara ”laserfokuserad” på att få bukt med brottsvågen i staden.

Om det räcker för att ta itu med den mycket snabbt växande brottsligheten i New York återstår att se.

Morden har ökat med 50 procent det senaste året, och är nu upp i 443. Skjutningarna har fördubblats till 1 470. Bilstölderna beräknas ha passerat 10 000 innan året är slut.

En del bedömare hävdar att Sewell bara kommer att fungera som en marionett för Adams, som vill kunna styra poliskåren själv. En av Sewels medtävlare, Seattles polischef Carmen Best drog tillbaka sin kandidatur när hon fick veta att Adams tänkte tillsätta en vice borgmästare med särskilt ansvar för allmän säkerhet. Tilltänkt för den posten är Adams nära rådgivare Philip Banks III. Denne har tidigare varit polischef i New York men avgick efter bara ett år i tjänsten på grund av ”personliga skäl”.

Det visade sig i efterhand att han då befann sig under utredning av FBI, som på hans bankkonton hittat 300 000 USD som var svåra att förklara. FBI:s fynd gjordes i samband med en operation som ledde till att affärsmännen Jona Rechnitz och Jeremy Reichberg åtalades för att ha mutat New York-poliser med pengar och tillgång till lyxprostituerade. Några av de lyxprostituerade har senare berättat om hur de ofta utförde sina uppdrag medan Rechnitz stod och såg på. Han brukade mana på dem. Ibland med några daskar där bak. Trots att FBI misstänkte att Philip Banks III var en av de mutade polistopparna kom han aldrig att åtalas.

Snart är han alltså kanske tillbaka med makt över New York-polisens arbete.

Kanske släpps McGarry då upp från tunnelbanan.

Boris är chefredaktör för Morgonposten.