Inte ens en vecka kvar till jul. Alla klappar ännu inte inhandlade, och du känner dig lite tom på idéer. Ska det bli samma sorts julklappar till en del i släkten som det brukar bli?

Böcker är vanligt, liksom en flaska sprit av någon finare sort.

Lugn, jag ska hjälpa dig med tips när det gäller den sortens julklappar. Men samtidigt ska jag faktiskt hjälpa dig att bryta dig loss från invanda mönster när du väljer.

Dessutom hjälper jag dig att kombinera klapparna genom att förklara vilken sorts dryck som passar bra till en speciell bok.

Historiska romaner är alltid populära julklappar. Det senaste årtiondets överlägsna verk på området är Hilary Mantels trilogi om Thomas Cromwell, Henrik VIII:s rådgivare och torped.

Kunnigt skildrad historisk miljö, maktkamp, sex, och intriger. Vad mer kan man önska?

Svenska kritiker har fått för sig att verken handlar om kvinnoförtryck, men vad Mantel diskuterar är hur man ska förhålla sig till makten, hur en furste bör vara, och när det är så att ändamålen inte längre helgar medlen. Förtjänar långt fler läsare än trilogin verkar ha fått i Sverige. Seriens delar är ”Wolf Hall”, ”För in de döda” och ”Spegeln och ljuset”.

Vad ska man då dricka när man läser om Thomas Cromwell?

En vanlig julklapp är en flaska single malt-whisky. Det dricker folk mest för att visa hur förfinade de är. Det rör sig om en slags amerikanisering av drickandet. Sprit som en statusmarkering. Ju dyrare och ovanligare desto bättre. Alkohol som en utgångspunkt för långa diskussioner om dofter och smaker, inte alkohol som ett naturligt inslag i tillvaron. Inte som en del i måltiden, eller vid läsningen av en god bok. Amerikaner har inget kultiverat förhållningssätt till sprit. De dricker för att bli fulla, eller för att snobba, eller både och.

Så i år väljer du bort single-malt-julklappen och satsar på rågwhisky istället. Förvisso kan det huvudsakligen sägas vara en amerikansk spritsort, men de slutade dricka den på 1980-talet. Ansågs vara för proletär och oborstad. Absolut Vodka blev till en början valet för den vita medelklassen i USA. Luktade heller inte så mycket dagen efter när man kom till jobbet.

Men nu har europeiska destillerier approprierat rågwhiskyn, och det finns ett stort antal intressanta sorter som kommit de senaste åren. Rågwhisky är råare i framtoningen än en single malt. Rå, men ändå elegant.

Jag vill rekommendera ”Hvenus” som tillverkas av det lilla svenska destilleriet ”Spirit of Hven”. Hos Hvenus finns ingen fjantighet, men ändå en civiliserad bredd i smakupplevelsen; äpplen, apelsin och vanilj. Kanske, kanske kan du också ana en liten ton av farinsocker.

Har du familjemedlemmar eller släktingar som nödvändigtvis vill ha en deckare i julklapp? Är de äldre, kanske till och med pensionerade? Då passar Richard Osmans stillsamma ”Torsdagsmordklubben”. Mördad fastighetsägare, fyra pensionärer ska lösa fallet, poliser som är avundsjuka på de fyra pensionärernas vänskap och trygghet.

Till det läppjar man lämpligen på en Vieux Marc de Châteauneuf-du-Pape. De äldre har säkert minnen av ungdomens Eau-de-vie. Det här är aristokratversionen med toner i smaken av kanel, pomerans och nötter.

Är det en tänkande person från 20 år och uppåt som ska få en bok? Då ska du ge bort Carl-Göran Ekerwald ”Det som inte finns”. Ekerwald är 97 år, men visar i den här lilla tankeboken att han fortfarande är lika nyfiken som en pojke i puberteten. Och han skriver förtrollande om sina egna läsningar och erfarenheter.

Vad dricker man till den boken? Förslagsvis ”Wista Härads Apel”. Jag har alltid förknippat Ekerwald med friska, svenska äpplen. Varför vet jag inte riktigt. Därför passar det här lilla småländska destilleriets äppelbrännvin perfekt. Som en calvados, men ändå inte. Mer småländskt lurig i smaken. Mycket äpple förstås men också sötmandel och lite, lite citrus.