Jake Paul har gjort det igen, och denna gång rejält. I natt vann han returmötet med Tyron Woodley på knock. Matchen började trevande och drog stundtals ned burop från de 20 000 i publiken i Tampa, Florida.

Fram till knockouten var det jämnt, och statistiken säger att de båda boxarna fick in 43 träffar var. Sedan, i den sjätte ronden, sjönk Paul ned i ställningen och fintade ett kroppsslag med högern. Woodley sänkte sin hand för att försvara sig, men i en enda rörelse höjde sig Paul och träffade med en högerkrok på Woodleys haka. Den stackars förre MMA-fightern föll framåt som en fura, och det dröjde över en minut innan han förmådde sätta sig upp.

Karriären går vidare för boxaren som nu har fem segrar på fem matcher. Efter matchen kallade han 2021 för det bästa året i sitt liv. Det återstår att se om 2022 lyfter honom ännu högre, eller om kraschlandningen väntar bakom nästa moln.

Men vem är Jake Paul? Han är bara 24 år men har redan hunnit vara stjärna i en TV-serie för tonåringar. Han fick sparken för sitt stökiga beteende. Så han satsade på musik, och sociala media. Det stökiga livet fortsatte och under hans karriär har bråk, klagomål och anklagelser växt i antal hela tiden. Men det har också skaran av följare gjort. Och fansen följer med honom i hans nya satsning. Boxning.

Till de matcher där Jake Paul är huvudnumret säljs det uppemot en miljon pay-per-views.

Paul har vunnit alla sina matcher, men den första mot Woodley var den svåraste hittills, och den första som gick tiden ut. Två domare dömde Paul som segrare, och den tredje ville ge segern till Woodley.

Boxningsvärlden följer med intresse Jake “The Problem Child” Pauls framfart, och inställningen till honom är djupt splittrad. Om det bara handlade om hur bra han är på att boxas så skulle han föra en obskyr tillvaro långt från strålkastarljuset. Det som i stället hänt är att han tagit med sig hela sitt kändisskap och sin unga följarskara in i boxningen, och man kan se det som att hans cirkus nu utmanar boxningscirkusen. Hans matcher är huvudnummer på galor som säljer mellan en halv och en miljon pay-per-views. Jake Paul var redan rik, men genom boxningen har han blivit ännu rikare. Han håller sig med ett stort entourage, och bedriver sin träning hemma i sin egen lyxvilla – med sitt eget tränarteam.

Många boxare kastar avundsjuka blickar, och menar att Paul oförtjänt dundrat in och roffat åt sig av den uppmärksamhet och de pengar som annars skulle tillfallit dem. Andra, bland annat de som avlönas bra för att sparras mot honom, menar att han skänker välbehövlig uppmärksamhet till sporten. Den blonde youtubaren berör inte bara andra boxare, utan även inbitna boxningsintresserade. Av nätets alla kommentarsfält att döma, längtar många efter att se honom ligga utslagen på kanvasen. 

Jake Pauls storebror, Logan Paul, är – kanske märkligt nog – också framgångsrik youtubare och boxare.

Vad ingen längre förnekar är att Jake Paul verkligen satsar på boxningen. Han blir bättre och bättre för varje match, och han behöver inte längre möta motståndare som basketspelaren Nate Robinson och den pensionerade MMA-fightern Ben Askren (som strikt taget bara kunde brottas, inte boxas). Matcherna mot dem slutade i spektakulära knockouter, men gav ändå inte Paul det erkännande han så gärna ville ha. Den första matchen mot Woodley var egentligen den första riktiga värdemätaren, och returmötet kommer att visa om utvecklingskurvan fortsätter uppåt eller om den planat ut. En som kommer att sitta ringside och hoppas på en uppåtgående trend är flickvännen Julia Rose.

Matchen på lördag skulle egentligen ha stått mot brittiske tungviktsvärldsmästaren Tyson Furys lillebror Tommy Fury, boxare och dokusåpakändis, vars sena återbud öppnade upp för helgens returmöte. Fury drog sig ur på grund av en revbensskada. Det spekuleras i att det var storebrodern Tysons omilda försök att härda Tommy som orsakade skadan.

För lättsamma men insatta kommentarer kring allt som har med kändisboxning att göra rekommenderas Youtube-kanalen “The W.A.D.E. Concept”.

 

Peter är reporter på Morgonposten.