Det är måndag, klockan är 13 på eftermiddagen och jag öppnar en ölburk, en riktigt stark en. Nu kanske många spontant tänker “vilken vardagsalkis”, men då vill jag passa på att informera dig om att vi befinner oss i december månad – julölens månad – Då är det fullt rimligt att höja livskvaliteten i vardagen ett snäpp!

Julölens månad är här och vilken julöl vi har att tillgå i år, det är verkligen fullspäckat på det statliga monopolet med nästan 200 olika sorters julöl. Jag tänker inte gå in på varje enskild öl, inte ens försöka, men kommer ändå försöka ge några förslag och nämna några extra fina brygder från de lokala sortimenten runtom i landet.

Så var kommer julölen ifrån egentligen? Vad har julölen för ursprung och vad är det egentligen? Julölstraditionen är uråldrig, den är förmodligen lika gammal som kunskapen att brygga öl och traditionen att fira midvintersolståndet är. Den är definitivt förkristen och har många gånger under historiens lopp kommit att omdanas på olika sätt.

Julen har alltid varit en stor fest, och om man höll tillbaka med vardagsölet under det övriga året så kan man vara säker på att det gjorde man inte med julölet. Fram till början av 1700-talet, efter uppkomsten av koks (för mältning), var i princip all malt som fanns tillgänglig, enbart mörk malt i olika nyanser. Det gjorde att all öl man drack var mörkt. Sedan lagerns intåg på 1900-talet är detta något som på många sätt glömts bort, men hos julölen återfinner man traditionen. Här vill man ha ett alkoholstarkt och mörkt öl. När man pratade om julen var det alltid i kontexten att man ska ”dricka julen”, man drack för Jólnir (Oden), och då sparade man inte på krutet. Det starka mörka ölet skulle flöda och råkade man vara en herreman var det nu det dyra mjödet plockades fram.

Eftersom lagerjästen inte fanns att tillgå förrän i slutet av 1800-talet var all öl i norden historiskt överjäst (jäst med en ale-jäst), något vi mer och mer börjar se speglas i det årliga julölsutbudet. På sätt och vis har man gjort en återgång till traditionen i det här avseendet, fler är de mörka tunga överjästa ölen och färre är de stora bryggeriernas slätstrukna 1900tals-lager. Fast å andra sidan ser man också en hel del innovation på området och några av de öl som idag lanseras som julöl skulle för några hundra år sedan knappast ses som öl vid ett vanligt julbord.

Med åren kommer nya mattraditioner. Det är en naturlig del av en levande matkultur. Med tyskarna kom brännvinet till Sverige under 1400-talet och så småningom skulle vi komma att göra det till vårt eget. Den svenska kryddade snapsen stod snart på varenda julbord, tillsammans med det mörka julölet.

I år har det släppts en hel del kul julöl och jag tycker att du ska ta ut svängarna. Prova på lite nya saker och passa på att testa dig igenom sortimentet på förhand så du vet precis vad du vill bjuda gästerna på till julbordet. Systembolaget har i år två olika sortiment, dels ett fast sortiment som återfinns över hela Sverige och dels ett betydligt mer spännande ”lokalt och småskaligt” sortiment som går att beställa till ditt lokala systembolag. Jag väljer att fokusera på det sistnämnda, så varför inte prova några av mina personliga rekommendationer från årets julölssläpp.

Juleljus Detta är en trevlig New England IPA från Stigbergets, som vid det här laget blivit något av en klassiker till jul. Det har allt som man kan vänta sig från en bra NEIPA. Bra dis, fin färg och massor med toner av tropisk frukt från humlen som gör det här till en uppfriskande törstsläckare på julbordet, som snyggt skär igenom även den fetaste av rökta ålar.

Vreta Klosters Julöl Vreta kloster bryggeri har gjort sig känt för sin trevliga belgiska öl och det här är inget undantag. Det här är en så kallad belgisk kvadrupel på 10.2%. Med sina toner av torkad frukt, knäck och nötter passar den lika bra på julbordet som till julgodiset.

Praline Christmas  Madladdery är något av en uppstickare och Praline Christmas sticker verkligen ut från mängden. En söt Imperial Stout på 12%, där toner av choklad, smörkola och hasselnötter dominerar. Det är den här som serveras när barnen gått och lagt sig och det finare julgodiset för de vuxna åker fram. (Och jag kanske ska nämna att den här ölen är skapad av mitt eget bryggeri.)

Jag tänkte passa på att komma med några avslutande ord kring julen och dess alkoholindränkta traditioner. På senare år har den ”vita julen” blivit allt vanligare. Vi skammas kollektivt till att tycka alkohol är fel, att hålla oss borta från alkohol för ”barnens skull”. Men med den vita julen försvinner också något mångtusenårigt; traditionen att i goda vänners lag dricka jul, att fira ljusets återkomst och att göra det över generationsgränserna. Julen är inte reserverad för barnen, julen handlar inte om tecknad film och dyra julklappar. Julen handlar om familjen, den är ett familjens firande, det är ett slutande av cirkeln där nyfödd och åldring gemensamt hälsar ljusare tider och början på en ny cykel. Lämna den vita julen på granruskorna i farstun, ta dig en sup till maten och drick jul som traditionen bjuder!