I takt med att regeringen inför fler åtgärder för att tvinga svenskarna till att ta vaccin letar en del människor efter en annan lösning för att kunna behålla sin tillgång till samhällets funktioner. Utvägen är att skaffa sig ett falskt vaccinpass. Morgonposten har pratat med två sakkunniga på området.

Ju fler som skaffar sig ett falskt vaccinpass desto snabbare kommer detta tvångssystem att bli obsolet och rasa samman, berättar en av källorna entusiastiskt om bevekelsegrunderna för sitt engagemang i frågan.

Hårda administrativa åtgärder, begränsningen av medborgerliga rättigheter under pandemin, och utrullningen av diverse socialkreditsystem som rangordnar medborgare utifrån deras vaccinstatus i Europa, har skapat en efterfrågan på falska covidpass – som skulle kunna möjliggöra för innehavaren att slippa de införda begränsningarna, samtidigt som man avstår från vaccinationen.

Vaccinpass – i form av digitala covidcertifikat som erkänns i hela EU – säljs framförallt på stora handelsplatser på dark web, en digital marknadsplats som används för droghandel och annat olagligt. Morgonposten har med hjälp av våra experter gjort en genomgång av utbud av covidcertifikat på de största handelsplatserna.

Den internationella handelsplatsen ToRReZ erbjuder ett brett sortiment av certifikat som varierar i pris och utförande. Det billigaste alternativet kostar bara drygt 400 kronor, och är en kopia av ett riktigt vaccinpass från Tjeckien.

Så här beskriver säljaren sin tjänst:

”Vi har tillgång till 6,3 miljoner äkta vaccincertifikat i Tjeckien. Du kan välja ålder och kön – samt i vissa fall kan vi hitta ett namn som är vanligt för ditt land. Till exempel kan vi hitta Jean om du är från Frankrike. Dessa certifikat kan inte utfärdas i ditt namn.”

Med andra ord skulle sådana certifikat fungera endast vid situationer när man inte behöver visa upp sin legitimation samtidigt som certifikatet – som till exempel för att komma in på köpcentrum i vissa europeiska länder, matbutiker osv..

På samma handelsplats finns även erbjudanden som utlovar korrekt registrering i EU:s databas i det namn man önskar genom ett nätverk av samarbetsvilliga läkare. Morgonposten har kontaktat annonsören som förklarar att det som behövs är en inscannad sida med personuppgifter från det egna passet för att få igenom registreringen:

”Jag kan bara göra Johnson & Johnson och jag kan inte datera vaccinationen tillbaka i tiden. Certifikatet kommer att utfärdas i ett slumpmässigt valt land från denna lista: Spanien, Frankrike, Ungern, Italien, Tjeckien, Bulgarien eller Rumänien. Men det spelar ingen roll eftersom de alla är med i EU och det är samma format och samma databas genom EU”.

Tjänsten kostar en hel del, drygt 17 500 kronor, men enligt handelsplatsens statistik var 98 procent av kunderna nöjda med affären. En kund som har köpt certifikatet förra månaden skriver på annonssidan:

“Bästa säljare jag någonsin kommunicerat med. Allt levererat som lovat”.

Det finns samtidigt inte fullt så dyra alternativ när det gäller falska vaccinpass. En annonsör från Frankrike erbjuder ett vaccinpass i begärt namn med alla nödvändiga registreringar för överkomliga 200 euro.

”Om du inte bor i Frankrike går det bra att uppge adress på ett hotell som bostadsadress”, skriver personen i annonsen.

”Vi har ett nätverk av läkare i hela Frankrike”, meddelar han till Morgonposten.

Flera säljare har en god framförhållning och erbjuder vaccinpass inte bara med två doser vaccin – utan även med den tredje boostern redan registrerad ifall det blir obligatoriskt längre fram.

”Även om du inte är vaccinerad alls kommer det att se ut som om du har fått tre doser. Få din frihet tillbaka!” står det i annonsen.

På en annan populär handelsplats på dark web som heter Darkode kan man hitta erbjudanden om en tysk vaccinationsbok med ifyllda Covid-vaccinationer.

I Tyskland har man inget centralt register för vaccinationer. Det enda man får är ett klistermärke i en sådan gul vaccinationsbok. Sedan kan man komma med den till ett apotek i Tyskland som registrerar vaccineringen i EU databasen och ger en QR-kod – som kan användas överallt, förklarar en av våra experter.

Fördelen här är att man inte behöver skicka sina uppgifter någonstans. Boken kommer med vanlig post och sedan kan du själv fylla i ditt namn och andra uppgifter. Det är bara Covid-vaccinationerna som redan finns där.

Denna tjänst kostar drygt 3300 kronor. Tillkommer gör 80 kronor för frakten samt kostnaden för en eventuell resa till ett tyskt apotek.

Morgonposten har pratat med våra källor om hur handeln med falska vaccincertifikat går till på dark web:

För att komma in på dark web-sidor behöver man en särskild Tor-browser. Tor använder torrent-teknologi och anonymiserar internettrafiken genom att sprida den till tusentals noder – till andra datorer över hela världen, berättar vår källa.

Tor är ganska säkert, men för att få ytterligare en nivå av skydd från statens vakande öga är det önskvärt att man skaffar sig VPN – en slags proxyserver som ytterligare anonymiserar trafiken och skyddar din IP-adress. Inte minst är det viktigt för användare i Sverige med tanke på FRA-lagen och de långtgående befogenheter som svenska myndigheter har för att spionera på sina medborgare, förklarar han.

Därefter skapar man ett konto och kan botanisera i allt olagligt som finns till salu på marknadsplatserna.

Det går inte att använda vanliga betalningsmedel på dark web – utan det är bara kryptovalutor som accepteras. Bitcoin är den äldsta och en av de största kryptovalutorna. Man behöver också en bitcoin-plånbok för att förvara sina bitcoins – en mjukvara som möjliggör att ta emot kryptovaluta och skicka den till andra plånböcker. Ju snabbare man vill genomföra en transaktion – desto högre blir avgiften. Och tvärtom.

Man behöver egentligen ett par sådana plånböcker. Bitcoin i sig är ju anonym, men transaktioner i bitcoin är publika. Detta innebär att den tjänst som säljer bitcoins till dig i Sverige har en möjlighet att spåra transaktionen. Om överföringen går direkt till en plånbok som är flaggad som tillhörande en marknadsplats på dark web blir du flaggad också. Därför är det bra att flytta dina bitcoins några gånger mellan olika plånböcker, berättar källan.

När man är klar med det kan man ladda sitt konto på den valda handelsplatsen med bitcoins. Detta görs genom att överföra det belopp som behövs till ditt kontos plånbok.

När man lägger sin order dras bitcoins från kontot – men ges inte direkt till säljaren, utan hamnar i så kallad escrow, en mellanhand på handelsplatsen som håller pengarna tills ordern är slutförd. I det här fallet tills man får ett vaccinpass vars äkthet och giltighet kan kontrolleras med hjälp av olika appar.

Det är ett system som minimerar risken för fusk och bedrägeri från säljarnas sida, förklarar vår källa.

Morgonposten har inte gjort någon testbeställning efter samråd med en jurist – eftersom att beställa ett falskt vaccinpass faller under brottsrubriceringen urkundsförfalskning – och vi kan därför inte kontrollera om vaccinpass som säljs på dark webs marknadsplatser är äkta i den meningen att de finns registrerade i systemet för EU:s covidcertifikat. Ett tidigare uppmärksammat fall med ett testköp av vapen i Malmö som gjorts av en reporter på Expressen har visat att det svenska rättsväsendet inte gör någon skillnad på om handlingen gjorts i journalistiskt syfte.

Egor Putilov är undersökande journalist.