60 före detta elever till den kände fotbollstränaren och idrottsläraren Albert Benaiges har anklagat honom för sexuella övergrepp. Den 71-årige Benaiges arbetade för FC Barcelonas ungdomsakademi 1992-2011. Han arbetade utomlands under några år i Mexiko, Förenade Arabemiraten och Japan men återvände i fjol till FC Barcelona, där han nu sagt upp sig av “personliga skäl”.

FC Barcelonas ungdomsakademi La Masia är känd som en talangfabrik i världsklass, kanske den absolut bästa. Kända spelare som gått igenom ungdomsleden och vunnit Guldbollen är Leo Messi, Andrés Iniesta och Xavi. Andra kända spelare från akademin är nuvarande A-lagsspelarna i klubben Gerard Piqué, Sergio Busquets, Sergi Roberto och Jordi Alba.

Övergreppen ska ha skett mot elever i den kommunala skola i Barcelona där Benaiges arbetade som idrottslärare under 1980 och 90-talen. Han anklagas för ha blottat sig för elever, sexuellt ofredat dem inför deras klasskamrater och även för ha visat porrfilm för eleverna. Utredningen har gjorts av Kataloniens utbildningsdepartement.

FC Barcelonas huvudtränare Xavi hade Benaiges som tränare när han själv spelade i klubbens ungdomslag, och säger sig vara förvånad och förbluffad över anklagelserna. Han säger också att han och A-lagets tränarstab har pratat om händelsen eftersom man uppskattar Benaiges väldigt mycket. Han menar att rättssystemet får avgöra Benaiges skuld. Hittills har ingen känd spelare från klubben uppgett sig ha blivit ofredad av Benaiges, som förnekar anklagelserna.

Detta är dock inte det första fallet av sexuella övergrepp inom ungdomsidrotten där en känd tränare misstänks.

Viljo Nousiainen

Ett uppmärksammat svenskt fall är den kände friidrottstränaren Viljo Nousiainen. Höjdhopparen och VM-guldmedaljören Patrik Sjöberg skrev 2011 boken Det du inte såg där hans förre friidrottstränare och styvfar Viljo Nousiainen pekas ut som sexualförbrytare. Han utnyttjade Sjöbergs situation, och blev hans fadersfigur och en del av familjen. Nousiainen var länge verksam som tränare inom Örgryte IS i Göteborg och flera av hans adepter har berättat om sexuella ofredanden i ungdomsåren. Den kände trestegshopparen Yannick Tregaro är en av dem som trätt fram. Sjöberg har fortsatt vara engagerad i frågan om sexuella övergrepp mot barn och skriver på sajten dumpen.se där misstänkta pedofiler hängs ut.

Lawrence Nassar 

Lawrence Nassar var det amerikanska gymnastiklandslagets läkare under 18 år. Misstankarna om att han sexuellt ofredat flickor under sin tid som läkare för laget uppdagades 2015. Han förgrep sig på minst 265 flickor och unga kvinnor, varav flera tävlade för USA i OS och VM.

Nassar hade utnyttjat det faktum att det är vanligt med skador inom gymnastik och att många barn och ungdomar satsar otroligt hårt för att nå framgång. Han var omtyckt och gick under smeknamnet Larry och var en mycket respekterad osteopat, men snacket gick också mellan flickorna om att han gjorde mycket konstiga saker under läkarundersökningarna.

Nassar erkände sig skyldig till flera brott, till exempel innehav av barnpornografi för vilket han dömdes till 60 år i fängelse. Han har även erkänt flera fall av sexuellt ofredande och kommer sitta i fängelse livet ut, minst.

500 gymnaster som var offer för Nassar fick i december 2021 ett skadestånd om 380 miljoner USD av USA:s gymnastikförbund och USA:s Olympiska kommité. Skadeståndet är ett av dom högsta i sitt slag.

James Sandusky och Penn State Nittany Lions

En annan stor skandal inom amerikansk idrott var när det avslöjades att amerikanska fotbollstränaren Jerry Sandusky på Pennsylvania State University sexuellt ofredat barn. Sandusky var andretränare för universitetets amerikanska fotbollslag Nittany Lions åren 1969 till 1999. Övergreppen skedde mellan 1994 och 2009. Han fick kontakt med offren genom välgörenhetsorganisationen The Second Mile som han startade 1977, som riktade sig till barn och ungdomar med stökig hemmiljö. 

Sandusky dömdes 2012 till minst 30 och max 60 års fängelse för 45 sexuella ofredanden av barn, vilket i praktiken innebär livstid utan möjlighet till benådning. Flera inom administrationen på universitetet dömdes för ha försvårat utredningen och för att ha misslyckats rapportera misstänkta övergrepp till polisen. 

Bob Higgins och Southampton FC

Bob Higgins arbetade som tränare för det sydengelska fotbollslaget Southampton FC under 1970- och 80-talen. Han dömdes 2019 till 24 års fängelse för att ha sexuellt ofredat 24 pojkar under perioden 1971 till 1996. Enligt en rapport från barnstiftelsen Bernardos trädde över 100 personer fram och vittnade mot Higgins, och man är kritisk mot att anställda i klubben misslyckades med att upptäcka hans illgärningar.

Robert Anderson och University of Michigan

Robert Anderson arbetade som läkare på University of Michigan åren 1966 till 2003. Han avled 2008 men har i år blivit anklagad för ha förgripit sig på flera av universitetets basketspelare. 21 män varav 18 som spelade för universitetslaget på 1960-, 70- och 80-talen står bakom anklagelserna. Man menar också att den dåvarande coachen för laget Dave Strack visste om vad som försiggick men valde att se mellan fingrarna.

Filip är reporter på Morgonposten.