Det är inte bara snabba bilar som kraschar och krockar i filmserien ”The Fast and The Furious”. För fem år sedan brakade två av seriens stora stjärnor samman 2016 under en inspelning av ”The Fate of The Furious”. Efter den frontalkollisionen mellan Dwayne ”The Rock” Johnson och Vin Diesel lämnade ”The Rock” serien, och har sedan dess istället medverkat i spinoffen ”Hobbs&Shaw”, och ett antal andra filmer.

Men kan det vara en återförening på gång inför den avslutande och tionde filmen i serien?

Och vad gällde bråket för fem år sedan?

Motsättningarna hade kokat länge under inspelningen av den åttonde filmen, och alla märkte att det sista Diesel och The Rock kunde tänka sig att göra var att gå ut och ta en öl tillsammans efter varje dags inspelning. Kanske skulle de gjort det om det varit OK att de dängde sejdlarna i huvudet på varandra.

Bråket mellan dem blir offentligt när The Rock 8 augusti lägger upp den här texten på Instagram:

“Some [male co-stars] conduct themselves as stand up men and true professionals, while others don’t. The ones that don’t are too chicken shit to do anything about it anyway. Candy asses.”

De flesta som läste kliade sig i huvudet. Vem kallades en ”candy ass”? Vem var en feg, rutten och avskyvärd person?

Tio dagar senare lägger The Rock upp ett nytt inlägg på Instagram. Inspelningen är klar och han tackar alla som varit med.

Alla utom Vin Diesel. Så nu fattar alla vem som avses med ”candy ass”.

Varför detta påhopp?

En del har genom åren menat att det rör sig om två personer med helt olika personligheter. The Rock anses i den versionen vara trevlig och vänlig mot alla under en inspelning – spelar ingen roll om du är kvinnlig stjärna eller killen som serverar tacos på lunchen.

Vin Diesel anses däremot vara hårdför, lynnig och diktatorisk. Gormar åt alla.

The Rock gillar den beskrivningen.

Actionfilmernas Fellini?

Vin Diesel gillar den inte och har förklarat att de som kritiserar honom inte förstår att hans ledarstil är ”Fellini-aktig”. Vi ska alltså se Vin Diesel som en amerikansk variant av den italienske demonregissören som tyckte att han nått fram med sitt budskap om hur en roll skulle tolkas om han fick en skådespelare att gråta.

Andra förklarar kriget mellan stjärnorna med att de båda är alfa-hannar. Ingen inspelning eller studio är stor nog att rymma dem båda. Det måste bli bråk.

Vin Diesel har sedan dess då och då genom åren försökt lappa ihop det hela med uppdateringar om hur mycket hans barn gillar ”Uncle Dwayne”.

”Uncle Dwayne” har inte låtit sig bevekas.

Men i söndags sträckte Vin Diesel inte bara fram en olivkvist på Instagram, det var närmast ett olivträd:

”My little brother Dwayne… the time has come. The world awaits the finale of Fast 10. As you know, my children refer to you as Uncle Dwayne in my house. There is not a holiday that goes by that they and you don’t send well wishes… but the time has come. Legacy awaits. I told you years ago that I was going to fulfill my promise to Pablo. I swore that we would reach and manifest the best Fast in the finale that is 10! I say this out of love… but you must show up, do not leave the franchise idle you have a very important role to play. Hobbs can’t be played by no other. I hope that you rise to the occasion and fulfill your destiny.”

Här kallar alltså Diesel The Rock för sin ”lillebror” och förklarar att han är oumbärlig när sista filmen i serien ska spelas in. Som vanligt berättar också Diesel om sina barns längtan efter The Rock.

Det behöver ju inte bara vara saknad efter en gammal kompis som får Vin Diesel att skriva så här.  Pengar kan också spela en viss – och stor – roll när han försöker locka tillbaka The Rock. Hittills har serien spelat in omkring 70 miljarder kronor. De filmer som dragit in mest är de där både Vin Diesel och The Rock är med.

The Rock var med från den femte filmen till den åttonde. Det var i och med den femte filmen som pengarna började rassla in. Totalintäkten på den filmen var sex miljarder kronor, dubbelt så mycket som för fyran. Efter det steg intäkterna, sexan drog in åtta miljarder kronor, sjuan 15 miljarder kronor, åttan 12 miljarder kronor.

Sedan hoppade alltså The Rock av. Hittills har nian bara dragit in sju miljarder, men så släpptes den också så sent som i somras.

Men vill Vin Diesel – som också är en av producenterna för serien – vara säker på de riktigt stora pengarna rullar in för film nummer tio bör han nog fortsätta med att smöra för The Rock.

Även om det kan verka lite ”candy ass”.