Alla storlag vann i England, Lindelöf med mystiska bröstsmärtor och Levante historiskt usla. Tyskarna har traditionsenligt börjat servera glühwein till currywursten inför de kalla vintermatcherna. Tottenham har fått skjuta upp en ligamatch i förra omgången på grund av snöfall och nu en till på grund av den osynliga fienden Covid19.

England – Premier League

Samtliga storlag vann sina matcher under omgången. Ronaldo gjorde Manchester Uniteds segermål i vinsten mot Norwich City. Under matchen fick den svenske stjärnbacken Victor Lindelöf utgå med smärtor i bröstet. Arsenals lagkapten Pierre-Emerick Aubameyang var petad från matchtruppen av disciplinära skäl då han var försenad hem från en resa. Matchen mellan Brighton och Tottenham är uppskjuten på grund av ett Coronautbrott i Tottenham, flera spelare och ledare har testat positivt. Tottenham fick tidigare i veckan ställa in en ECL-match mot franska Rennes av samma anledning.

Matcher omgång 16:

Brentford – Watford 2-1

Manchester City – Wolverhampton Wanderers 1-0

Arsenal – Southhampton 3-0

Chelsea – Leeds United 3-2

Liverpool – Aston Villa 1-0

Norwich City – Manchester United 0-1

Burnley – West Ham United 0-0

Leicester City – Newcastle United 4-0

Crystal Palace – Everton 3-1

Brighton & Hove Albion – Tottenham Hotspur uppskjuten

Tyskland – Bundesliga

Leipzig körde över Mönchengladbach med 4-1 med nye tränaren Dominic Tedesco. Tedesco  har tidigare tränat Schalke 04 och Spartak Moskva och tog över Leipzig 9 december. Tedesco betyder tysk på italienska. Bayern München har nu skapat ett övertag i tabellen på sex poäng ned till tvåan Dortmund. Bayern slog Mainz och Dortmund kryssade mot Bochum. Stuttgart tog en nödvändig seger mot Wolfsburg och lyfte sig ovanför kvalstrecket. Hertha Berlin med nye tränare Tayfyn Korkut besegrade Bielefeld. Greuther Fürth tog säsongens första seger och har nu fyra poäng som tabelljumbo.

Matcher omgång 17:

FC Köln – Augsburg 0-2

Bayern München – Mainz 2-1

RB Leipzig – Borussia Mönchengladbach 4-1

SC Freiburg – Hoffenheim 1-2

Hertha Berlin – Arminia Bielefeld 2-0

Bochum – Dortmund 1-1

Wolfsburg – Stuttgart 0-2

Greuther Fürth – Union Berlin 1-0

Eintracht Frankfurt – Bayer Leverkusen 5-2

Frankrike – Ligue 1

Rennes och Montpellier tog segrar i toppen av tabellen. Rennes som är tvåa ligger hela tio poäng bakom serieledarna PSG. Fjolårets mästare Lille ligger på elfte plats och kryssade mot storklubben Lyon som ligger tolva. PSG slog Monaco och ser ut att gå mot en rekordsäsong med 45 poäng på 18 matcher och bara en förlust.

FC Nantes – RC Lens 3-2

Stade Brest 29 – HSC Montpellier 0-4

Stades Reims – AS Sainte Etienne 2-0

Lille – Olympique Lyon 0-0

SCO Angers – Clermont Foot 0-1

FC Metz – FC Lorient 4-1

Stades Rennes – Nice 1-2

Troyes AC – Bordeaux 1-2

Racing Strasbourg – Olympique Marseille 0-2

Paris St Germain – AS Monaco 2-0

Italien – Serie A

Fredagsmatchen Genoa – Sampdoria tillika Derby della Lanterna var omgångens höjdpunkt. Sampdoria vann med 3-1 och utökade avståndet i tabellen mot lokalrivalen. Juventus kräftgång fortsätter i och med krysset mot nykomlingen Venezia, man parkerar på plats sex, elva poäng från serieledande Milan. Milan kryssade också då Zlatan Ibrahimović räddade poäng på övertid i och med sitt mål mot Udinese. Värt att notera är att assisten till målet kom från Daniel Maldini, den tredje i släkten att slå igenom i Milans A-lag efter pappa Paolo och farfar Cesare. Serben Dušan Vlahović stänkte in mål 14 och 15 för Fiorentina i vinsten mot Salernitana och leder skytteligan. Inter är ny serieledare efter utskåpningen av bottenlaget Cagliari med 4-0.

Matcher omgång 17:

Genoa – Sampdoria 1-3

Fiorentina – Salernitana 4-0

Venezia FC – Juventus 1-1

Udinese – Milan 1-1

Torino – Bologna 2-1

Hellas Verona – Atalanta 1-2

SSC Napoli – Empoli FC 0-1

US Sassuolo – SS Lazio 2-1

Inter Milan – Cagliari 4-0

AS Roma – Spezia 2-0

Spanien – La Liga

Sevilla besegrade Athletic Bilbao på bortaplan och ligger tvåa i serien, med en match mindre spelad. Valencia skuggar Rayo Vallecano i jakten på Europaplatserna och besegrade Elche på hemmaplan. Espanyol besegrade Levante med 4-3, Levante har därmed 25 raka matcher utan vinst och är sämst i ligans historia. Levante ligger sist i tabellen på åtta poäng, fyra upp till Cádiz och Getafe. Real vann Madridderbyt med 2-0 och stärkte sin serieledning, åtta poäng ner till Sevilla med en match mer spelad.

Matcher omgång 17:

Mallorca – Celta de Vigo 0-0

Espanyol – Levante 4-3

Alavés – Getafe 1-1

Valencia FC – Elche 2-1

Athletic Bilbao – Sevilla 0-1

Villareal – Rayo Vallecano 2-0

Osasuna – Barcelona 2-2

Real Betis – Real Sociedad 4-0

Real Madrid – Athletico Madrid 2-0

Cádiz – Granada 1-1

Filip är reporter på Morgonposten.