Politiska karriärer kan börja på de mest märkliga sätt. En morgon vaknar en man i sängen, vänder sig om för att kunna se tiden på sin väckarklocka, men Eric Adams ser inte vad som står på urtavlan. Han inser att han håller på att förlora sin syn, på grund av sitt osunda leverne och tvingar därför upp sin överviktiga kropp upp ur sängen. Han går till läkaren, och börjar ett nytt hälsosamt liv.  Vid nyår blir Eric Adams New Yorks borgmästare.

Nu väntar det stor kaoset på honom vid nyår då han tillträder. 

Från och med den 27 december måste alla anställda i privata företag i New York som vill in på sin arbetsplats vara vaccinerade. 184 000 företag och därmed miljoner människor påverkas av beslutet. Beslutet togs oväntat av den nuvarande borgmästaren de Blasio för en vecka sedan, och har lett till en storm av protester. Många vill överhuvudtaget inte vaccinera sig, och de som vill vet inte hur de ska hinna.

Protesterna har inte blivit mindre eftersom kravet inte gäller alla offentliganställda, exempelvis är alla anställda i kollektivtrafiken undantagna.

Däremot måste barn mellan fem och elva år visa upp ett vaccinpass om de ska gå på bio, kafé, restaurang eller ägna sig åt idrott inomhus.

Samtidigt finns inga beslut eller besked om hur den som inte följer kraven ska straffas.

Fyra dagar efter att bestämmelserna träder i kraft lämnar de Blasio sin post som borgmästare och lämnar vad som med all säkerhet är ett kaos efter sig till sin efterträdare Eric Adams.

Vem är Eric Adams

När han var 15 år gammal blev Eric Adams ett antal gånger sparkad i skrevet av två poliser. Då bestämde sig han för att bli polis. Det är i alla fall är den förklaring Eric Adams ger till sitt yrkesval:

Jag ville inte att fler barn skulle tvingas genomlida vad jag fick uppleva, så jag försökte åstadkomma en förändring genom att bli polis, förklarade Adams i en artikel i New York Times 2014.

Om det är samma händelse som gör att han nu vill bli New Yorks borgmästare har inte framgått, men Adams ser ut att nå sitt mål när staden går till val nästa tisdag. Alla opinionssiffror pekar på en lätt seger för den 61-årige demokraten som haft en mycket lång karriär i New Yorks poliskår.

Adams föddes i ett fattigt hem i Brooklyn, och var springpojke åt en lokal gangster, innan de där skrevsparkarna fick honom på andra tankar. 1995, tio år efter att han blivit polis startade han en organisation för svarta i stadens poliskår. Den anses ha bidragit till hans karriär i kåren, som slutade med att han blev kapten. När han gick i pension inledde han en politisk karriär för demokraterna; han blev invald i delstatens senat, och 2013 blev han Brooklyns borgmästare. En perfekt språngbräda för den som vill bli hela New Yorks borgmästare.  En maktposition där man styr över åtta miljoner människor och USA:s största poliskår och skolsystem.

Adams har beskrivit sig själv som en stark ledare som vill kämpa för arbetarklassen och mot kriminalitet och rasism. Men han påtalar också ofta att han är en varm vän av de stora företagen och att han är mot höjda bolagsskatter, liksom mot kraven på att skära ner på polisbudgeten.

Men Adams ambitioner sträcker sig utanför New York. Han vill få alla svarta i USA att gå över till en växtbaserad diet. Han hävdar att hans egen övergång till vegansk kost botade hans diabetes, och har skrivit en bok, ”Healthy at Last”, där han berättar hur den vanliga polisdieten på hamburgare och munkar höll på att göra honom blind. Nu vill han att svarta i USA ska följa hans exempel och byta till vad han menar är en hälsosammare livstil. Som borgmästare tänker han se till att det öppnas kliniker över hela staden dit man kan gå för att få kostråd. Det är oklart om de kommer att vända sig till personer av alla hudfärger.

Boris är chefredaktör för Morgonposten.