Föräldramöten kan numera i USA bli ganska bråkiga tillställningar. Det är debatten om kritisk rasteori som rör upp känslorna under möten mellan föräldrar och skolledningar över hela landet. Inom Demokraterna ser man allvarligt på att undervisningen om kritisk rasteori möter starkt motstånd lokalt från föräldraorganisationer. Idéerna har rötterna i marxism men med ett modernt antirasistiskt fokus, och många föräldrar har vänt sig mot att detta lärs ut i undervisningen. Vita barn får lära sig att man är medskyldiga till slaveriet och att vithet är något ondskefullt som måste bekämpas.

E-post från en visselblåsare visar att FBI bedömer arga föräldrars protester mot kritisk rasteori på skolmöten som ett inhemskt terrorhot. Taggen EDUOFFICIALS används för att lokalisera protester av detta slag i hela landet, men även hot som har andra orsaker och våld mot skolpersonal och skolstyrelser räknas in. FBI har då möjlighet att göra en helhetsanalys av bråken och förbereda motåtgärder.

Republikaner i Representanthuset är starkt kritiska mot FBI:s tagg och agerandet. Man menar att FBI som är en federal underrättelsetjänst inte bör användas för den radikala vänsterns syften, att kartlägga föräldrar som motsätter sig inslag i läroplanen. Man vill inte att vanligt folks fredliga lokala initiativ ska klassas som inhemsk terrorism och kopplas ihop med våld och hot.

Ett exempel på att det kan löna sig för föräldrar att protestera mot kritisk rasteori kommer från Sacramento. Där avslöjade organisationen Project Veritas hur läraren Gabriel Gipe skröt om att han indoktrinerade sina elever i vänsterradikal ideologi. Han hade för egna pengar köpt gummistämplar till klassrummet med motiv på Stalin, Fidel Castro och Kim Jong-Il. Gipe fick efter avslöjandet sparken från skolan.

Föräldrar har även på andra platser framgångsrikt drivit kampanjer för att få bort kritisk rasteori ur undervisningen och det har på många möten blivit stökigt, folk har skrikit och ibland har polis tillkallats.

Kritiken mot kritisk rasteori har nått ända upp på högsta delstatsnivå. Republikanen Glenn Youngkin besegrade demokraten Terry McAuliffe i guvernörsvalet i Virginia 2 november. En av Youngkins löften var att sätta stopp för kritisk rasteori i skolundervisningen. Youngkin drev under valkampanjen parollen ”Parents Matter” – föräldrar betyder något. Han krävde fortsatt stort föräldrainflytande i skolan. Liberala media anklagade honom för att syssla med ”rasistiska hundvisslor” och att han indirekt förmedlade ett rasistiskt budskap.

En stor del av demokraternas bemötande av kritiken mot kritisk rasteori går ut på att den inte existerar på riktigt och inte finns med i läroplaner i landet.

NSBA, National School Board Association, har tidigare hört av sig till justitiedepartementet och krävt åtgärder mot vad man pekar ut som en form av inhemsk terrorism och hatbrott mot skolpersonal. Riksåklagaren Merrick Garland, som tillsatts av president Biden, påstår att det varit en obehagligt stor ökning av trakasserier och hot mot skolpersonal. Han vill att man med hjälp av FBI i alla federala juridiska distrikt ska arbeta mot detta problem.

Filip är reporter på Morgonposten.