Årsredovisningen för Greta Thunbergs stiftelse för 2019-2020 som Morgonposten har gått igenom innehåller en lista på organisationer som tagit emot bidrag från stiftelsen. Listan består – förväntat nog – framförallt av organisationer som arbetar med klimat och miljö.

Fyra bidragstagare som tagit emot sammanlagt en miljon kronor sticker dock ut – istället för miljö och klimat har de fokus på social rättvisa och mänskliga rättigheter. En annan gemensam nämnare för de fyra organisationerna, kan Morgonposten avslöja, är att de alla är baserade på den indiska subkontinenten.

Gretas intresse för Indien är inte nytt. I början av 2021 lade hon sig i en blodig konflikt mellan indiska bönder och det styrande partiet BJP i Indien. Sammandrabbningarna har hittills kostat fler än 500 människor livet. I det som har tolkats som ett försök att trappa upp konflikten publicerade hon i februari 2021 en doc-fil till sina över fem miljoner följare på Twitter.

I dokumentet med den talande rubriken ”Farmers Global Strike – First Wave” kallas BJP ”det fascistiska styrande partiet”, och det innehåller detaljerade instruktioner om hur man organiserar massdemonstrationer mot den indiska regeringen.

Den klumpiga indiska byråkratin – som inte är bevandrad i modern psykologisk krigföring – reagerade med ryggmärgen och polisanmälde Greta till den indiska polisen. Polisanmälan har dock snabbt tagits tillbaka.

Konflikten mellan indiska bönder och regeringen hade inget att göra med varken klimatet eller miljön – så varför blev klimatikonen Greta Thunberg så engagerad i den?

För BJP är svaret enkelt: Greta representerar onda intressen i Väst och försöker slå tillbaka moderniseringen av Indien. 

De instruktioner som spreds av Greta via Twitter avslöjar en internationell konspiration mot Indien, sade BJP:s talesperson Gaurav Bhatia i en intervju till indiska The Hindu i februari.

Den indiska demokratin behöver inte något godkännande från utlandet. Om dessa internationella kändisar vill försvaga landet kommer vi inte att tolerera det. Landet står enat mot dessa utländska krafter och har förmågan att inte låta dem uppnå framgång. De vill bara skapa anarki och problem i landet, uppgav han i en annan intervju med Financial Express.

En av representanterna för Gretas rörelse Fridays for Future i Indien är aktivisten Disha Ravi. Hon var också delaktig i utformningen av instruktionerna till upproret och kommenterade uppfriskande ärligt under demonstrationerna:

”Länder som utropade klimatnödläge agerade inte på det och det är då vi bestämde oss att vi vill ha en ordning där regeringar prioriterar klimatåtgärder och ekologisk hållbarhet före allt annat” 

Det är en åsikt som framförs i ett land där människor fortfarande dör av hunger och där mer än hälften av befolkningen inte har tillgång till toalett enligt en rapport från 2017.

Frågan om de tre reformlagar som bönderna ville tvinga regeringen att återkalla är komplex och mångfacetterad. Indien är ett land med stora utmaningar där den största delen av befolkningen fortfarande bor på landsbygden och arbetar med jordbruk. Att modernisera jordbruket genom att slå ihop och effektivisera små och ineffektiva familjegårdar anses av det styrande partiet BJP vara ett nödvändigt steg i moderniseringen av landet. Att införa marknadspriser istället för låga men garanterade statliga inköpspriser skulle kunna hjälpa åtminstone en del av bönderna att lyfta sig ur fattigdomen, anser flera forskare.

Det är denna utveckling som högerpartiet BJP anklagar Greta för att försöka stoppa i maskopi med onda krafter i Väst. Till slut stod BJP inte mot trycket – den 19 november meddelade Indiens premiärminister Narendra Modi att alla de tre kontroversiella lagarna kommer att återkallas.

Än så länge är det inte klart om det finns någon substans i BJP:s anklagelser om Gretas agenda i Indien.

Det som däremot är klart är att en av de fyra organisationer som fick ett generöst stöd från Greta Thunbergs stiftelse ifjol enligt fondens årsredovisning – nämligen ActionAid India – redan 2014 pekades ut av indiska underrättelsetjänsten som ”ett verktyg för utrikespolitiska intressen hos västerländska regeringar”. ActionAid anklagades då för att sponsra protester för att lamslå viktiga infrastruktursatsningar i landet

Morgonposten har ställt frågor till Greta Thunberg inför publiceringen av denna artikel, men i skrivande stund har vi inte mottagit några svar.

Avatar photo
Egor Putilov är undersökande journalist.