Många försöker följa Greta Thunbergs uppmaningar om att minska sin miljöpåverkan. Det inkluderar bland annat att avstå från bil- och flygresor, använda förnybar energi och hållbara material och mycket annat.

Ett område som dock saknas i Gretas klimatlära är husdjur. Enligt forskarna Robert och Brenda Vale som forskar i hållbart boende vid Victoria University i Wellington, Nya Zeeland, är husdjur betydligt mer skadliga för klimatet än exempelvis bilar.

I sin bok Time to Eat the Dog som släpptes redan 2009 har de kommit fram till att matproduktionen för en genomsnittlig hund skapar ett årligt koldioxidavtryck på 0,84 hektar.

I jämförelse ger en SUV Toyota Land Cruiser med en motor på 4,6 liter fördelat på bilens livslängd ett årligt klimatavtryck på 0,41 hektar – eller mindre än hälften av hundens, enligt en artikel i Teknikens värld.


Sigrid Agenäs, professor vid Institutionen för husdjurens utfodring och vård vid Sveriges lantbruksuniversitet, bekräftar bokens slutsatser i en intervju med Kurera:

Ytterligare en aspekt om man vill göra ett så litet klimatavtryck som möjligt är storleken på hund och antalet hundar. Behöver man ha tre hundar som väger 50 kilo var, eller kan man vara lika glad med en mellanstor hund?

Morgonpostens granskning visar att Greta Thunberg äger inte bara en utan två hundar: golden retrievern Moses och labradoren Roxy. Båda hundraserna är storvuxna och når i genomsnitt en vikt på 30 till 35 kilo – vilket innebär att deras klimatpåverkan förmodligen är ännu större. 

Morgonposten har pratat med Robert Vale som är bekymrad över Gretas hundar:

Det är ingen bra idé att ha två stora hundar. En stor hund i västvärlden ger större klimatavtryck än en människa i ett fattigt land.

Om man använder ert exempel från boken där ni tar upp en mellanstor hund kan man säga att två stora hundar kanske ger ett lika stort avtryck som en mindre lastbil?

Ja, det kan man nog säga om det handlar om stora hundar. I vårt exempel har vi räknat med en bil för att göra det enklare för folk att förstå hur skadliga för miljön husdjur är.

Vad är ditt råd till personer som äger stora hundar och vill vara klimatmedvetna – ska de gör sig av med hundarna?

Det var ingen bra idé att skaffa hund från början. Men om de redan har dem så är det dumt att göra sig av med dem nu – eftersom de bara kommer att lämna över hundarna till någon annan. Man bör dock se till att inte skaffa hund igen.

Morgonposten har sökt Greta Thunberg med frågor om hennes hundar. Bland annat har vi ställt frågan om frånvaron av klimatvarningar när det gäller husdjur beror på att Greta äger två stora hundar själv. I skrivande stund har vi inte fått något svar på frågorna.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Egor Putilov är undersökande journalist.