Det är dags för final i Europa Conference League. På ena sidan har vi Fiorentina, från soliga kulturstaden Florens. På andra sidan West Ham, från järnverksarbetarnas östra stadsdelar London. Allt avgörs på Fortuna Arena i Prag.

Finalen slutade 2-1 till West Ham. Alla mål föll i andra halvlek, först satte Benrahma West Hams ledningsmål på straff i minut 62. Fiorentina kvitterade bara fem minuter senare genom Bonaventura.

Men West Ham avgjorde matchen när Bowen fick ett friläge i minut 90. Den engelska delen av publiken fullkomligt exploderade, och Fiorentina lyckades aldrig skapat något läge att kvittera igen.

https://twitter.com/WestHam/status/1666554027067285515

Bakgrund

Finalen i UEFA Europa Conference League spelas den 7 maj på Fortuna Arena i Prag. Lagen som möts är Fiorentina från Florens och West Ham från London. Finalen är den tredje högst rankade inom UEFA:s tävlingar men inte desto mindre är den glödhet. Trots det är den förlagd på en arena för 19 370 personer, vilket är 40 000 mindre än vad finalarenan i Budapest tog in förra veckan.

Kapaciteten kommer ligga på 18 000 under finalen och 13 000 biljetter har gått till klubbarna och allmänheten. 5 000 fans från vardera lagen kommer finnas på plats inne på arenan när domaren blåser igång matchen klockan 21.00. Domare är Carlos del Cerro Grande från Spanien, han har dömt i La Liga sedan 2011 och internationellt sedan 2013.

Fiorentinas väg till finalen

AFC Fiorentina kommer från Florens i Toscana. En stad och bygd med väldigt stor kulturhistoriskt värde för Italien. Inte minst då riks-italienskan är grundad i den lokala dialekten, via Dante Alighieri och hans böcker.

Klubben har vunnit två ligatitlar och sex inhemska cuptitlar genom åren. Man har dessutom en fin meritlista från Europacuperna, UEFA-cupen (nuvarande Europa League) vann man 1961, och har silver 1962 och 1990. Man har också spelat i finalen i Champions League, 1957 då man förlorade mot Real Madrid. I och med finalen mot West Ham är man det första laget i Europa att nå final i samtliga stora turneringar.

För svenskar är nog storspelaren Gabriel Batistuta mest känd, argentinaren som öste in mål för Fiorentina på 1990-talet. Längre tillbaka har vi Kurt Hamrin, svensken som kan sägas är klubbens näst största genom tiderna. Han är fortfarande bosatt i Florens.

Fiorentina inledde turneringen med play off mot holländska Twente, som man besegrade med 2-1 hemma och kryssade mot borta med 0-0. I gruppspelet som följde kom man på andra plats, efter turkiska Istanbul Basaksehir men före skotska Heart of Midlothian och lettiska RFS.

I nästa del av turneringen ställdes man mot Braga från Portugal. Det blev vinst med 4–0 på bortaplan och 3–2 hemma. I sextondelen ställdes man mot turkiskt motstånd igen, Sivasspor. Man vann hemma med 1–0 och klara 4–1 borta. Efter det väntade Lech Poznan från Polen, man vann med 4–1 borta men förlorade med 2–3 hemma.

Sista motståndaren innan finalen var schweiziska Basel. Förlust 1–2 hemma följdes upp av 2–1 borta under ordinarie tid. Under förlängningstidens tionde övertidsminut avgjorde Antonin Barak åt italienarna, och finalplatsen var klar.

Två av turneringens bästa målskyttar spelar i Fiorentina, brassen Arthur Cabral och serben Luka Jovic. Man har dessutom mer spets i form av tjecken Barak och argentinaren Nicolás González.

West Hams väg till finalen

West Ham är en klassisk arbetarklubb från östra London, ursprungligen döpt till Thames Ironworks. Förutom ål i gele har folket bjudits på fotboll i området sedan 1895. Numera spelar man dock på London Stadium, arenan som användes för OS 2012.

Klubben har aldrig vunnit Premier League, men har tre triumfer i FA Cupen på meritlistan. Dessutom har man vunnit Europatitlar, 1965 vann man UEFA Cupen, det som numera är Europa League. Man förlorade även finalen i turneringen 1976. 1999 vann man den numera nedlagda Intertotocupen.

West Ham inledde med att besegra danska Viborg i play off, med 3-1 hemma och 3-0 borta. Sedan kom man etta i sin grupp i gruppspelet, före belgiska Anderlecht, danska Silkeborg och rumänska FCSB.

Man gick sedan direkt till sextondelsfinal, där man slog ut AEK Larnaca från Cypern. Man vann med 2–0 borta och 4–0 hemma. I kvartsfinalen väntade belgiska Gent, som man kryssade mot borta med 1–1 och slog hemma med 4–1. Sista motståndaren var AZ från Alkmaar i Nederländerna, 2–1 hemma och 1–0 borta blev resultaten.

Bästa spelare i turneringen är Michail Antonio från Jamaica, som gjort sex mål. Till skillnad från Fiorentina är både mål och assistgörare betydligt mer utspridda på laget.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!