Floridas guvernör Ron DeSantis ställer upp i republikanernas premiärval inför presidentvalet 2024. Den främsta utmanaren är tidigare presidenten Donald Trump, som också kandiderar igen för ett tredje försök att vinna valet. Han vann 2016 men förlorade 2020 mot demokraternas Joe Biden. Trump har svarat på nyheten med att håna DeSantis.

DeSantis anses generellt vara den enda som har en chans att hota Trump om kandidaturen. I sin kampanjfilm har han budskapet ”Great American Comeback” där han pratar om gränskrisen, ekonomin och drogproblem. Han vill återskapa sunt förnuft i samhället och att institutionerna ska präglas av integritet. ”Sanningen måste vara våran grund”, säger han, och tillägger ”vi väljer fakta över rädsla”.

DeSantis vill gärna debattera mot Trump under primärvalskampanjen. I en intervju till Fox News säger han att ”alla måste förtjäna det”, syftandes på presidentkandidaturen. Han har också gett Trump en gliring genom att säga att ”regeringsstyre handlar inte om underhållning, inte om att bygga ett varumärke”.

Opinionsinstituten har sedan månader tillbaka räknat in DeSantis som en trolig kandidat. Siffrorna talar starkt till Trumps fördel, mellan 50 till 60 procent föredrar honom och mellan 20 till 30 föredrar DeSantis. DeSantis är dock den enda kandidaten hos republikanerna som når sådana siffror.

I vår presentation av tänkbara kandidater gav vi en kortare bakgrund till DeSantis tid som guvernör i Florida.

”Bubblarnas bubblare. I praktiken pågår det redan ett krig mellan de som stödjer Trump och folk som hellre ser DeSantis som kandidat 2024.

DeSantis är guvernör i Florida och har under de senaste åren fått stor uppmärksamhet i frågor gällande pandemin och ”woke”.

DeSantis är utbildad jurist vid Yale och Harvard och blev löjtnant inom flottan. 2007 var han stationerad i Irak. Han var tidigare invald i Representanthuset 2013 till 2018.

Vad gäller pandemin ledde han Florida i en mindre restriktiv delstat jämfört med andra. Han införde inga krav på att bära mask eller vaccinering. Han gjorde det olagligt för privata företag att införa krav på vaccinering.

2021 förbjöd han transsexuella (män) från att tävla mot flickor och kvinnor från mellanstadiet upp till collegenivå. Han har också förbjudit undervisning om genus och könstillhörighet upp till tredje klass. Han har också tagit strid mot Disney som har sina huvudkontor i delstaten och upphävt speciallagarna som rådde på företagets mark.”

Man kan också läsa en del om DeSantis konflikt med den politiskt engagerade mediejätten Disney i hemstaten, i vår artikel.

Pålysningen på Twitter

Ryktena började florera under onsdagen då det stod klart att Ron DeSantis skulle samtala med Elon Musk på Twitter Spaces, en form av direktsänd podcast på Twitter. Moderator var teknikentreprenören David Sacks, som är vän med Musk och stödjer DeSantis, rapporterade NBC News.

Man rapporterade också att DeSantis i samband med samtalet kommer släppa en kampanjvideo. Sedan kommer han börja kampanja runt om USA, efter Memorial Day, landets högtidsdag för stupade soldater.

Att samtala med Musk har sina uppenbara fördelar, då Musk är extremt välkänd och har 140 miljoner följare på Twitter. Musk har tidigare uttalat sitt stöd för DeSantis, om han skulle komma att kampanja för republikanernas nominering. Han säger själv att han inte kommer sätta sitt stöd bakom DeSantis officiellt, ännu, men att det är stort att en utlysning av valkampanj sker på sociala medier.

Dessutom kommer DeSantis organisation anordna en donationskampanj för mer prominenta finansiärer i Miami 24–26 maj. Platsen är hotellet Four Seasons. DeSantis fru Casey DeSantis lade redan under tisdagen som ett smakprov på Twitter, inför en eventuell valkampanj.

Enligt källor till NBC News menar folk inom DeSantis kampanj att han inte tror att ex-presidenten Donald Trump kan vinna igen.

Trumps reaktion

Trump har ännu inte börjat använda sitt konto på Twitter igen, utan skriver främst på sin egen plattform Truth Social. Där har han delat flera videos och inlägg som med olika grad av seriositet kritiserar DeSantis. En video är en parodi på intervjun i Twitter Spaces, med andra kända karaktärer med, som Adolf Hitler, Klaus Schwab, Djävulen och George Soros.

I en annan video påstås det att DeSantis är en del av etablissemanget i Washington D.C. Men att Trump är den enda som säkra jobben och återställa ordning i landet.

Han har också skrivit ”Alfred E. Neuman!” vilket man kan tolka som att han jämför DeSantis med serietidningen MAD:s karaktär Alfred E. Neuman.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.