Får du sparken när AI ersätter 300 miljoner jobb? Journalistik, administrativa och juridiska yrken kan automatiseras

  29 mars 2023, kl 15.03

  AI kan ersätta motsvarande 300 miljoner heltidsjobb, enligt en rapport från den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs. En fjärdedel av arbetsuppgifterna i USA och Europa försvinner, men kan också innebära nya jobb och en ökad produktivitet. Så småningom kan AI öka det totala värdet av varor och tjänster som produceras globalt med sju procent.

  AI:s inverkan kommer att variera mellan olika sektorer. 46 procent av uppgifterna inom administrativa och 44 procent inom juridiska yrken skulle kunna automatiseras. Däremot påverkas endast sex procent inom byggbranschen, och fyra procent inom underhåll.

  ”Vi vill se till att AI kompletterar vårt sätt att arbeta i Storbritannien, inte stör det – att göra våra jobb bättre, snarare än att ta bort dem”, sa Michelle Donelan, Storbritanniens minister för vetenskap, innovation och teknologi, till The Sun.

  ChatGPT låter människor med genomsnittliga skrivfärdigheter producera uppsatser och artiklar, säger Carl Benedikt Frey, framtidsforskare vid universitetet i Oxford, till BBC News. ”Journalister kommer att möta mer konkurrens, vilket driver ner lönerna.”

  Stötta Morgonposten

  Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

  Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

  Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

  premumerera på EXTRA!

   

   

  Fler notiser