Agatha Christies romaner rensas på ord som anses farliga – känsliga läsare ska få politiskt korrekt beskrivna mord

  29 mars 2023, kl 14.47

  Men vad skulle Miss Marple säga om det här? Eller den något excentriske belgiske detektiven Hercule Poirot, med sitt aldrig sinande intresse för kärlek? Nu redigeras flera av Agatha Christies romaner, där förlaget suddar ut potentiellt stötande språk, förolämpningar och hänvisningar till etnicitet.

  Passager i Poirots och Miss Marples mysterier skrivna mellan 1920 och 1976 omarbetas, eller tas bort helt i nya upplagor publicerade av HarperCollins, rapporterar The Guardian. Särskilda ”känslighetsläsare” gör redigeringarna, uppenbara i digitala versioner av nya utgåvor.

  Ett exempel är ett avsnitt i Ett karibiskt mysterium (1964), där Miss Marples funderingar över att en hotellarbetare som ler mot henne har ”sådana vackra vita tänder” tagits bort.

  Fenomenet är relativt nytt i förlagsvärlden, och har fått stor uppmärksamhet under de senaste två åren. Både nya romaner och äldre verk granskas för potentiellt stötande språk och beskrivningar. Verk av bland annat Roald Dahl (Kalle och chokladfabriken) och Ian Flemings Bond-böcker har städats upp för att inte nytillkomna läsare ska ta skada.

  Stötta Morgonposten

  Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

  Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

  Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

  premumerera på EXTRA!

   

   

  Fler notiser