Miljoner tyskar drabbas av omfattande strejker på flygplatser, järnvägar, bussar och tunnelbanelinjer

  27 mars 2023, kl 17.00

  Det blev ingen morgonrusning alls i Tyskland i dag, då arbetarna i Verdi- och EVG-facken påbörjade sin 24-timmarsstrejk vid midnatt, enligt BBC News. Arbetet har upphört på flygplatser, hamnar, järnvägar, bussar och tunnelbanelinjer i stora delar av Europas största ekonomi.

  ”En kamp för arbetarna som inte har någon inverkan är tandlös”, sa Verdi-chefen Frank Werneke till nyhetskanalen Phoenix. Han förstod att det drabbar pendlare och semesterfirare, ”men bättre en dag av påfrestningar för att kunna nå ett löneavtal, än veckor av stridsåtgärder.”

  Den sällsynta gemensamma uppmaningen till strejk markerar en upptrappning av en alltmer infekterad lönekonflikt i en tid av stigande inflation. Verdi kräver en lönehöjning på 10,5 procent, EVG tolv procent. Arbetsgivarna, mestadels staten och företag inom den offentliga sektorn, erbjuder en löneökning på fem procent.

  Arbetsgivarna anklagar fackförbunden för att kraven på höjda löner bara höjer inflationen än mer. Facken å sin sida säger att medlemmarna får bära bördan av de skyhöga levnadskostnaderna. En tredje omgång av löneförhandlingar inleds i dag.

   

   

  Fler notiser