Fed, USA:s centralbank, höjer styrräntan med 0,25 procentenheter. Räntan ligger nu på 5 procent, att jämföra med i fjol då den var nästan noll. Det är den högsta nivån sedan 2007. Bankens kamp mot inflationen går vidare, efter ett par skakiga veckor. Vissa tror att tidigare höjningar av räntan spelat i att flera banker hamnat i kris. Även om inflationen fallit sedan toppen förra sommaren är den fortfarande mer än tre gånger stå stor som målet om 2 procent.

Silicon Valley Bank gick under med dunder och brak när deras obligationer rasade i värde. Även Signature Bank gick samma öde till mötes. Oron spred sig och nyligen fick UBS köpa sin konkurshotade schweiziska kollega Credit Suisse.

Över 190 banker är under hot att kollapsa med stigande räntor och minskade värde på tillgångarna, enligt en studie som kom tidigare i mars, skriver ABC News.

Fed har själva sagt att man kan komma att höja räntan ännu mer. Och att det amerikanska banksystemet är välmående och motståndskraftigt. Faktum är dock att höjda räntor driver banker längre mot gränsen för kollaps.

Samtidigt kunde en utebliven höjning minskat förtroendet för Fed i kampen mot inflationen. Höga priser hade blivit beständiga och ätit av hushållens budgetar. Det finns en möjlighet att högre utlåningskrav som privata banker själva infört kan minska en ekonomiska stressen. Och tillåta att Fed fortsätter höja räntan för att minska inflationen.

Fed utesluter inte ytterligare höjningar. I ett uttalande skriver man att det kommer krävas för att återställa inflationen till målet om 2 procent. Man säger också att kriget i Ukraina bidrar till förhöjd global osäkerhet och stora svårigheter för människor och ekonomin.

I Sverige spås också höjd styrränta från Riksbanken. Handelsbanken tror att det blir en höjning på 0,75 procentenheter i april och 0,5 i juni, med 4,25 procents ränta som följd, skriver Expressen.

En majoritet av svenskarna har rörlig ränta och bolåneräntorna följer alltid efter Riksbankens besked. Dessutom kommer två tredjedelar av hushållens bolån förhandlas om under året.

Banken tror också att boprisfallet kommer fortsätta. Det har stått still ett tag men totalt har priserna fallit 14 procent sedan samma tid i fjol. 20 procent totalt tror banken att priserna kommer falla, jämfört med förra året. Prisökningar på en till tre procent kommer först 2024–2025.

Riksbankens styrränta är för närvarande 3 procent. Nästa besked kommer 26 april. Därefter 29 juni, 21 september och 23 november.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.