Möglig ost från Sörmland skyddas i EU – regional blåmögelost nu på listan över produkter med geografiskt ursprungsskydd

  18 mars 2023, kl 13.37

  Roquefortost? För hård. Gorgonzola? För lös. Det är inte så lätt för ostälskare att hitta rätt sorts ost till desserten, särskilt inte om det handlar om mögelost. Enligt kännare kan man med fördel välja ädelosten Sörmlands Ädel, från Jürss mejeri i Hälleforsnäs.

  I går meddelade Livsmedelsverket att EU-kommissionen lägger till mejeriets blåmögelost på sin lista över produkter med geografiskt ursprungsskydd. Kvalitetsstämpeln innebär att all verksamhet från bete, mjölkproduktion, ystning och lagring måste ske inom Södermanland.

  Syftet med skyddade beteckningar är att hjälpa producenter av jordbruksprodukter och livsmedel att lyfta fram produkternas kvalitet, och ge konsumenten trovärdig information om produktens mervärden. Osten, krämig utan att vara rinnig och smakrik utan att vara stark, är den 14:e i raden av svenska produkter som blir skyddade av EU.

  ”Vi har ren natur, bra djurhållning och råvaror. Vi har mat som är värd att lyfta fram och visa upp”, säger Kerstin Jürss, vd på Jürss Mejeri, till Smaka Sverige – Jordbruksverkets satsning på kunskap om svensk mat, dryck och matkultur.

   

   

  Fler notiser