Sjutton personer i Gottsundaverket ska få sin dom. Åklagaren har yrkat på 14 års fängelse för den 44-årige ledaren.

KLOCKAN 14, domen släpps: Andersson döms till 12 års fängelse.

TROJAN SHIELD: Åtalen var ett resultat av FBI-operationen Trojan Shield och appen Encrochat.

Ledaren Tommy Andersson döms till drygt fängelse i tolv år och två månader, för bland annat grovt narkotikabrott.

Fadi Absi döms till nio år och sex månader. Hasip Alptekin döms till sju år och två månader. Rolf Marklund döms till sex år och sex månader.

Maho Cicek, Patrik Rotedal och John-John Forsberg döms till sex år och två månader vardera bakom lås och bom. Robin Lindström döms till fem års fängelse. Elias Treekrem-Runge döms till fyra år och tre månader.

En åtalad dömdes till fängelse i ett och ett halvt år för narkotikabrott av normalgraden. Ytterligare två dömdes till bötesbrott.

Andersson var bosatt i Spanien varifrån han styrde verksamheten. Han greps i juni 2021 och har suttit häktad sedan dess.

Jonas Eronen på polisregion Mitt får frågan av SVT om domen är viktig. Den är viktig, säger han, men arbetet fortsätter: “Vi har inte tid att känna efter”.

Sju personer döms för synnerligen grovt narkotikabrott, två döms för grovt narkotikabrott och en för narkotikabrott.

Två döms för annan brottslighet, bland annat för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. I det ena fallet bedöms brottet vara synnerligen grovt.

Åsa Hanna, rådman vid Uppsala tingsrätt och rättens ordförande: “Det har varit fråga om allvarlig brottslighet som pågått i olika delar av landet och i en närmast företagsliknande struktur där olika personer haft olika roller.”

“Det längsta fängelsestraffet överstiger maxstraffet för synnerligen grovt narkotikabrott, men eftersom personen döms för flera andra brott finns möjlighet att överskrida den gränsen”

När rättegången började uppgick förundersökningen till 15 000 sidor, och den fortsatte växa under förhandlingens gång. Tingsrätten säger att det har bidragit till att det tagit så lång tid att skriva domen. Rättegången avslutades i mitten av november.

Rätten var enig i bedömningen.

Straffskalan för synnerligen grovt narkotikabrott är fängelse i sex till tio år, för grovt narkotikabrott fängelse i två till sju år, och för narkotikabrott av normalgraden fängelse i högst tre år.

Flera av de åtalade frikändes. Från domstolens pressmeddelande:

I ett fall har åklagaren inte lyckats bevisa kopplingen mellan den tilltalade och de krypterade applikationstjänsterna som åklagaren påstått att personen använt. Den personen har frikänts.

– Även flera andra tilltalade frikänns helt från brott. Detta gäller personer där åklagaren inte påstått att de använt någon krypterad kommunikationstjänst och tingsrätten inte funnit att utredningen varit tillräcklig för att de ska kunna dömas för brott, säger rådmannen Åsa Hanna.

“Sex av de tilltalade är fortsatt häktade i målet. Åklagaren hade yrkat att flera av de andra tilltalade skulle häktas i samband med dom. Flera av dessa personer släpptes på fri fot av åklagaren under förundersökningen och tingsrätten har inte funnit tillräckliga skäl för att häkta dem igen.

Tommy Andersson också misstänkt för inblandning i ett annat mål – en anlagd brand 2020, mot Restaurang Liljan i Uppsala. Den utredningen pågår fortfarande.

 

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.