Under torsdagens sköts tre palestinier till döds under en skottlossning i Jenin på Västbanken, och ytterligare en på en annan plats. Det är ytterligare dödsfall i en upptrappad konflikt som pågått hela året. När civila israeler attackerats gör militären tillslag mot individer och grupperingar på Västbanken och Gaza. I fallet med de tre döda var det personer misstänkta för att ingå i organisationen Islamisk jihad.

Jenin är känt som bas för mer hårdföra grupperingar. Soldaterna blev beskjutna och besvarade elden. Enligt Palestinas hälsoministerium blev tre personer dödade av kulor från den israeliska ockupationen. Dödsfallen och utvecklingen har väckt reaktioner från omvärlden, skriver AFP. Enligt Haaretz blev 15 män gripna under tillslaget i Jenin.

En representant från Palestinska Röda Halvmånen i Jenin berättade för AFP att hans ambulans och personal blivit beskjutna från ett hus där det fanns israeliska krypskyttar. Samtidigt som de arbetade med att forsla ut en skadad person. Israelisk militär säger sig inte känna till detta.

De tre palestiniernas kroppar bars ut till begravningsceremonin. Sjukhuset i Jenin identifierade de som Atta Shalabi, Sidqi Zakarneh och Tariq Damej.

Fler operationer utfördes under onsdagen och torsdagen, bland annat i Betlehem och Ramallah. Flera misstänkta personer greps. Israelisk militär sköt också mot palestinier som kastade stenar och färgflaskor mot bilar på en väg nordväst om Ramallah. En 16-årig palestinier hemmahörande i byn Beit Rima dog. Ytterligare två skadades.

Totalt har 26 israeler och 150 palestinier dött i år under oroligheterna. 40 av dödade palestinier har kommit under militärens operationer i området i och kring Jenin, vissa var barn i 12-årsåldern. Den mest kända var journalisten Shireen Abu Akleh. Uppgifter från det palestinska hälsoministeriet till Reuters gör gällande att 210 palestinier dött.

Fjolåret var dock betydligt blodigare som helhet, då eskalerade våldet under maj månad. Det ledde till att Israel inledde en militär operation mot Hamas på Gazaremsan. Totalt dog 256 palestinier och över 2000 skadades. På den israeliska sidan dog 14 civila och över 100 skadades. En soldat dog.

Den palestinske premiärministern Mohammed Shtayyeh vill ha hjälp från internationellt håll att skydda sitt folk. Från EU har man uttryckt oro för utvecklingen, och det ökande våldet. En talesman för det amerikanska utrikesdepartementet har uppmanat alla parter att göra allt i sin makt för att minska våldet.

Tor Wennesland är FN:s utsände i Mellanöstern och han varnade förra veckan för att konflikten nu närmar sig kokpunkten.

Fortsatt oklart kring dödad journalist

När det gäller journalisten Abu Akleh har Al Jazeera skickat in en anmälan till den Internationella brottsmålsdomstolen i Haag, mot Israels militär. Mediabolagets juridiska avdelning har gjort en egen utredning om dödsfallet. Man vill att domstolen identifierar de inblandade i skjutningen där hon dog, den elfte maj.

Exakt hur händelsen gick till är omtvistat. Israels premiärminister Yair Lapid var tydlig med att ingen kommer tillåtas förhöra israeliska soldater. Eller läxa upp Israel om moraliska betänkligheter under strid. Speciellt inte mediebolaget Al Jazeera, säger Lapid till Reuters.

Al Jazeera är starkt kopplade till den qatariska staten.

Flera tidningar har gjort egna utredningar om fallet. Det amerikanska justitiedepartementet startade i november en egen utredning, där man vill ta reda på om Abu Akleh skadades av misstag eller om hon faktiskt sköts avsiktligen. Israel kommer inte samarbeta med USA i utredningen.

 

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.