Nu ställs en tidigare fängelsechef i USA inför rätta – lockade kvinnliga interner med förmåner, men hade sex med dem

  3 december 2022, kl 17.15

  Först smickrade fängelsechefen de fängslade kvinnorna han ansvarade för, gav dem komplimanger, lovade en tidigare frigivning eller en flytt till mindre stränga fängelser, skriver The Guardian. Så småningom tog han dem till platser som inte övervakades av kameror, tvingade dem till sex och tog nakenbilder av dem.

  Fallet har chockat USA, och nu riktas ljuset mot övergreppen och brotten som begås i dess vidsträckta rättssystem. När FBI började undersöka händelserna gick fängelsechefen Ray J. Garcia i pension efter att ha blivit avstängd. Han och fyra andra anställda på fängelset i Kalifornien, varav en präst, står nu anklagade för att ha misshandlat kvinnorna, och tvingat till sig sex.

  Garcia blev den förste av de misstänkta att ställas inför rätta, och säger sig vara helt oskyldig trots att FBI hittat promiskuösa bilder i tjänstetelefonen. Tre andra har erkänt sig skyldiga, och ytterligare en ska ställas inför rätta nästa år.

  ”Jag kände att han älskade mig, och brydde sig om mig”, sa en av de utsatta kvinnorna under rättegången. Sedan började övergreppen, som en av kvinnorna kunde anmäla till FBI.

   

   

  Fler notiser