G20-mötet hölls i år på Bali med Indonesien som värdnation. Där samlades ledare för världens 20 största ekonomier, till samtal om många stora och avgörande frågor. Man antog ett 19 sidor långt tillkännagivande, med ett 50-tal artiklar. I artikel 23 i tillkännagivanden står det om underlättande av internationellt resande. Och även covid 19-certifikat och förebyggande av framtida pandemier. Farhågorna om införandet av ett globalt vaccinpass har väckts. Men är de rimliga?

I dokumenten kan man dock också läsa att nationella regleringar, som gäller personliga data och datadelning, ska respekteras. Även nationell hälsolagstiftning bör respekteras, skriver Världen Idag.

Vaccinpass skulle hamna under en global standard satt av Världshälsoorganisationen WHO:s rekommendationer. Ett vaccinpass kan vara digitalt eller ett pappersdokument med en kod som skannas. I en specifik app kan ägarens rörelsemönster följas av hälsomyndigheterna.

Fox News tv-ankare Laura Ingraham reagerade starkt på tillkännagivandet och menar att vaccinpass med en databas kommer bli verklighet. Att Kina motiverar sina drakoniska nedstängningar med samma retorik, att skydda folket mot covid 19, noterar hon är ironiskt. Att något inte skrivs ut som obligatoriskt blir dock en knepig fråga i praktiken.

Till exempel så kan en person frivilligt avstå från att vaccinera sig men då bli förbjuden att resa, eller ens kunna lämna sin bostad.

Hon lyfter också frågan om integritet och personliga data, i och med förslaget om ett globalt nätverk med information över människor. Språket i G20:s dokument är tillrättalagt och trevligt, menar hon, men glidningen mot den kinesiska modellen är ändå tydlig. Inget klart avståndstagande mot Kinas pandemilagar har kommit från USA:s president Joe Biden.

En tolkningsfråga?

Vilka glasögon man använder kan avgöra hur man avläser informationen från G20. Att tolka det som inte sägs som argument för sin sak kan dock göra att man hamnar fel.

Vissa sydkoreanska tidningar spred nyheten att man kommit överens på mötet om att göra vaccinering och vaccinpass obligatoriska, skriver AFP. Men uppgifterna stämmer inte, Sydkoreas utrikesministerium säger till AFP att någon sådan överenskommelse inte finns. Man är bara överens om vikten av vaccinering och att kunna använda vaccinpass, inte att det ska bli obligatoriskt.

Inget som inte är listat i deklarationen kan betraktas som att det inte är överenskommet av medlemsstaterna i G20, säger en talesperson för utrikesministeriet. Han säger också att det inte finns någon överenskommelse om vaccinen mellan länderna.

Det som inte står uttryckligen ska man inte oroa sig för således. Men vilken sida av myntet man hamnar på beror alltså på vilka premisser man utgår från.

Om man lägger ihop att ett obefintligt avståndstagande från den kinesiska pandemipolitiken sammanfaller med att man öppnar för globala lösningar för vaccinering och vaccinpass.

Då bör man också ställa sig kritisk till den framtida utvecklingen, vid nya pandemier i väst. Där restriktionerna redan 2020 och 2021 på flera håll redan tydligt gick åt det kinesiska hållet.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.