Maten blir 20 procent dyrare, visar Konsumentverkets siffror, och elräkningen fördubblas enligt beräkningarna för 2023

  28 november 2022, kl 17.30

  ”Vi ser en mycket kraftig kostnadsökning för hushållen sedan förra årets beräkning. Främst är det livsmedel och el som ökar i våra beräkningar; maten med runt 20 procent och elen med nästan 100 procent”, säger Kristina Difs, handläggare på Konsumentverket, i en pressrelease.

  Den årliga beräkningen av hushållens kostnader kommande år gäller bland annat mat, el, hygienartiklar, kläder och skor. Siffrorna används när nivåerna för försörjningsstöd och andra ersättningar tas fram. Också bankerna, som räknar fram en ”kvar att leva på”-nivå vid låneansökningar, har användning av uppgifterna.

  I beräkningen för 2023 hamnar matkostnaden för en vuxen på drygt 3 400 kronor per månad. En familj med två vuxna och två barn i skolåldern behöver lägga nästan 10 700 kronor på mat under en månad. ”Våra beräkningar utgår inte från någon lyxkonsumtion, eller bara livets nödtorft. Vi försöker få fram så realistiska siffror som möjligt”, avslutar Difs.

  Nytt för i år är att Konsumentverket åter beräknar kostnaden för kost utan gluten, laktos och mjölkprotein. I beräkningarna ingår inte några utgifter för boende eller resor.

   

   

  Fler notiser