Det är inte bara på planen det händer grejer i Qatar. Fansen berövas tillgången till öl på arenorna. Engelsmännen klär sig som brukligt som korsriddare, men det kan bli slut på det med. Och hur gick det för de malliga tyskarna, med sin kupp inför matchen mot Japan? Dessutom granskar vi qatariernas sammansvetsade klack.

Den fejkade klacken

Det har skrivits mycket om allt som är konstlat med Qatar och VM. Man har kunnat misstänka att landet inte har någon genuin fotbollskultur, vilket blev pinsamt tydligt i premiärmatchen mot Ecuador.

Den väl sammansvetsade klacken på ena kortsidan visade sig vara ett resultat av ett träningsläget i Libanon. Ultras Supernova från Nejmeh tränade qatarierna i hur man sjunger, klappar och rör sig i takt.

Matchen slutade för övrigt med 2–0, vilket är första gången i VM:s historia som ett värdland förlorar.

Ölen som uteblev

I fredags kom beskedet som alla europeiska fans bävat för, öl förbjuds på matcherna i VM. Det amerikanska märket Budweiser stämmer FIFA på 470 miljoner kronor, då man laddat upp med enorma mängder öl som nu inte får säljas.

Kanske var detta en tjänst från den islamistiska staten Qatar till världens ölkonsumenter. Budweiser är precis så blaskig och amerikansk som ryktet säger. En huvudingrediens är ris, vilket man sällan får i öl av bättre slag.

Dessutom har man haft varumärkeskonflikter med tjeckiska bryggeriet Budweiser Budvar från České Budějovice, en stad som på tyska kallas Budweis. Beroende på vilket land kan alltså helt olika öl säljas under namnet Budweiser.

Den amerikanska ölen Budweiser var i grunden en tjeckisk lager, skapad av tyska invandrare i St Louis. Men smakskillnaden mot det tjeckiska originalet får sägas vara anslående.

Öl får dock säljas på visa speciella områden som fansen har tillgång till, men inte inne på matcharenorna. Det är oklart om förbudet påverkar Budweisers försäljning i övrigt, men man kan alltid hoppas.

Tyvärr är Budweiser officiell ölleverantör till VM i USA 2026 också.

Kors i taket

Dessutom verkar det som engelsmännens traditionsenliga korsriddarkostymer kan bannlysas från arenorna.

Det krävs både mod och humor att åka till ett islamiskt land och bära denna utstyrsel. Kanske var ölförbudet en säkerhetsåtgärd av myndigheterna för att inte engelsmännen skulle få för sig något.

Å andra sidan är den nuvarande påven för vek för att ta tillfället i akt och utlysa ett korståg igen. Något vidare stöd från den politiska adeln i Europa skulle man heller inte kunna förvänta sig.

Kuppen som gick snett

Tyskland gjorde en gest med handen för munnen på lagfotot innan avsparken mot Japan. Detta som en symbolisk protest mot FIFA, som förbjudit lagkaptenen Manuel Neuer att bära kaptensbindeln med mottot One Love på. Bindeln ska markera mot Qatars brist på mänskliga rättigheter.

Matchen förlorade Tyskland oväntat med 2–1, då japanernas Takuma Asano avgjorde med ett solomål i 83:e minuten. Inte VM:s största skräll, men likväl ett resultat som sätter tyskarna under hård press att vina båda sina återstående matcher. Annars blir det som 2018 då man åkte ut redan i gruppspelet.

Även Belgien hade velat ha armbindeln på sin lagkapten. Landets utrikesminister Hadja Lahbib bar den symboliskt, och sågs på läktaren tillsammans med FIFA-presidenten Gianni Infantino. Det favorittippade Belgien vann med nöd och näppe med 1–0 mot Kanada.

Schweiz lagkapten Granit Xhaka valde att i stället respektera reglerna i turneringen, och inte upprepa tyskarnas kupp. Alpnationen slog Kamerun med 1–0.

Tysklands lagkapten Neuer har efter förlusten ändå sagt att ”FIFA aldrig kommer tysta oss”. Vi får se hur det blir med den saken, men man bör även visa sportsliga resultat, och inte bara ta billiga poänger.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.