Apple vill att leverantörerna i Taiwan märker företagets produkter med ”Made in China” – undviker problem med tullen

  8 augusti 2022, kl 11.45

  Apple berättade för sina leverantörer på fredagen att Kina strikt börjat upprätthålla en gammal regel som säger att delar och komponenter tillverkade i Taiwan måste märkas som tillverkade antingen i ”Taiwan, Kina” eller ”kinesiska Taipei”. Det är Nikkei Asia som uppmärksammar Apples elastiska hållning i den spända situationen.

  Frasen ”Made in Taiwan” kan leda till förseningar, böter och till och med att godset avvisas. Taiwan själva kräver att exporten märks med antingen namnet ”Taiwan” eller landets officiella namn, ”Republiken Kina”.

  Valet att kräva att leverantörerna förnekar Taiwans oberoende existens har lett till omfattande kritik. Den ideella organisationen Greatfire, som arbetar mot kinesisk censur på nätet, noterade att det här är ännu ett exempel på hur Apple gör som Kina vill. Tidigare i år försvann Taiwans flagga från emoji-tangentbord för användare i Kina och Hongkong.

  Apples långvariga försök att diversifiera sin produktionsprocess börjar för övrigt ge resultat. Iphone 14 produceras också i Indien och Brasilien, men det är mest för att möta efterfrågan på lokala marknader.

   

   

  Fler notiser