Terunofuji plockar fram lyftkranen och häver ut Tobizaru, medan fyra maegashira är kvar i topp. Samtidigt fortsätter våra ozeki underprestera och våra shimpan missa att åkalla monoii.

Resultat makuuchi dag 9

Sadanoumi kan enkelt avfärda Kagayakis attack och föra ut honom med en oshidashi. Ichiyamamoto överväldigar Chiyoshoma med slag och mongolen kan inte göra annat än retirera ut ur dohyon. Aoiyama greppar tag om Kotoeko och försöker forcera ut honom. När det inte går, kastar han honom med en kotenage. Takanosho trycker upp Mitakeumi direkt vid tachai och ozekin kommer i obalans. Mitakeumi gör inget motstånd när Takanosho tågar ut med honom medelst en yorikiri.

Tamawashi försöker sig på sin vanliga oshizumo, som Endo brukar ha väldigt svårt för. Den här gången greppar dock Endo tag i mongolens högerarm och neutraliserar Tamawashis attack. Med en oshidashi knuffar Endo Tamawashi ner från dohyon och från ledningen.

Hokutofuji gör en bra tachiai och trycker upp Kotonowaka, som blir handlingsförlamad. Hokutofuji trycker Kotonowaka till risbalarna, på vilka Kotonowaka trycker ner Hokutofuji med en tsukiotoshi. Kotonowakas häl ser dock ut att trampat utanför dohyon innan Hokutofuji landat. Våra shimpan väljer dock att fortsätta sitta på sina händer.

Mongolerna Kiribiyama och Hoshoryu tar varsin seger. Den förstnämnde efter att överraskande vara Daieisho övermäktig i en slag- och knuffest. Den sistnämnde efter han stirrat ut Takayasu både före och efter matchen. Båda står på 6-3.

Abi attackerar Shodai med en aggressiv tachiai och försöker få honom att retirera. Ozekin står dock stadigt och trycker upp Abis armar. Abi försöker då dra, men blir utknuffad av Shodai med en oshidashi. Ska han göra en comeback igen?

Takakeisho får aldrig igång sin oshizumo mot Wakatakakage. Wakatakakage håller sig för nära genom att greppa tag i ozekins armar. Takakeisho försöker dra, men Wakatakakage håller sig på fötterna. När ozeki försöker attackera igen backar Wakatakakage och trycker ner Takakeisho.

Återigen förlorar två av tre ozeki. De har nu vunnit tolv av 27 matcher.

Terunofuji kniper om den flygande apans armar och lyfter ut honom

Tobizaru inleder med att vara väldigt rörlig, vilket gör Terunofuji osäker. Efter ett tag får Tobizaru grepp om yokozunans mawashi. Terunofuji låser Tobizarus armar genom att knipa om dem från utsidan. Han lyfter därefter upp Tobizaru och promenerar ut över tawaran och släpper ner den sprattlande flygande apan. Kimedashi.

Toppen efter nio dagar (två förluster)
Takanosho
Aoiyama
Sadanoumi
Ichiyamamoto

Banzuke makuuchi

15 maj

Alla tre ozeki vinner, devis med hjälp av domarna, medan yokozuna Terunofuji förlorar. Fortsatt dominans bland maegashira i toppen.

Resultat makuuchi dag 8

Ledaren Sadanoumi ser ut att ha avvärjt Ichiyamamotos sedvanliga oshiattack med en undanmanöver vid tawaran. Men Ichiyamamoto snurrar runt 180 grader. Sadanoumis avslutande knuff blir ut i tomma luften och han faller framåtstupa utanför dohyon. Ichiyamamoto vet inte vad som hänt med är glad över segern.

Kotoshoho besegrar Oho. De inleder med slag och knuffar, men Kotoshoho får snart ett främre grepp om Ohos mawashi. Oho försöker komma loss men Kotoshoho får till slut ett grepp även med högerhanden och kan vinna med en oshidashi.

Chiyoshoma besegrar Takarafuji efter över två minuter. Chiyoshomas tachiai är ett försök att hoppa åt höger samtidigt som han greppar tag om Takarafujis nacke. Takarafuji har dock lärt sig att genomskåda mongolens henkavarianter och får ett grepp om honom. De blir stående med båda händerna om varandras mawashi. Takarafuji gör några försök att attackera och i det sista försöket släpper han greppen för knuffa ut mongolen. Detta misslyckas dock och utan grepp kan han inte försvara sig utan han blir utforcerad av Chiyoshoma. Takarafuji fortsatt utan seger.

Wakamotoharu besegrar ledaren Aoiyama. Wakamotoharu kommer direkt under Aoiyamas armar och hindrar bulgaren från att komma i gång med sin oshisumo. Bulgaren tvingas backa och har därmed ingen chans att dra utan leds ut av Wakamotoharu.

Kotonowaka besegrar för första gången Wakatakakage. Som väntat blir det en yotsumatch. Wakatakakage drar med sin vänsterhand om mawashin Kotonowaka mot risbalarna medan Kotonowaka har grepp med högerhanden. Wakatakakage har ryggen mot tawaran och drar runt Kotonowaka för att tvinga ut honom. Kotonowaka är dock stark och drar ut Wakatakakage. Båda faller men Wakatakakage landar först.

Mitakeumi besegrar Endo genom att dra ner honom direkt efter tachiai. Takakeisho inleder genom att trycka Daieisho mot ringkanten, väl där vänder han och låter den farmåttunge Daieisho stappla framåt samitidigt som ozekin trycker ner honom. Två raka segrar för ozeki.

Shodai besegrar Hoshoryu. Shodai trär in sina armar under Hoshoryus armar och tvingar mongolen att backa. Med ryggen mot tawaran kastar mongolen ozekin och de faller båda ut från dohyon. Det är tydligt på tv-bilderna att Shodai landar först, men ingen av de två shimpan närmast höjer sin arm. Shodai får en seger till skänks av domarna och en Hoshoryu med ilska i blicken får lämna som förlorare.

Takanosho får en kinboshi efter sin seger över Terunofuji

Takanosho besegrar Terunofuji. Får man Terunofuji upprätt får yokozunan problem. Han saknar kraft i benen och det blir då svårt för honom att utnyttja sin starka överkropp. Takanosho tryckte upp Terunofuji och fick yokozunan att backa. Vid tawaran fick Terunofuji grepp om Takanosho och kastar honom till marken. Han har dock redan trampat med vänsterfoten utanför dohyon och Takanosho får sin kinboshi.

Toppen efter åtta dagar (två förluster)
Tamawashi
Takanosho
Aoiyama
Sadanoumi
Ichiyamamoto

Banzuke makuuchi

14 maj

Mörker över ozeki medan lågt rankade Aoiyama och Sadanoumi är i ledningen. Yokozuna Terunofuji en seger efter med en benlös sumo och Wakatakakages ozekidrömmar dör. Vi sammanfattar de sju första dagarna av bashon.

Maegashira 12 Sadanoumi besegrar maegashira 11 Aoiyama i en match där bulgaren försöker sitt vanliga trick att dra. Han tycktes dock glömma att för att det ska fungera behöver motståndaren vara framtung. Sadanoumi kan enkelt knuffa ut Aoiyama och de delar ledningen med en förlust var efter sju dagar. Detta i en basho med låg kvalitet på sumon och där de högst rankade inte imponerar.

Bulgaren Aoiyama med nytt japanskt medborgarskap i delad ledning

Terunofuji ligger med två förluster på en delad tredjeplats. Det är mest på grund av motståndarnas brister än yokozunans briljans. Terunofuji har bevisligen stora problem med sina knä och det är med hjälp av sin styrka i överkroppen han lyckats besegra sina motståndare. Exempelvis under dag sju, då han knep tag om Endos armar till Endo halkar och faller framåtstupa. Frågan är hur länge det kan hålla.

Mitakeumi har imponerat under de tre senaste turneringarna. Tankarna på en framtida uppflyttning till yokozuna har florerat. Under den här turneringen har han dock sett allt annat än stabil ut och tycks sakna tålamod. I den sjunde dagens match mot Daieish såg han närmast vilsen ut och hade inget svar på komusubins oshizumo. Mitakeumi får fokusera på att undvika sin första kadoban under sin andra turnering som ozeki.

Shodai inledde med 1-5 förra bashon men avlsutade sedan med 9-1 för att klara sin kadoban med marginal. Nu har han sex förluster efter sju dagar och ser mer håglös ut än någonsin. I lördagens match mot Hokutofuji var han endast en åskådare. Utan moroten att klara kadoban är frågan om han kan finna någon inspiration att prestera ännu en vändning.

Vår tredje ozeki Takakeisho är den enda som i nuläget med 4-3 har ett vinstresultat. Det innebär inte att han alltid imponerat. Han tycks känna av sin nackskada vilken hämmar hans knuffar med högerarmen. I lördagens match mot den formstarke Tamawashi så han dock stark ut och han kunde forcera ut mongolen utan problem.

Våra tre ozeki har på totalt 21 matcher sammanlagt skrapat ihop åtta segrar. Det här är utan att ha mött Terunofuji eller varandra och endast en match mot en sekiwake (en förlust för Takakeisho mot Abi). Det här är ett häpnandsväckande dåligt resultat av tre ozeki och är lite oroande. Hakuho, Kakuryu, Harumafuji och Kisenosato har lämnat ett stort tomrum efter sig.

Resten av sanyaku har presterat blandade resultat. Sekiwake Wakatakakage hade efter två starka turneringar en liten chans att nå ozeki med en yusho i maj. Han har dock endast stundtals imponerat och får kämpa för att klara ett vinstresultat. Det här är endast hans tredje turnering bland sanyaku, så en negativ reaktion är inte helt oväntat.

Är Daieisho sanyakus bäste brottare?

Vår andra sekiwake Abi fortsätter med sin vanliga sumo och står på 4-3. Under lördagens match mot komusubi Hoshoryu försökte han dock sig på ett grepp om mawashin. Man kunde se att det inte var Abis naturliga sumo och han försökte förgäves backa till sig en öppning. Mongolen har fem segrar och får klart godkänt. Även om han vann en match med hjälp av en henka. Även komusubi Daieisho har vunnit fem segrar och har bland annat besegrat Terunofuji och två ozeki. Våra två komusubi är sanyakus starkaste krafter.

Övriga relativt nya brottare som sett bra ut i de senaste turneringarna tycks också blanda och ge. Maegashira 2 Kiribayama har sett bra ut och hans tre förluster har kommit mot Terunofuji och två ozeki (nåja). Hans rankingkollega Kotonowaka inledde med triss i seger mot ozeki för att efter förlusten mot Terunofuji verkat tappa fokus. Maegashira 6 Wakamotoharu har även han blandat bra och sämre insatser. Det här är dock hans högsta ranking i karriären, så ett vinstresultat är mer än godkänt. Maegashira 9 Kotoshoho, som är tillbaka i makuuchi efter en skada, presterar i vissa atcher riktigt bra sumo. Han får satsa på ett vinstresultat och sakta ta sig uppför banzuken.

Toppen efter sju dagar (en förlust)
Aoiyama
Sadanoumi

Följda av sju brottare med två förluster.

Banzuke makuuchi

Toppen på väg mot botten! Natsu 2022 dag 3 – tisdag 10 maj

Toppen på väg mot botten medan Kotonowaka har triss i ozeki. Våra tre ozeki har skämt ut sig så här långt. De har på nio matcher skrapat ihop två segrar. Övriga sanyaku har åtminstone två segrar var.

Resultat makuuchi dag 3

Vi börjar med paraden av förluster bland ozeki. Först ut var Shodai. Han stod passivt och tog emot slagen från Daieisho och backade ut ur dohyon utan att göra något större motstånd. Tre raka förluster och det är inte vackert.

Mitakeumis tur. Han och Kotonowaka slåss om att få ett grepp om mawashin. När det misslyckas försöker ozekin fösa utsin motståndare, men Kotonowaka backar och trycker ut och ner Mitakeumi. Gyoji pekar på Mitakeumi men efter en monoii ges segern till Kotonowaka. Tre matcher mot ozeki och tre segrar för Kotonowaka. Vi får nog se honom bland sanyaku så snart det öppnas upp en lucka.

Sist ut bland våra ozeki är Takakeisho. Han försöker få igång sin oshizumo, men den är alldeles för tam för att rucka Takayasu. Tatayasu levererar klart bätre knuffar och slag och får ozekin på fall.

I dagens sista match sätter Kiribayama press på Terunofuji och låter honom inte få grepp med sin högerhand. Yokozunan ruckar dock lite på sin landsman och han får tag om mawashin. Han kan sedan snabbt med ett ryck få Kiribayama på fall. Terunofuji ser allt bättre ut.

Tidigare möttes Kotoshoho och Nishikigi. Kotoshoho är illa ute tre gånger om. Han står vid risbalarna, ser ut som att han ska ge upp men lyckas hålla sig kvar. Den tredje gången lyfter han upp Nishikigi för att avvärja attacken. Vid Nishikigis nästa attack kastar Kotoshoho honom med en shitatenage. Kotoshoho imponerar.

Terutsuyoshi lyfter upp den 57 kilo tyngre Tochinoshin

Terutsuyoshi och Tochinishin bjuder på dagens match. Att Tochinoshin ska försöka lyfta ut Terutsuyoshi är ingen överraskning, men att den 111 kilo lätte Terutsuyoshi ska lyfta upp den 168 kilo tunge georgiern väntade man sig inte. Terutsuyoshi kommer tidigt in under Tochinoshins armar och kan efter marklyftsövningarna manövrera ut sin motståndare.

Toppen efter tre dagar (obesegrade)
Kotonowaka
Tamawashi
Tobizaru
Aoiyama
Ichiyamamoto

Banzuke makuuchi

Ingen sekitori bland sanyaku är obesegrad! Natsu 2022 dag 2 – måndag 9 maj

Två tävlingsdagar har passerat och ingen sekitori bland sanyaku är obesegrad. I dag var det dags för ozeki Mitakeumi, sekiwake Wakatakakage och komusubi Daieisho att förlora. De åtta högst rankade brottare har endast lyckats skrapa ihop sju segrar och då är två av dem i inbördes möten dem emellan. Högst rankad obesegrad brottare är maegashira 2 Kotonowaka.

Resultat makuuchi dag 2

Wakamotoharu lyckades halka på något underligt sätt i sin match mot Tobizaru och slog i foten. Han haltade ut från arenan. Alltmedan Tobizaru flög ut ur dohyon som vanligt, oavsett resultat. Brodern Wakatakakage låter sig luras av Tamawashi. Mongolen slår och knuffas som vanligt och när Wakatakakage trycker emot dras han ner av Tamawashi.

Abi är betydligt mer framgångsrik i dag jämfört med i går. Hans oshizumo är klart starkare än Hokutofuji. Hoshoryu får till en bra tachiai mot Mitakeumi. En otålig ozeki försöker trycka undan mongolen med vänsterarmen. När han tappar kraft försöker han dra ner Hoshoryu, han blir dock i stället utknuffad av mongolen.

Kiribiyama möter upp Takakeishos oshizumo med samma mynt. Takakeisho tycks fortfarande lida av sin nackskada och skyddar sin starkare högerarm. Hans offensiv blir därför ganska svag. Kiribayama trycker upp ozekins haka med vänsterarmen. Takakeisho svarar med yotsuzumo och greppar tag om mongolen. Takakeisho vinner med en för honom ovanlig yorikiri.

Matchen mellan Kotonowaka och Shodai blir till ett intensivt exempel på yotsuzumo. De försöker båda få ett grepp om motståndarens mawashi. Kotonowaka varvar det med att dra i ozekins arm, vilket får Shodai i obalans. Kotonowaka drar i ozekin ytterligare en gång, balanserar på tawaran och kan se Shodai ramla framåtstupa precis innan han själv tar ett steg utanför ringen.

Yokozuna Terunofuji vinner igen

Både Terunofuji och Takayasu får högerhanden på motståndarens mawashi. Takayasu försöker förbättra sitt grepp men förs bakåt. Takayasu lyckas få in sin vänsterarm innanför yokozunan och Terunofuji tappar sitt grepp. Han kniper i stället om Takayasus armar och kan vrida ner sin motståndare samtidigt som Takayasus knä viker sig. Terunofuji kanske har lite krafter kvar i alla fall.

Banzuke makuuchi

Stjärnfall! Natsu 2022 dag 1 – 8 maj

Stjärnfall under Natsu bashos premiärdag. En yokozuna och två av tre ozeki förlorar. Även en vardera bland sekiwake och komusubi förlorar och det är endast Mitakeumi och Wakatakakage bland de namngivna rankingarna som besegrar en maegashira.

Resultat makuuchi dag 1

Terunofuji var chanslös mot Daieisho. Hans knän är inte friska och han hade ingen kraft att sätta emot när komusubin tryckte ut honom från dohyon med en oshidashi.

Takakeisho kommer inte åt med sin oshizumo mot Kotonowaka. Kotonowaka, för första gången rankad så här högt, neutraliserar effektivt ozekins vapen och kan efter några sekunder föra ut Takakeisho med en oshidashi. Kotonowaka fortsätter imponera.

Kiribayama är explosiv vid tachiai mot en lite passiv Shodai och får snabbt grepp med båda händerna om mawashin vid magen. När ozekin misslyckas med att komma på insidan med sina händer, försöker han dra. Mongolen har då inga svårigheter att leda Shodai ut över tawaran med en yorikiri.

Abi blir överkörd av Tamawashi och mongolen knuffar ut sekiwaken med en tsukidashi på ett par sekunder. Komusubi Hoshoryu ser ut att få en bra tachiai, men Endo håller emot och för sig tillräckligt åt vänster för att mongolen ska tappa balansen och falla framåtstupa. Tsukiotoshi.

Så till vinnarna bland de namngivna rankingarna. Takayasu försökte komma på insidan av Mitakeumis arm med vänsterhanden för att få ett grepp. Mitakeumi försökte hålla honom ifrån sig. Han drar i Takayasus arm, som hamnar i obalans. Mitakeumi får initiativet och för ut Takayasu över risbalarna med en oshidashi.

Wakatakakage får genast ett grepp med vänsterhanden om Hokutofujis mawashi. Han visar på tålamod och väntar på en öppning. När Hokutofuji försöker kasta sekiwaken, kniper Wakatakakage om Hokutofujis högerarm, vrider honom mot tawaran och får ut honom med en yorikiri. Hans form från i mars håller i sig.

Bottenrankade Kagayaki vinner med en oshidashi

I övrigt såg vi segrar av bland annat Wakamotoharu och bottenrankade Kagayaki.

Banzuke makuuchi

7 maj – Inför Natsu honbasho 2022

Välkommen till vår bevakning av Natsu honbasho 2022. En honbasho är en officiell huvudturnering och är de enda som påverkar sumobrottarnas rank. De kan ses som sumons Champions League. Sedan 1958 arrangeras sex honbashon om året och Natsu är en av tre som hålls i sumons nationalarena Ryogoku Kokugikan i Tokyo.

Det är maj och natsu betyder sommar. Det är egentligen ingen skillnad på de sex turneringarnas status, även om det alltid är extra speciellt att vinna i Kokugikan. Turneringen pågår i 15 dagar och brottarna i de två högsta divisionerna brottas en gång om dagen medan övriga brottas under sju av dagarna.

Banzuken

I morgon inleds bashon och vi börjar med att ta en titt på banzuken.

Mitakeumi är vår högst rankade ozeki och både Shodai och Takakeisho klarade av sin kadoban. Förre bashons vinnare Wakatakakage är sekiwake tillsammans med Abi, medan Hoshoryu och Daieisho tar upp platserna som komusubi. Vår enda yokozuna Terunofuji svävar över alla andra längst upp i banzuken.

Oho, Azumaryu och Midorifuji är tillbaka i makuuchi medan Chiyomaru, Chiyonokuni och Akua nu hittas i juryo. Kagayaki med 7-8 som maegashira 17 öst klarar sig kvar som maegashira 17 väst. Han har haft mycket banzuketur.

Favoriter

En av favoriterna till yushon är Mitakeumi, som visat på en stabil hög nivå aldrig tidigare skådad. Han har även tappat fem kilo sedan Haru vilket borde öka hans rörlighet. Yokozuna Terunofuji tvingades dra sig ur efter fem dagar senast efter hans knäskador förvärrats. Klarar han av att brottas femton dagar och får vara någorlunda hel så bör han vinna. Om Shodai kan fortsätta som han avslutade förra bashon så bör han blanda sig i kampen om slutsegern, medan en hel Takakeisho på rätt humör visat tidigare att han är svårstoppad.

Wakatakakage, som vann i Osaka, har en liten chans att bli ozeki. Då krävs dock troligen en yusho. Att nå 33 segrar bör inte räcka, då NSK troligen vill att han först visar en kontinuerlig hög nivå bland sanyaku.

Annat

Den tidigare ozekin Tochinoshin har gått ner 14 kilo på två månader

Ichinojo har tvingats lämna återbud på grund av covid-19-smitta medan Ishiura är skadad. Den 185 centimeter långe Hoshoryu har gått upp nio kilo och väger nu 141 kilogram. Onosho har ökat med åtta kilo och väger nu nästan lika mycket som rivalen Takakeisho. Tochinoshin har blivit hela fjorton kilo lättare och den 192 centimeter långe georgiern väger nu 168 kilogram. I Osaka ordnade den tidigare ozekin sitt första vinstresultat på åtta turneringar.