Undantagstillståndet i El Salvador förlängs med en månad – gängen ska krossas för gott

  29 april 2022, kl 14.45

  Gängkrigen rasar i El Salvador. Den 27 mars utlystes undantagstillstånd och sedan dess har över 17 000 personer gripits. På begäran av presidenten Nayib Bukele har nu har landets lagstiftande församling förlängt undantagstillståndet med en månad.

  Undantagstillståndet begränsar invånarnas mötesfrihet och ger polisen rätt att gripa folk utan att upplysa dem om deras rättigheter eller ge dem tillgång till advokat. Man kan också avlyssna telefonsamtal och spionera på e-postkommunikation utan föregående domstolsbeslut. Vidare kan domstolarna pröva och döma folk i deras frånvaro.

  De drastiska åtgärderna togs efter att 87 personer dödats i gängstrider på en helg. Bara på lördagen 26 mars dödades 62 personer.

  FN har uttryckt kritik mot att gripandena sker utan tillräcklig urskiljning och över att polis och militär använder för mycket våld.

  Även Amnesty International kritiserar landet och presidenten, och menar att han trampar på det salvadorianska folkets mänskliga rättigheter.

  Försvarsministern René Merino Monroy har sagt att målet är att bli av med gängen för gott och att vanligt folk uppskattar regeringens krafttag mot dem.

  De två största gängen i El Salvador, Mara Salvatrucha (MS-13) and Barrio 18 har omkring 70 000 medlemmar tillsammans. Nu försöker många av dem fly landet.

   

   

  Fler notiser