Xiaomara Castro svärs in som president i Honduras, den första kvinnan på posten

    28 januari 2022, kl 18.00

    62-åriga Xiomara Castro svärs in som Honduras president och blir den första kvinnan på posten.

    Hon talade i sitt installationstal om att landet är splittrat och att hon ska kämpa för social rättvisa och transparens. Hon har kandiderat två tidigare gånger till presidentposten 2013 och 2017. Hon är medlem i det socialistiska partiet Libertad y Refundación. Med vid installationen var bland andra USA:s vicepresident Kamala Harris och Spaniens kung Felipe VI.

    Castro är gift med Manuel Zelaya som var president 2006 till 2009. Han blev störtad efter en statskupp där Högsta domstolen beordrat militären att gripa honom och skicka honom i exil.

    Castro menar att dagens ungdom måste betala av en statsskuld som den äldre generationen skapat, och att det är orättvist.

    Honduras är ett av få länder som enbart erkänner Republiken Kina, Taiwan. Vid installationen deltog Taiwans vicepresident Lai Ching-te, och Castro sade sig vilja stärka relationerna länderna emellan ännu mer. USA, Kanada och stora delar av västvärlden erkänner Kina men har ändå informella diplomatiska kontakter med Taiwan. Kina, folkrepubliken, driver Ett Kina-policyn vilket innebär att det bara finns ett Kina och som Taiwan är del av.

     

     

    Fler notiser